Az igazi szépség és a szörnyeteg

Szinte mindenki ismeri a történetet, amelyben a fiatal lány beleszeret egy elátkozott szörnyetegbe. S aki szerelmével aztán feloldja a varázslatot és a csúfságból jóképű, sima arcú férfi lesz. A mese nem mai eredetű, csak a Disney által készített verziónak köszönhetően terjedt el világszerte.

De először 1740-ben jegyezte le a történetet Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve francia írónő.

Igaz, az ő irománya állítólag egy valódi „szörnyetegről” született meg. Habár az állatbőrben élő férfi és a szépséges nő történetét már időszámításunk szerint második században is ismerték. Kutatók szerint 23 verzió van világszerte az indiaitól kezdve a japánig. De a legismertebb mégsem ezek közül került ki.

Visszatérve de Villeneuve meséjéhez, ő egy valaha élő „vadember” történetét vette alapul.

Petrus Gonsalvus

Petrus Gonsalvus 1537 körül született a Kanári-szigeteken. Egy ritka betegségben, a hypertrichosisban azaz a vérfarkas-szindrómában szenvedett. Egész testét vastag szőrréteg borította, így már a szigeteken is inkább állatként, mint emberként tartották számon.

Ketrecbe zárva, rabszolgaként tengette mindennapjait. Majd tíz éves korában II. Henrik francia király megkoronázására ajándékba adták.

Az újdonsült uralkodót végtelenül lenyűgözte a szőrös fiú. De ahelyett, hogy ketrecben tartotta volna őt, mint egy állatot, úgy döntött színvonalas oktatást biztosít számára. Petrus jófejű diáknak bizonyult, megtanult latinul, spanyolul, érdeklődött a hadi tudományok iránt, s elsajátította a nemesekhez méltó etikett szabályokat. Persze így is cellában tartották, de már urakhoz méltó ruhákban járt.

Szerencsétlenségére pártfogója Henrik, egy lovagi tornán balesetet szenvedett és elhunyt. Így özvegye, Medici Katalin vette át a helyét. Az uralkodónő úgy gondolta vicces lenne egy nemes hölgyet hozzáadni a különös szerzethez. Így aztán Lady Katalint, egy messze földön híres szépséget felszólított, hogy menjen férjhez ahhoz, akit ő választ neki. Egyetlen kikötése az volt, hogy csak az esküvőn találkozhat a menyasszony leendő urával.

Petrus és Lady Katalin

A ceremóniáról nincsenek feljegyzések, de minden bizonnyal kisebb sokk érte szegény lányt, mikor az oltár elé vonult, s meglátta a vérfarkas szerű embert. Ám visszakoznia nem lehetett, így igent mondott és a következő évben már meg is szülte első közös gyermeküket. Hogy szerelmet valaha táplált-e hites ura iránt, nem tudni biztosan. Az viszont tény, hogy Medici Katalin árgus szemekkel figyelte miféle utód származik a frigyből, mert volt egy elképzelése: Azt remélte, hogy sok-sok szőrös utódot nemzenek majd, akiket ő majd elajándékozgat a környező királyságokba.

Ez is érdekelhet: A valóságtól a meséig- Hamupipőke története

Bánatára azonban az első gyermek teljesen emberszerű lett, mint ahogy a második is. Aztán a harmadik már ugyanolyan szőrös, mint az apja, s rajta kívül még három gyermek a vérfarkas-szindrómával született meg. Ezek után a családot már el lehetett küldeni „turnézni” Európa királyságágaiba és nemesi udvaraiba. Mikor elhunyt Medici Katalin, a pármai Margit hercegné vette pártfogásába a Gonsalvus családot.

Mivel Petrus és négy gyermeke volt az első ilyen betegségben szenvedő a történelemben (amiről tudtak) így sok-sok orvos próbálta megfejteni mi lehet a rendellenesség hátterében. Megoldani azonban senkinek nem sikerült, gyógymódot találni pedig végképp nem. S bár nemesi rangú ruhában jártak, s a világ számtalan pontjára utazhattak, lassan megelégelte Petrus azt, hogy ő és családja cirkuszi attrakció.

Így, mikor lehetősége adódott eltűnt a világ szeme elől egy apró olasz faluba feleségével és gyermekeivel.

Innentől kezdve nem is tudjuk pontosan, mi történt velük. Annyi bizonyos, hogy Lady Katalin 1623-ban elhunyt. Petrus haláláról nem maradt feljegyzés, mert hivatalosan nem volt ember. S csak az emberek elhunytának dátumát jegyezték fel. De története fennmaradt, mert rengeteg festmény lett róla és családjáról szétküldve Európában a nemesi családoknak, így jutott el a francia írónőhöz is története…

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.