Aki imádja a minőségi pezsgőt, de turkálóból öltözik – Helen Mirren

Eljátszotta már II. Erzsébet királynőt, Machbetet, Hitchcock és Leo Tolsztoj hitvesét. Szabó Magda Az ajtó című regényének filmváltozatában a mogorva, gonosznak tűnő főszereplők egyikét. Minden szerepben tökéletesen alakít, és ő maga a megtestesült elegancia.

Helen Mirren, azaz Jelena Vasziljevna Mironova 1945. július 26-án született Londonban.

Édesapja orosz volt, s a Londoni Filharmonikus Zenekarban játszott. Nagyapja hentes volt, aki a húst szállította Viktória királynőnek. Helen 13 éves korában lépett fel először egy amatőr színielőadáson. Shakespeare Hamlet című drámájában jött rá arra, hogy semmire sem vágyik jobban, mint hogy abban a mesés korban éljen.

Egy tanára aztán buzdította is, hogy iratkozzon be a Nemzeti Ifjúsági Színházba. Mindössze 18 éves volt, mikor csatlakozott a társulathoz. Két évvel később már az Antonius és Kleopátrában, az egyiptomi királynőt játszotta. Egy ügynök ki is szúrta magának, s hamarosan átszerződtette a Királyi Shakespeare Társulathoz.

15 éven át minden kisebb-nagyobb szerepet eljátszott. Egy időben kokainfüggő lett, sokszor nem tudott magáról, amit kihasználtak a férfiak…

Aztán 1979-ben a tévében is feltűnt. Egy gengszterfilm után a mozivászonra is felkerült, a Caligula című filmnek azonban rossz volt a fogadtatása. Nem úgy az Excalibur című alkotásnak, ahol Liam Neeson oldalán játszott.

A két sztár egymásba is szeretett. Kevesen tudják, de egy párt alkottak néhány évig. Közben Helent 1984-ben jelölték a Cal című filmdrámával a Brit Akadémia díjára. 1986-ban csendben elváltak útjai Liam Neesonnal. Kapcsolatuk végébe az is belejátszott, hogy Helen sohasem akart gyermeket. Nem maradt sokáig egyedül, a rá következő évben randevúzni kezdett Taylor Hackford rendezővel.

Néhány alkotás után a 40-ik évéhez közel jött a tévében az áttörés számára. Egy nyomozónőt játszott a Prime Suspect című misztikus sorozatban. Játékát 6 Bafta-díjjal és néhány Emmy jelöléssel honorálták.

1996-ban megkapta a Kiemelkedő vezető színésznőnek járó díjat. Majd a György királyban nyújtott alakításáért jelölték az Oscar-díjra is.

1997-ben összeházasodott Taylor Hackforddal, akivel máig együtt van. Mikor élete sínre került, már másodjára jelölték – 2001-ben- az Akadémia díjára. Majd 2003-ban mikor eljátszotta II. Erzsébet királynőt, harmadjára is felkerült a kiemelkedő színésznők listájára. Ugyanebben az évben II. Erzsébet királynő neki adományozta a lovagi cím női megfelelőjét, a Dame címet.

„Nem volna helyes azt hinni, hogy mindig igazunk van és tökéletesek és okosak vagyunk. Kételkedni önmagunkban az a hajtóerő, amelynek köszönhetően fejlődni akarunk.”

62 éves koráig kellett várnia, hogy felkerüljön az A listás színésznők közé. Megnyerte élete első Oscar-díját az HBO készítette I. Erzsébet királynő című filmjével. Aztán 2010-ben Leo Tolsztoj feleségeként brillírozott. Majd egy merőben szokatlan szereppel a Red című filmben egy nyugdíjas bérgyilkosnőt játszott.

2012-ben elvállalta Szabó Magda Az ajtó című regényének filmfeldolgozásában az egyik főszerepet. Majd Hitchcock nejét játszotta Anthony Hopkins oldalán, sikeresen. 2015-ben a Broadway színpadán játszotta el a Királynőt, amiért megkapta élete első Tony-díját is. Persze azóta sem tétlenkedik.

Az utóbbi 5 évben játszott horrorfilmben, vígjátékban és az orosz cárnő, Nagy-Katalin életét feldolgozó HBO mini sorozatban. Az biztos, Helen egész életét a színészet tölti ki, hiszen azt csinálja, amire mindig is vágyott.

Ez is érdekelhet: A szívek hercegnője- Lady Diana