Ne legyél mindenki lábtörlője – jelek, hogy semmire nem tartod önmagad

Tisztelet. Másoktól elvárod, de vajon azon elgondolkodtál-e már valaha, hogy önmagadat tiszteled-e? Vajon megadod-e önmagadnak is, amit másoknak megadsz és elvársz? Vagy túlságosan lefoglal az, hogy másoknak megfelelj, és meg sem kérdőjelezed, hogy bánnak veled mások? Úgy gondolod, megérdemled? Azt hiszed csupán balszerencsés vagy, mert veled mindig rossz dolgok történnek?

Hidd el, ez nem balszerencse. A határok hiánya és az, hogy folyton másoknak akarsz megfelelni, az alacsony önbizalom jele. Az önbecsülés hiánya azt jelenti, hogy mindent és mindenkit magad elé helyezel. Lehet, hogy észre sem veszed, mennyire nem bánsz jól önmagaddal... Mennyire nem tiszteled önmagad.

Vannak tipikus jelek, amik árulkodóak lehetnek. Ha ezek közül néhány rád is igaz, szembe kell nézned a ténnyel, hogy nem vagy jó magadhoz:

Te vagy a lábtörlő

Ha te vagy az, akitől az emberek mindig csak kérnek anélkül, hogy cserébe visszaadnának valamit, akkor te tipikusan az az ember vagy, akibe mások beletörlik a lábukat. Mindent megcsinálsz mások helyett? Veled szemben mindent meg lehet úszni? Mindig mindent ráhagysz másokra, és azt teszed, amit mondanak? Ha igennel válaszoltál, akkor nincs önbecsülésed, és hagyod, hogy az emberek végigtiporjanak rajtad.

Annyira vágysz arra, hogy szeressenek, annyira szeretnéd, hogy megdicsérjenek, hogy rendkívüli erőfeszítéseket teszel azért, hogy másoknak örömet okozz.


Megjátszod magad a külvilágnak

Az, aki valójában vagy, nem az, akit meg akarsz mutatni azoknak, akikkel találkozol. Ehelyett egy saját magad által kreált karaktert alakítasz, mert úgy érzed, hogy a társadalom elfogadhatóbbnak és kedveltebbnek fogja tekinteni. Lényegében szégyelled azt, aki valójában vagy, és ritkán mutatod meg, legfeljebb nagyon közeli barátok és családtagok körében.

Nem beszélsz szépen magadról

Folyamatosan lekicsinyled az adottságaidat, a tehetségedet és a jó tulajdonságaidat, mert egyszerűen képtelen vagy rá, hogy büszke legyél magadra. Ráadásul nem csak másoknak mondasz rosszat magadról, de belső monológként is szidod magad.

Elrejted az érzelmeidet

A szomorúságot, aggodalmat és sebezhetőséget olyan gyengeségeknek tekinted, amiket nem szabad kimutatni. Hasonlóképpen elrejted a boldogságodat, az örömödet és az izgalmadat is, attól tartva, hogy arrogánsnak vagy kérkedőnek tűnsz. Valójában legtöbbször elnyomod érzelmeid nagy részét, és nem engeded meg magadnak, hogy mélyen és őszintén átéld őket.

Eltűröd a bántalmazást

Eltűröd a bántalmazó partnereket és a rosszindulatú embereket, mert rég belenyugodtál a gondolatba, hogy megérdemled. Egy-két alkalommal kedvesek voltak veled, ezért ahelyett, hogy arra összpontosítanál, amit nap mint nap elszenvedsz mellettük, azzal az egy-két rendesebb alkalommal foglalkozol. És ezen nem is akarsz változtatni.

Nem állsz ki magadért


Talán úgy gondolod, hogy megérdemled, vagy csak azt hiszed, hogy nem vagy elég erős ahhoz, hogy bármilyen befolyást gyakorolj a helyzetre. Akárhogy is, hagyod, hogy mindenki keresztülgyalogoljon rajtad.

Folyamatosan szükséged van mások jóváhagyására

Annyira nem bízol önmagadban, hogy folyamatosan másoktól várod a megerősítést és jóváhagyást. Akár a tetteidről, érzéseidről, kinézeteidről vagy meggyőződésedről van is szó, túlságosan mások véleményére hagyatkozol. Nehezen hozol döntéseket mások segítsége, közreműködése nélkül. Állandóan tudnod kell, saját véleményed összhangban van-e mások véleményével, és ha nem így van, akkor gyorsan igazodsz.

Nem teszel kísérletet a helyzeted megváltoztatására

Függetlenül attól, hogy mennyire elégedetlen vagy egy helyzettel, soha nem teszel semmilyen lépést annak megváltoztatására. Sokkal szívesebben élsz számodra nem ideális életet, minthogy változtass, és teremts magadnak egy jobbat. Telnek az évek, siránkozol, mégsem teszel semmit azért, hogy máshogy legyen.

Soha nem állsz bele konfliktusba

Képtelen vagy konfrontálódni. Soha nem kockáztatsz konfliktust azzal, hogy nem értesz egyet. Soha nem teszel semmit, hogy kiállj a hited mellett. Hiszed, hogy a szavaidnak, véleményednek úgysincs túl nagy súlya, mert úgysem vagy olyan jól tájékozott egy adott kérdésben. És félsz a fájdalomtól is, amelyet akkor éreznél, ha nézeteidet támadnák vagy figyelmen kívül hagynák, ezért elkerülöd a konfliktust.

Elítélsz másokat

Amikor nem vagy túl elfoglalt azzal, hogy féltékeny legyél másokra, találsz időt arra, hogy beleköss egyes emberek gondolkodásába vagy viselkedésébe. Boldogan pletykálsz másokról, megkérdőjelezve döntéseiket és életmódjukat. Ítélkezel, hogy figyelmen kívül hagyhasd a saját hiányosságaidat, ahelyett, hogy szembenéznél velük.

Ha nem tudod szeretni és tisztelni magad, mások sem fognak. A változáshoz idő kell – de érdemes megpróbálni.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.