Miért, és hogyan olvassunk mesét a gyermekünknek?

A mese, és a mese szerepe a gyereknevelés szakirodalmában nagyon gyakran felbukkan, és ennek több oka is van. Egy kicsi gyermek életében, a fejlődésében, sőt még a személyisége kialakulásában is hatalmas szerepe van a mesének, és a meseolvasásnak, erre pedig szerencsére egyre több felnőtt figyel oda.

A fantasztikus mesevilág olyan varázslatos kapukat nyit meg a gyermek számára, melyen keresztül izgalmas, tanulságos, és biztonságos gyermekkort tud egy szülő biztosítani gyermeke számára. Emellett fontos megemlíteni azt, hogy a gyermeknek a mesehallgatás következtében rohamosan elkezdhet bővülni a szókincse, a mese ugyanis beindítja a beszédfejlődést, illetve képes hozzájárulni a szülő-gyermek kapcsolathoz is.

Milyen módon hatnak a mesék a gyermek személyiségfejlődésére?

Amellett, hogy a mese egy közös elfoglaltságot, minőségi időt tud biztosítani a szülőnek és a gyermeknek, fontos megemlíteni, hogy a gyermek fejlődésére, különösen a személyiségfejlődésére is igen pozitív hatást tud gyakorolni, és ezt számos szakember alá tudta már támasztani.

A mese hallgatása közben a gyermek nagyon rövid idő alatt tud a főszereplővel azonosulni, és mivel a mesében a főhős általában minden megpróbáltatást, és akadályt le tud küzdeni, a gyermek is szerez egy kis bátorságot, és magabiztosságot.

A mesében a jó mindig győz, a rossz pedig elnyeri a méltó büntetését, ez pedig megmarad a gyermek tudatalattijában olyannyira, hogy bizonyos helyzetekben ő is tud erőt meríteni belőle.

A szorongást is nagyon jól tudja oldani a mese, még akkor is, ha az adott problémáról nem tud, vagy nem szeretne beszélni a gyermek. Sokszor elég, ha hasonló témában olvasunk neki, legyen az egy új helyzet, konfliktus az óvodában vagy az iskolában, a meséből megtanulhatja azt is, hogy az adott szituációkra mikor hogyan érdemes reagálni.

A meseolvasásra tehát érdemes időt szánni minden nap. Különösen jó, ha a közös meseolvasást be tudjuk építeni az esti rutinunkba.

Image by bristekjegor on Freepik

Mire figyeljünk oda meseolvasáskor?

Az első és a legfontosabb amire érdemes odafigyelni, mindig az, hogy a mese kiválasztása során a gyermek korát és egyéni fejlettségét is figyelembe vegyük. Egy kicsi (1-2 éves) gyermek nem fog tudni végigülni egy olyan hosszúságú mesét, amely kifejezetten az 5-7 éves korosztály számára íródott, arról nem is beszélve, hogy olyan összetett mondatok, és kifejezések vannak a nagyobbaknak íródott történetekben, amiket a legkisebbek meg sem fognak érteni.

Fontos, hogy a gyermek korosztályának megfelelő mesék között válasszuk ki az aznapi estimesét.

Ha felolvassuk, ne hadarva és sietősen olvassuk, hanem lassan, hangsúlyozva, érthetően. Ha esetleg olyan kifejezésekbe botlunk a történet olvasása során, mellyel a gyermek korábban nagy valószínűséggel még nem találkozott, akkor egy pillanatra álljunk meg, és magyarázzuk el, hogy az adott szó mit is jelent.

Emellett természetesen az sem mindegy, hogy hol keresgélünk estimesét.

A Meskete.hu egy olyan weboldal, mely nem régóta üzemel, mégis már most hatalmas népszerűségnek örvend. Az oldal kifejezetten az amatőr, és a profi magyar írók verseit, és meséit szeretné összegyűjteni, tehát a felületen íróként is publikálni tudjuk a legújabb műveinket, amellett, hogy szülőként kedvünkre keresgélhetünk a jobbnál jobb mesék között.

A Meskete.hu-n jelenleg közel 1500 feltöltött hagyományos mese, illetve több mint 200 hangosmese is megtalálható. Az oldal használata, a mesék olvasása és hallgatása teljesen ingyenes, csupán egy regisztrációra van szükség, mely néhány perc alatt meg van. Ezután a regisztrált tagok PDF formátumban le is tölthetik az adott mesét, sőt a kedvenceikre lehetőségük van szavazni is. Azok a mesék pedig, melyek a legtöbb szavazatot kapták egy mesekönyvbe is bele fognak kerülni a közeljövőben.

Nyitókép: Image by Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.