Kutya a családban: papírok, oltások, előkészületek

,,Te egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Igaz ez a kutyákra is, amelyeket a gazdik társsul választanak. Nem csak egy félredobható játéknak, kis plüssnek vesszük magunkhoz őket, hanem társnak, barátnak, egy lénynek, akiről aztán élete végéig gondoskodunk.

A kutyatartás nem a kiskutya családhoz kerülésével kezdődik. Már előtte felelős döntést kell hoznunk, hiszen szerencsés esetben kedvencünk akár 10-15 évig is mellettünk élhet.

Fotó: Little Guliver Kennel

Fontos, hogy alaposan gondoljuk át honnan és miért onnan választunk magunknak kedvencet (erről itt is írtunk már), ha lehet, tájékozódjunk a kutya felmenőiről is. Erre jó a kutya törzskönyve, ami igazolást ad a kutya tényleges származásáról, a menhelyeken pedig a gondozók adnak felvilágosítást, ha van rá lehetőségük és ismerik a szülőket.

Jó, ha tudjuk az esetlegesen felmerülő örökletes betegségeket. A jó tenyésztő gyakorlatias tanácsokat ad a kutya egészséges növekedése, gondtalan fejlődése érdekében bármikor, akár egészen a kutyus felnőttéválásáig, és a menhelyekről örökbe fogadott kutyusok életét is sok helyen igyekeznek nyomon követni és hasznos tanácsokkal segíteni.

Amennyiben megbízható helyről vásárolunk kutyát a következőket kell megkapjuk az állattal:

– A kiskutya törzskönyvét, ha van.
– Oltási könyvet, benne az eddigi féreghajtásokkal, oltásokkal , esetleges kezelésekkel.
– Rengeteg információt. Talán ez a legfontosabb. Fontos tudni a kiskutya szokásait.
– Pár napra elegendő eddig fogyasztott tápot. Ez segítség ahhoz, hogyha más táppal szeretnénk kedvencünket etetni zökkenőmentes legyen az átállás.

Milyen oltásokat kell kapnia egy kiskutyának:

-6-7 hetesen Parvo oltás
– 8-9 hetesen Kombinált vakcina / Parvo, Szopornyica, Leptospira , Kennel köhögés, Fertőző májgyulladás /
– 10- 11 hetesen Parvo oltás ismétlése
– 12- 13 hetesen Kombinált vakcina ismétlése
– 14 – 15 hetesen Veszettség elleni kötelező vakcina.

Az egyes oltások közt két hétnek kell eltelnie, ennyi idő szükséges az immunrendszernek az oltás feldolgozására, hatékonyság kialakulására.

A féreghajtás eleinte kéthetente, majd negyedévente szükséges. A kiskutya a negyedik oltást követően lesz teljesen védett a fertőző betegségek ellen. Ez időpontig nem ajánlatos a szabadba olyan helyre vinni a kutyust ahol idegen állatok is tartózkodnak.

Fotó: Little Guliver Kennel

Mi a teendő, mikor hazavisszük a kiskutyát?

Mikor hazaérkeztünk, hagyjuk kibontakozni a kis jövevényt. Derítse fel új otthonát. Hagyjuk, hogy megnyugodjon. Helyezzünk elé friss vizet, kínáljuk meg táplálékkal. Engedjük, hogy ő kezdeményezze a kapcsolatot velünk. Látogassuk meg állatorvosunkat, aki regisztrálni fogja a kutyus tulajdonos változását, és tájékoztatást ad a kutya általános állapotáról.

Kezdő kutyások részéről számtalanszor merül fel a kérdés milyen temperamentumú, mekkora, és milyen kutyát válasszanak. Mikor ebben döntés született tisztázni kell azt is, hol legyen majd a kutya helye, miből fog enni és ki lesz a jövendőbeli állatorvosa. Fontos tisztázni a sétákat és a többi kutyával kapcsolatos feladatot is, azt, hogy kinek, mi lesz a dolga a családban.

Ezek a feladatok eleinte megterhelőek lehetnek. De higgyétek el amit egy kutya adni képes az szavakkal leírhatatlan. Minden rutinszerűvé válik. Lesz egy kerete az életünknek. Együtt -vele. A mi kiskutyánkkal.

Little Guliver Kennel

A Little Guliver Kennel Zalaegerszegen működik. Rita és Dani, akiknek gyerekkoruk óta életük fontos része az állatszeretet, lassan egy évtizede kutyusok tenyésztésével foglalkozik. Céljuk minél szebb, egészségesebb, szűrt egyedekkel ékesíteni a francia bulldogot kedvelő emberek életét.
Elérhetőségük: Little Guliver Kennel – Zalaegerszeg

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.