Felejtsd el azt, aki elfelejtett téged – Az önbecsülés hat fontos lépése

Előfordult már veled, hogy feladtad magad azért, hogy mások elfogadjanak és szeressenek téged? Akkor is, ha lelked mélyén pontosan tudtad, hogy az sosem vezet semmi jóra, hiszen letagadni önmagad nem egészséges? Ne aggódj, sokan hisszük azt –tévesen-, hogy boldogságunk másoktól függ.

S ezért olykor olyan szekér után is futunk, ami nem akar megállni és felvenni minket.

Aki szerelemre vagy szeretetre vágyik nem lát tisztán. S aki már nem tudja önmagát szeretni, az megalázó cselekedetekre vetemedik. Persze mindig van kiút, csak ki kell tisztulnia hozzá a fejnek. A szív sebeit is be kell tapasztani, főként azzal, hogy újra megtanulod becsülni és szeretni magadat.

Ehhez azonban elengedhetetlen hat lépés megtétele:

– Ne tedd függővé önbecslésed, mások ítéletétől.

Soha ne engedd, hogy az, aki valami rosszat tett veled, úgy tegyen, mintha veled lenne valami baj. Ne értékeld le magad csak azért, mert ő nem értékel téged. Becsüld önmagad, akkor is, ha mások nem becsülnek téged.

Sokaknál megfigyelhető, hogy azért nem becsülik önmagukat, mert a közvetlen környezetükben van valaki, aki érzelmileg bántalmazza. Folyton degradáló megjegyzéseket tesz rá, hogy ő jobbnak érezhesse magát. Akit sokáig elnyomnak, egy idő után elhiszi, hogy nincs semmi értéke és nem jó semmire. Ebből csak úgy lehet kilépni, ha szembenézünk az érzelmi bántalmazóval, nem mentjük fel tetteiért, és főként nem hisszük el neki, hogy semmit sem érünk.

– Ne fuss olyan szekér után, ami nem akar felvenni.

Azaz soha ne üldözz senkit szeretetért, szerelemért, figyelemért. Ha nem adja a másik neked ezeket önszántából, akkor nem is éri meg küzdeni érte.

Kóresetek tömkelege szól azokról, akik mindig a „rossz” emberbe szeretnek bele. Pedig ennek az az oka, hogy igazából nem tudják, mit akarnak, és milyen szerelemre vágynak, ezért inkább olyat keresnek, akire bármilyen álomképet ráilleszthetnek. Függetlenül attól, hogy milyen a szerelmük tárgyának valódi személyisége, ők benne látják a tökéletest. Azért üldözik, mert azt képzelik, csak egy álomszerű szerelem adhatja meg nekik a boldogságot, pedig az csak az ő fejükben létezik.

– Vállalj felelősséget tetteidért:

Mindig felelős vagy azért, amit teszel, függetlenül attól, hogy hogyan érzel.

Van, mikor tetteink nincsenek összhangban érzéseinkkel. Pedig a legtöbben a tetteknek hiszünk, nem a szép szavaknak. Hiába mondjuk, hogy szeretünk valakit, ha aztán eláruljuk, és hazudunk neki. Akkor már egy döntést hoztunk, amiért később vállalnunk kell a felelősséget is. Az önbecslés szerves része, hogy felelősségteljesen viselkedjünk magunkkal és másokkal szemben. Mert persze érzelmekkel telített szép szavakat suttogva bárkit elkábíthatunk egy ideig, de később tetteink megmutatják majd, hogy érzelmeink mennyire valóságosak.

– Legyél óvatos az emberekkel:

Tartsd távol magad azoktól, akik hazudtak, tiszteletlenek voltak veled, kihasználtak és földbe döngöltek. Egy kígyó hiába veti le bőrét, attól még kígyó marad.

Mindenki megérdemel egy esélyt, de csak egyet. Mert az, hogy egyszer elbuksz, mert hittél valakinek, rendben van, de másodjára már a saját döntésed, hogy hiszel, annak ellenére, hogy tudtad mit tett már veled. Vannak emberek, akik nem változnak, bármennyire is szeretnénk ezt hinni. Persze nem kell mindig mindenkivel bizalmatlannak lenni, de nem árt az óvatosság és a távolságtartás azoktól, akikben már csalódtunk egyszer…

– Felejtsd el azt, aki elfelejtett téged:

Ne időzz a múltban, ne mentsd fel a másikat, és ne is gyárts teóriákat arról, hogy majd rájön arra, hogy te voltál a legjobb barát vagy a nagy Ő. Örök igazság: aki elment, nem is akart sohasem maradni. Neki nem voltál annyira fontos, mint neked ő, és ezt bármennyire is fájdalmas, el kell tudnod fogadni. Azért, hogy elengedd és elfelejtkezhess róla.

– Azt kommunikáld, amit valóban érzel:

Ügyelj gondolataidra, mert azokat szavakká formálod. Ügyelj szavaidra, mert azokból tettek válnak. Ügyelj tetteidre, mert viselkedésed alapkövei lesznek. Ügyelj a viselkedésedre, mert az határozza meg jellemed. Figyeld a jellemed, mert azzal irányítod életed kormányát a helyes önbecslés felé vagy ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.