Az elemi ösztönök megtestesítője – Sharon Stone

Van, hogy a szépség inkább teher, mint előny. Persze ha az ember ki tudja az ezzel járó előnyöket használni, akkor nem feltétlen. Sharon Stone elképesztően magas 154-es IQ-val rendelkező lányként kreatív írást tanult, igazi könyvmoly volt és az ma is. Lehetett volna ügyvéd, de ő inkább modellnek állt, miután megnyerte a helyi szépségversenyt, majd Hollywoodban is szerencsét próbált.

Sharon Yvonne Stone 1958. március 10-én született Pennsylvaniában.

Apja gyári munkás volt, anyja háziasszony. Másodikként született a később négy gyermekessé váló családba. Sokat nélkülözött, hamar megtanulta, hogy munka nélkül nem jut sehova. Egy ideig úgy tűnt éles esze lesz annak a módja, hogy vigye valamire az életben, de aztán a sors másfelé sodorta.

Ez is érdekelhet: A 20 millió dolláros nő Julia Roberts

15 évesen ösztöndíjat kapott a Pennsylvania Egyetemre. Kreatív írást és szépművészetet tanult, közben egy gyorsétteremben is dolgozni kezdett. Ott figyelt fel rá valaki, és biztatta, jelentkezzen a helyi szépségversenyre. A győztesnek járó pénz kecsegtetően hatott Sharonra, így ráállt a dologra. Nem is sejtette, hogy élete 180 fokos fordulatot vesz majd ennek köszönhetően.

Az emlékmás című filmben

Pedig így lett, mert a fejére került a szépségkirálynőnek járó korona, s nemsokára a Ford modellügynökségtől is szerződést kapott. Megjelent plakátokon, a tévéreklámokban, újságokban, országszerte ismert lett.  Az eredetileg ügyvédnek készülő lányon Woody Allen szeme is megakadt, aki egy jelenet erejére bevette a Csillagporos emlékek című filmjébe, ahol ő volt „a csinos lány a vonaton” vagyis csak szépnek kellett lennie.

Négy évvel később már egy olyan szerepet is kapott, ahol végre beszélhetett. Úgy tűnt élete sínre került. Ekkoriban ment férjhez is.

Innentől már megtalálták, kisebb-nagyobb szerepekkel. Játszott a Rendőrakadémia 4-ben is, de aztán elvált férjétől és ismét csak rossz filmekben találta magát. Az igazi áttörésre filmes karrierje 10. évéig kellett várnia, amikor Arnold Schwarzeneggerrel játszhatott a Total Recall- Az emlékmás című filmben. Hamarosan megkapta a ma már klasszikusnak számító Elemi ösztönben a női főszerepet is Michael Douglas mellett.

A film óriási siker lett, Sharon Golden-Globe díjat kapott és megnyerte a People’s Choice Awards kedvenc drámai színésznőjének járó díját is. Sharon mindezt mosolyogva vette tudomásul, s azt mondta:

„Ha úgy teszel, mint aki tudja, mit csinál, bármire képes vagy - az agyműtétet kivéve.

A Playboy is felkérte őt fotózásra, beválasztották a 25 legszexibb sztár közé, majd a People is az 50 legszebb ma is élő sztár közé választotta. A lelke mélyén azért mindez bántotta, s próbált kitörni a szexis nő szerepéből. A Casinóban eljátszotta Robert de Niro gyönyörű, drogos feleségét, amiért ismét jelölték a Golden-Globe díjra. Aztán a Specialistában Stallone-vel is játszott, majd az évezredforduló környékén megpróbálkozott a vígjátékkal is.

Ekkoriban találkozott második férjével, akivel adoptáltak egy kisfiút. Az örömükben azonban Sharon rossz egészségi állapota miatt, egy kis üröm vegyült. Négy évre eltűnt a nyilvánosság elől, mert stroke-t kapott. Teljesen felgyógyult, de házassága tönkrement, s azóta nem is ment újra férjhez. – Azért még két fiút adoptált, akiket egyedül nevel.

2006-ban ismét eljátszotta az Elemi Ösztön második részének női filmszerepét, de 14 év a két film között sok volt, a közönség tetszését nem nyerte el. Olyannyira nem, hogy még a legrosszabb szereplőnek járó Arany Málna-díjat is megkapta. Ez annyira megviselte, hogy azóta inkább független filmekben játszik.

2019-ben Az új pápa című sorozatban kapott egy rész erejéig szerepet. Reméli, még megmutathatja tehetségét, hogy ismét a magasba emelkedhessen, de addig is azzal biztatja magát: „A béke létezik: a szívedben és a lelkedben.”

EZ IS ÉRDEKELHET: