Egyetlen rossz viszony elég ahhoz, hogy egészséged megromoljon

Sok tanulmány született már arról, hogy a stressz nem tesz jót testi és lelki jólétünknek. Pláne, ha betegek vagyunk, mert akkor még ronthat is az állapotunkon. Nem túl meglepő módon a legnagyobb stressznek a kapcsolataink által vagyunk kitéve. 

Egy rossz viszony elég ahhoz, hogy egészségünk megromoljon. 

Házastársi, baráti, munkahelyi, családi kapcsolat mind károsan hathat ránk. A Whitehall II kutatásából kiderül, -akik egy éven át nyomon követtek 12000 embert- , hogy összefüggés van egy rossz kapcsolat okozta stressz és a megbetegedések között. Azoknál az embereknél, akik rossz kapcsolatban élnek/vagy destruktív munkahelyi/baráti kapcsolatot tartanak fenn, nagyobb az esély szívbetegségre, mint a rendezett körülmények között élőknek. 

Bár az esetek többségében pontosan tudjuk mikor vagyunk rossz kapcsolatban, azért van, hogy nem ismerjük fel a jeleket. Persze mindannyiunknak vannak jó és rossz napjai, de ha folyamatosan agyonhajszoltak vagyunk, ha tele vagyunk rossz érzésekkel, mert többet adunk mint kapunk, mert úgy érezzük nem értenek meg minket a körülöttünk élők, és fizikailag és vagy érzelmileg nem érezzük magunkat biztonságban valaki mellett, akkor rossz kapcsolatban vagyunk. 

Ha azt vesszük észre , hogy egészségtelen a kapcsolatunk, néhány szempontot mindenképpen tartsunk szem előtt: 

1. Tudatosítunk magunkban, hogy négy választásunk van

– Fogadjuk el a kapcsolatot olyannak amilyen, és béküljünk meg vele.

– Állítsunk fel határokat a kapcsolatban, ezáltal változik a kapcsolat.

– Szakítsuk meg a kapcsolatot. 

– Ne csináljunk semmit, és hagyjuk, hogy egy rossz kapcsolat befolyásolja egészségi állapotunkat. 

Az embereket nem tudjuk megváltoztatni, de a hozzáállásunkat egy-egy kapcsolathoz, igen!

2. Napi szinten minimum 20 percet foglalkozzunk magunkkal 

Kezdjünk el meditálni, vagy kezdjünk el futni. Igyekezzünk minél többet szabad levegőn, (erdőben, tóparton) lenni. A lényeg az, hogy olyan dolgot csináljunk, amivel az életünkbe nyugalmat csempészhetünk, és visszatalálunk önmagunkhoz.

Minél inkább tudatában vagyunk testi-lelki állapotuknak, annál jobban felismerjük, mi a jó nekünk és mi nem. 

3. Fedezzük fel újra mik az erősségeink

Ha rossz kapcsolatban élünk szinte biztos, hogy az felemésztette testi-lelki erőnk jelentős részét. Ha a fejünkben meditációval rendet teszünk, és testünket is erősítjük sporttal, akkor a lelkünket is edzeni kell. Gondoljuk végig mik az erősségeink, miben vagyunk jók. Ha tudjuk milyen képességek birtokában vagyunk, amikre nyugodtan támaszkodhatunk, helyreáll önértékelésünk.

4. Állítsunk határokat

Akár elfogadtuk, akár változtattunk vagy megszakítottuk a mérgező kapcsolatot, szükséges az egészséges határok felállítása életünkben. Egészségünk érdekében érdemes pozitív embereket magunk köré gyűjteni, hogy elegendő életérőnk legyen. A jó emberek elfogadnak minket, úgy ahogy vagyunk és egészséges határok felállítására bátorítanak a kapcsolatainkban. Tanuljunk meg megbízni megérzéseinkben, ösztöneinkben és hagyjuk, hogy belső iránytűnk rámutasson, amikor egy kapcsolat nem ad, csak elvesz belőlünk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.