Így építsd fel az önbizalmad!

Az önbizalom, önbecsülés kiemelten fontos a lelki egyensúlyunk megteremtéséhez. Az önmagunkról alkotott képünk kihat arra, hogy mások hogyan látnak minket, de a mindennapi teljesítményünkre, a kedvünkre és a boldogságunkra, boldogulásunkra is. Az alacsony önbizalom hosszú távon árthat a jólétünknek, az egészségünknek, de a mindennapjainkat is megnehezíti, ha nincs egészséges szinten.

Ha te is úgy érzed, nincs elegendő önbizalmad, akkor érdemes kicsit felturbózni.

Hoztunk néhány tippet, melyek segítségével dolgozhatsz azon, hogy saját önbizalmad növeld:

Testmozgás

Az egészséges önbizalom egyik kulcsa a mozgás, a sport. Ha nem érzed magad jól a bőrödben, elégedetlen vagy a testeddel, akkor az önbizalmad ingatag lábakon fog állni. Bármilyen testmozgás, tánc vagy sport tökéletesen támogathat téged abban, hogy építsd az önbizalmadat. Nem csak formál, pozitív érzésekkel tölt fel, hanem tartást és erőt ad a számodra. Tehát mozgásra fel!

Tökéletes ruhatár, szépségápolás

Ha jó az outfited, az előnyös képet alkot rólad. Mikor önazonosan öltözködsz, olyan ruhákat viselsz, amik jól illenek hozzád, akkor szinte biztos, hogy jól fogod érezni magad a bőrödben. Ha megfelelő a sminked, a hajad is jól áll, az szintén ad egy önbizalomlöketet.

Ezek hatása rögtön megmutatkozik majd abban a képben, amit kifelé sugárzol. Ha jól érzed magad a bőrödben, akkor az önbizalmad is sokkal erősebb lesz.

Megfelelő tudás

Minél nagyobb, szélesebb látókörű a tudásod, annál több dologról tudsz beszélgetni bárkivel. Ha egy kicsit hozzá tudsz szólni mindenhez, akkor az önbizalmad is növekedni fog. Nem csak okos, olvasott beszélgetőpartnernek fog tartani a külvilág, hanem azt is tudni fogja, hogy az önbizalmad éppen megfelelő.

Zárd ki a negatív helyzeteket és embereket az életedből!

Az alacsony önbecsülés gyakran annak tudható be, hogy túl sokat gondolkodsz, rágódsz a múlton vagy a jövőn, esetleg valaki lenyomja az amúgy is törékeny önbizalmad.

Egyes negatív, visszatérő helyzetekben is veszíthetsz az önbizalmadból, ha nem tudsz az adott szituációra jól reagálni, nem tudsz kilépni a mintádból. Elég egy rossz munkahelyre gondolni, ahol a főnököd vagy a munkatársaid állandóan leszólnak, de egy rossz barátság, hibás párkapcsolat is negatívan hathat az önbizalmadra.

Ha van rá lehetőséged, ezeket az embereket zárd ki az életedből, a negatív helyzeteket pedig kerüld el, vagy készülj fel rájuk jó előre, így tudod majd, hogyan kell reagálni, ha megint megtörténnek.

Képzelet ereje

Ez egy kicsit megfoghatatlan pontja az önbizalom növelésnek, mégis hatásos. Bizonyára hallottál már róla, hogy a gondolatnak teremtő ereje van! Minden nap szánj időt arra, hogy a céljaid elképzeld, vizualizáld. Minden ember jobban teljesít, eredményesebb lesz, ösztönzőleg hat rá, ha vizualizálja a helyzetet, és elképzeli, hogy egyes szituációkban milyen magabiztos lesz!

Az alacsony önbizalom senkinek nem tesz jót, de szerencsére növelhető. Ha a fenti praktikákat alkalmazod, magad is meggyőződhetsz erről – élj hát velük bátran!

Mayerné Répási Adrienn

Cikkünkben fizetett együttműködés linkjét helyeztük el.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.