Az alacsony önbizalom 7 jele

Vannak, akik természetesen magabiztosnak tűnnek, látszik rajtuk, hogy nem félnek senkitől és semmitől, és bármibe bátran belevágnak, legtöbbünk azonban küzd azzal, hogy életünk bizonyos területein magabiztosabbnak érezzük magunkat. Nem bízunk a megjelenésünkben, a tudásunkban, a képességeinkben, az életben elért sikereinkben.

Pedig az alacsony önbizalom árthat boldogságunknak és jólétünknek, ezért jó, ha időben észrevesszük, ha önbizalomhiányban szenvedünk, és teszünk ellene.

Nézzük, mik az önbizalomhiány tipikus tünetei:

Image by karlyukav on Freepik

1. Egy önbizalomhiányos ember úgy érezheti, nem tudja megtenni azt, amit igazán szeretne

Akár arról álmodozik, hogy beutazza a világot, megkapja álmai munkáját, visszamegy az iskolába vagy kipróbál valami tőle teljesen távol állót, akinek alacsony az önbizalma, nem fogja megtenni ezeket. Az, akinél gyakori, hogy alábecsüli a vágyai valóra váltásának képességét, és úgy érzi, soha nem lesz elég jó, szinte biztos, hogy önbizalomhiányban szenved.

2. Az alacsony önbizalom jele, ha az a fontos, mit gondolnak mások

Nem lehet mindenkinek megfelelni. Mindig lesz valaki, aki elégedetlen lesz velünk kapcsolatban, ezért nagyon ártalmas azzal mérni az értékünket, hogy mások mit gondolnak rólunk. 

Az alacsony önbizalom egyértelmű jele, ha valaki többet törődik azzal, mit gondolnak róla a kívülállók, mint azzal, amit ő gondol és tud saját magáról. Hosszú távon ez komoly problémákhoz vezethet, például szorongáshoz vagy ahhoz a kényszerhez, hogy más kedvéért megváltozzon, csak azért, hogy megfeleljen a különböző emberek elvárásainak.

3. Gyakori a negatív gondolkodás, szorongás, önhibáztatás és depresszió önbizalomhiány esetén

Az önbizalomhiány egyik árulkodó jele, ha negatív, szorongó vagy depresszív gondolatokat tapasztal valaki az önértékelésekor. 

4. Az önbizalomhiány biztos jele a gyakori telefonhasználat társaságban

Egy okostelefon használata a mai világban már-már létszükséglet, ám, ha valaki azt tapasztalja, hogy gyakran használja akkor is, ha közösségben van, csak azért, hogy ne kelljen beszélgetni, az alacsony önbizalomra utalhat. 

Ha túl sok időt tölt valaki a telefonnal, különösen a közösségi médiában, alkalmatlanság érzés alakulhat ki, egyre gyakoribb lesz az összehasonlítgatás, ami szintén csak árt az önbizalomnak.

5. Jel az is, ha valakinek nincsenek nagy elvárásai vagy reményei a jövővel kapcsolatban

Még a magabiztos embereknek is nehézséget okozhat az élet egy-egy kihívásának teljesítése. Gyakran előfordul, hogy az alacsony önbizalommal rendelkező emberek el is akadnak azok teljesítése közben. Ennek az az oka, hogy nem is hiszik el magukról, hogy megvan az erejük, eszük vagy készségeik ahhoz, hogy messzire jussanak. Az önbizalomhiány azt is eredményezheti, hogy eleve meg sem próbálják a céljukat elérni, úgysem sikerül.

6. Azt, akinek alacsony az önbizalma, idegesíti az építő kritika

Normális, hogy a kritikát nehéz megemészteni, de ha egy jó szándékú építő kritika meghallgatása tönkreteszi a napot és megkérdőjelezi az önértékelést, az egyértelműen az alacsony önbizalom jele. Pedig az építő kritika fontos módja annak, hogy megismerjük azokat a területeket, amiken javíthatunk, hogy jobbak legyünk. Egy alacsony önbizalommal rendelkező ember viszont a kritikát a képességei elleni támadásnak veheti.

7. Az önbizalomhiányos ember a bókokat is nehezen fogadja el

A legtöbb ember számára nagyszerű érzés, ha bókot kap. Egy önbizalomhiányos azonban bizonytalan lehet abban, hogyan reagáljon, amikor megdicsérik. Lehet, hogy nem tudja, hogyan fogadja a bókot, vagy bizonyos esetekben egyenesen tagadja. Ez kínos helyzetet teremthet mindkét fél számára. Az önbizalomhiányos nem érzi magát méltónak a bókokra, és nehezen hiszi el, hogy a másik személy őszinte.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.