Önszeretet és önzőség? Hol a határ?

Hatalmas különbség van az önszeretet és az önzőség között. Vajon önző vagyok, ha kilépek egy nem működő kapcsolatból, ha titokban megeszem a gyerek csokiját, ha énidőt tartok vagy épp pénzt költök olyan dologra, amire már régóta vágytam, netán spóroltam is rá?

Na igen. Ma könnyen dobálózunk az önzőség különböző formáival, azzal nem igen foglalkozva, mit is jelent maga a fogalom.

Az önző ember ugyanis csak önmaga boldogulását nézi, nem törődik senki érzéseivel és képes rezzenéstelen arccal beletaposni a másik lelkébe.

Egy szakítás, egy megromlott párkapcsolatban, amikor az egyik ember kimondja, hogy itt a vég és nincs tovább, nyilvánvalóan önzőnek tűnhet. Abban a pillanatban ugyanis mindenki önmagára gondol. Önmagára az, aki elhagy és önmagára az is, aki maradna.

De mi történik később?

Hiszem, hogy minden szerelem a nagy szakítás után születik. Így voltaképp, ha begyógyul a lelkünk, (és persze tanulunk a hibáinkból), esélyünk van egy boldog és valóban kiegyensúlyozott párkapcsolatra. Tehát az, aki annak idején galád módon elhagyott bennünket, a legjobbat tette. Esélyt adott egy boldog és szabad életre. Tehát az egykor önzőnek vélt viselkedéstől kapjuk a legnagyobb ajándékot és az esetek hatalmas százalékában a boldogság mindig bekövetkezik.

Természetes, hogy ezt, mint minden más változással járó élethelyzetet nehéz azonnal pozitívan látni, de ha visszatekintünk életünk különböző szakaszaira, (a gyászt kivéve), mindenhol azt látjuk, jobban jártunk a kezdeti sokk után.

Mert nem önzőség, ha az álamidat követed.

Hiszen gondolj bele, egyetlen fejfán sem láttunk még: „Mindenkinek megfelelt” sírfeliratot. Nem véletlen. Hiszen az érdekek, tegyél bármit is, valahol mindig sérülni fognak.

Egyetlen döntést sem fogsz tudni meghozni úgy az életedben, hogy mindenki jól járjon.

Az önszeretet pedig maga az élet.

Szeretni magad lelkiismeret-furdalás nélkül hosszú belső utazás. Botlások és szárnyalások folyamata, egy hullámvasút, amikor megismered majd megszereted önmagad.

A végén pedig ráébredsz, minden, amit a mérlegre tettél elmúlik. Neked csak annyi a „dolgod”, hogy élvezd végre.

Todorovits Rea

A cikk szerzőjéről:
Todorovits Rea vagyok. Írok, szervezek és tervezek. Figyelem és folyamatosan tanulom az embert, a lélek erejét és csodálom, mennyi mindenre vagyunk képesek, ha ismerjük önmagunkat, és elhisszük, a határ a csillagos ég. Blogjaimban, posztjaimban csak arról írok, amin már túl vagyok, így az élet ezen receptjei részemről bizonyítottak.

Ha többet olvasnál Reától, vagy csatlakoznál facebook közösségéhez, az elérhetőségein megteheted:
Látom az Életed facebook oldal
Csakazértisajándék.hu facebook oldal
csakazertisajandek.hu weboldal

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.