John McClane alias Bruce Willis

Huncut mosoly, karizmatikus kisugárzás. Olyan, akire rábíznánk az életünk megmentését, mint ahogy azt ő is meg is tette már jó néhányszor a filmvásznon. Nemrégiben visszavonult, de mi a filmjeit még sokszor meg fogjuk nézni.

Hiszen az 1955. március 19-én született Walter Bruce Willis az egyik legszerethetőbb színész, aki azzal segít nekünk, hogy sok-sok filmjén lazulhatunk el.

A kicsi Bruno – ahogy családtagjai hívták- Nyugat Németországban látta meg a napvilágot. Édesapja ugyanis akkoriban katonatisztként ott állomásozott. Csak két évesen tehette lábát Amerika földjére. Meg is találta a helyét mindjárt New Yerseyben.

Ez is érdekelhet: Az elemi ösztönök megtestesítője- Sharon Stone

Bár eleinte kacérkodott a katonai pályával, végül a dráma tagozatra jelentkezett. Miután elvégezte az iskolát, azért még tett néhány kitérőt, volt bárpultos és biztonsági őr is. Csak ezek után került a Broadway színpadára játszani. Ott megmutathatta énektudását is.

Színházi játékának köszönhetőn egy Frank Sinatra filmben is kapott egy apró szerepet. Filmes karrierjének ugródeszkája az 1984-ben induló A simlis és a szende sorozat lett. A pimasz, hanyag ám okos magánnyomozó szerepében brillírozott. Az öt évig futó sorozatért megkapta a legjobb férfifőszereplőnek járó Emmy-díjat, majd a Golden Globe díjat is.

A rendező szerint azért lett akkora sikere, mert a férfiak rá akartak hasonlítani, míg a nők a karjaiba szerettek volna omolni.

Az biztos, hogy Demi Moore is így érezhetett, mert 1987-ben feleségül ment hozzá. Ekkor szerepelt Bruce első mozifilmjében is Kim Basingerrel. Egy évvel később meg is kapta A drágán add az életed című film főszerepét. Óriási siker lett az alkotás, s a cinikus, ám nagyon is hatékonyan dolgozó zsaru szerepében is megszerettette magát. – Igaz, ez egy vele született adottság lehet.

Így gondolhatta Quentin Tarantino is, mikor nekiadta a ma már klasszikusnak számító Ponyvaregényben az egyik főszerepet. Willis ott sem törpült el, pedig John Travoltával, Samuel L. Jacksonnal, Uma Thurmennel játszott együtt. A 1990-es években sorra jöttek ki vele a komédiák és a thrillerek. Voltak mélyrepülései is persze, de az emberek egy pillanatra sem ábrándultak ki belőle.

Így aztán könnyedén állhatott fel újra a porondra, s a 12 majomban már a világot akarta megmenteni egy gyilkos vírustól.

Majd az Elemi Ösztönben az is kiderült, hogy „szimpla” taxisként is kitűnő. Azt is megnézhettük hogyan boldogul az űrben. Majd 2000-ben megdöbbenve vettük tudomásul, hogy a példás családapa, s szerető férj kezei közül kicsúszik Demi, s egy fiatalabb férfi karjában landol.

Bruce ki is jelentette, hogy többé nem házasodik meg, bár volt nejével baráti kapcsolatban maradt. Inkább a munkára koncentrált, ám a Sebezhetetlen című filmen kívül nem ért el nagyobb sikert a következő öt évben. Ugyan feltűnt az Ocean’s Twelve-ben, s a Bérgyilkos a szomszédomban is jól játszott, egy darabig csak közepes eredményeket tudhatott magáénak. Majd találkozott Emma Heminggel, aki úgy elcsavarta fejét, hogy feleségül is vette, s azóta már van két gyermeke tőle is.

Helen Mirrennel a Red sajtótájékoztatóján

A 2010-es években így már több jó film forgatókönyvét fogadta el. A Red című alkotás az idős, de közel sem gyengülő bérgyilkosokkal három részt is megért, joggal. Bár a Drágán add az életed, harmadik-negyedik részébe bele lehet kötni, azért azokban is hozta a formáját. Aztán 2016-ban úgy gondolták a szuperhősöket éltető világban folytatni kell a Sebezhetetlent is. Így az eredeti gárdával, játszott a Széttörve és az Üveg című filmben is.

Ez is érdekelhet: Egy kisvárosi fiú története- Brad Pitt

2022 elejéig forgatott, aztán bejelentette, hogy visszavonul. Afáziával diagnosztizálták, amely nyelvi és kommunikációs zavarokkal jár, ezért a szövegtanulás és a beszéd is gondot okoz neki. Azóta kiderült, hogy a sokkal nehezebben diganosztizálható frontotemporális demenciában szenved, amely a fentieken túl viselkedési és mentális, valamint memóriazavarokat is okoz. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy szerettei és barátai – beleértve volt feleségét, Demi Moore-t, akivel nagyon jó kapcsolatban maradt- támogatja őt.

Reméljük még sokáig fog köztünk lenni, hiszen nem véletlen, hogy 40 éve már az egyik legfényesebben tündöklő csillaga Hollywoodnak, aki egyszer azt mondta: „A szívében mindenki huszonéves, legyen bármilyen idős.” – és nekünk ő is az marad.