Egy harcos típus – Michael Douglas

Több, mint negyven éve dolgozik a filmszakmában. S bár sok-sok jó filmben brillírozott színészként, mégis, első Oscar-díját producerként kapta. Megküzdött a rákkal, fia börtönbe jutásával és házassága darabokra hullásával. Igaz, szerepeiben gyakran játszott el olyan karaktereket, akik a totális összeomlás vagy éppen a hatalom megszállottjaként jutnak el a végpontra.

Michael Kirk Douglas 1944. szeptember 25-én született.

Édesapja Spartacus megformálójaként vonult be a filmtörténelembe. Neve és munkája mindenki számára ismert volt már, mikor megszületett negyedik gyermeke. A házassága gyorsan tönkrement, így Michael édesanyja és annak új férje szárnyai alatt nőtt fel. De azért nagyon várta az iskolai szüneteket, amikor édesapjával tarthatott a forgatásokra.

A filmek világa mély benyomást tett rá. S bár édesanyja katonai iskolába küldte fegyelmet tanulni, mégis egy dráma szakos egyetemen találta magát nem sokkal később. Ott aztán megtanulta a színészkedés minden fortélyát és elkezdte gyötörni apját, hogy segítsen neki. Néhány kisebb mellékszerep után, megkapta az egyik főszerepet a San Francisco utcáin című sorozatban.

San Francisco utcái

A tévésorozat minden idők egyik legnépszerűbb alkotása lett. Douglas alakításáért megkapta az Emmy-díjat. Ekkor már apja is komolyabban vette, így mikor a Száll a kakukk fészkére című film forgatásának jogdíja rászállt, Michael meggyőzte őt, hogy producerként dolgozhasson a filmen.

A dolog olyannyira jól sikerült, hogy teljesítményét Oscar-díjjal jutalmazták.

Nem sokkal később Douglas oltár elé vezette producer menyasszonyát és megalapította produceri irodáját. Megszületett fia, majd megkapta az egyik főszerepet a Kína szindróma című filmben, amely a nukleáris fegyverek veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A színészt annyira megérintette a téma, hogy azóta is, jó néhányszor kiállt a nukleáris fegyverek leszereléséért. A filmakadémia kezdte őt művészként is komolyan venni. A nyolcvanas években az Indiana Jones láz alatt, három filmet is forgatott Kathleen Turnerrel.  Van, aki nem emlékszik a Nílus gyöngyére, a Rózsák háborújára vagy éppen a Smaragd románcára?

Tisha Sterilinggel

A könnyed, laza vígjátékok után Oliver Stone is felfigyelt rá. Megkapta a Tőzsdecápákban az egyik főszerepet, amiben megmutatta a hatalom megszállottjának arcát. Alakítását Oscar-díjjal jutalmazták. Majd a Végzetes vonzerő című filmben pszichopatává vált.

Persze produceri feladatait sem hanyagolta el. Az ő nevéhez köthető az Egyenesen át és az Ál/Arc című film. A kilencvenes évek elején újra színésznek állt. Az Elemi ösztönben megmutatta, hogyan tud játszani nagyon sötét, manipulatív karaktert. Aztán az Összeomlásban mindenki számára jól érthetően megmutatta, hogy van az a pont, amikor nem bírja tovább az ember… S mintha csak élete sötét korszakára készülne a Játsz/ma című filmben olyan karaktert formált meg, aki egy pillanat alatt elvesztett mindent…

Ez is érdekelhet: Egy nem annyira szelíd motoros- Jack Nicholson

Nem sokkal később ugyanis a való életben is majdnem ez történt vele. 23 éves házassága lassan darabokra hullott. Egy évvel később szedte össze magát, amikor találkozott a nála 25 évvel fiatalabb Catherine-Zeta Jonesszal – akivel egy napon ünnepli születésnapját. Menthetetlenül beleszeretett a nőbe. Elvált feleségétől, s 2000-ben elvette új szerelmét. Igaz, ezért magas árat fizetett.

Első házasságából született fiával ugyanis ekkoriban kezdődtek a gondok. Bár a színészettel is megpróbálkozott az ifjabb Michael, apja és nagyapja árnyékából ő nem tudott kilépni. Drogokat kezdett használni, egyre kiszámíthatatlanabb lett viselkedése. Az idősebb Michael nem egyszer elvonóra küldte, de az csak ideig-óráig segített.

A családi krízisek közül semmi sem késztet jobban arra, hogy újragondold életed, mint maga a válás.

Igaz, ekkoriban Michael feszített munkatempót diktált magának. Eljátszotta a Wonderboysban a marihuána gondokkal küzdő író irodalomtanárt. Nem sokkal később Catherine-től is született két gyermeke, akik teljesen lefoglalták. De első házasságából származó fiával nem jutott dűlőre.

Mire feleszmélt a 2000-es évekből, torokrákot diagnosztizáltak nála. Kemoterápia várt rá, miközben fiával voltak tele az újságok. Douglas ugyanis hosszas vívódás után úgy döntött nem ad több anyagi támogatást neki. Így az betörésekre és prostitúcióra is elszánta magát, hogy pénzhez jusson.

Nem is csoda, hogy bár a torokrákból felgyógyult Michael, az átterjedt a nyelvére. Újabb kemoterápia volt számára szükséges. Ekkor ítélték el fiát is 5 évre drogokkal való visszaélésért. S hamarosan Douglas azt is bejelentette, hogy Catherine-vel szétköltöztek.

Ez is érdekelhet: Aki szinte mindig jól választott – Robert de Niro

A totális összeomlás határán aztán 32 év távlatából még egy nő is megvádolta azzal, hogy molesztálta. Michael a vádakat tagadta és végül ejtették is az ügyet. Pár hónappal később felesége visszatért hozzá. S Douglas fiát is elkezdte látogatni a börtönben.

Kapcsolatukat rendezték, s bár most is forgat filmet, azért jobban figyel magára és a körülötte élőkre. A rák, az családi krízis észhez térítette. Igaz, sosem játszott olyan karaktert, aki egykönnyen feladja. S az ezekből nyert tulajdonságukat, úgy néz ki való életében is kamatoztatta.