Színpompás virág a vázába – így tartsd életben tovább!

Tavasz van! Nyílnak, illatoznak a virágok. Olyan szépek, csábítóak, hogy minden nőnek azonnal kedve támad hazavinni az asztalra egy csokorral, hogy díszítse a lakást.

Orgona, tulipán… színek és illatok kavalkádját adhatja az otthonunkba, ám a vágott virág sajnos nem pompázik sokáig. Néhány trükkel azonban meghosszabíthatjuk a csokrok élettartamát.

Használj megfelelő vázát!

Fontos, hogy tiszta és minél magasabb kialakítású vázát válasszunk a vágott virágnak, ezért használat előtt alaposan mossuk ki a vázánkat.
A választott váza legyen magas nyakú – ez természetesen jó azért, hogy ne dőljenek ki a virágok, de főképp azért fontos, mert így nagyobb felületen éri víz a virág szárát. A másik, amire érdemes odafigyelni az az, hogy ne legyen a váza szára túl szűk, mert úgy nagyon szorosan vannak a szárak. Érdemes bővebb nyakú edényt választani.

Cseréld a vizet!

A vázában érdemes minden nap cserélni a vizet, de minimum naponta feltölteni, és 2-3 naponta cserélni. Szakértők szerint a langyos víz az ideális.

A virágok levele ne érjen vízbe

Ez azért fontos, mert a rothadó levelek felgyorsítják a hervadást. Ezért amennyiben tudod, az alsó leveleket távolítsd el a virágról, mielőtt vázába teszed.

A vázát tedd világos, de ne túl meleg helyre

A vágott virág is szereti a fényt, de a forróság nem kedvez neki. Így egy asztal ideális – mondjuk a nappaliban.

Vágd vissza a virág szárát

Érdemes rendszeresen visszavágni a virágok szárát – ha lehet ferdén. A vágás segít frissen tartani a virágot, mert segít könnyebben felszívni a virágnak a vizet. A ferde vágás is a nedvszívó képességet növeli.

Plusz trükként tehetsz a vízbe sevenup-ot (egy filmben hallottam) vagy pénzérmét (rézből). Állítólag mindegyik nagyon hatásos praktika. Én még nem próbáltam, ha te igen, írd meg nekünk az eredményt!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.