Kutya a családban: Kennel vagy szaporító?

A kutya az ember legjobb barátja, szokták mondani, és ez minden kétséget kizáróan így is van. Hűséges társ, aki sosem hagyja cserben a gazdáját, és feltétlen szeretetével, odaadó hűségével áll az oldalán.

Ugyanez sajnos nem minden esetben mondható el az emberről.

Hazánkban sokan tartanak kutyát, ám felelős tartásról már nem minden esetben beszélhetünk. Egy kutya gondozása, nevelése nem kis feladat. Már a kiválasztás is gondos odafigyelést igényel.

Milyen fajtát válasszunk? Melyik kutya való a mi életkörülményeinkhez? Honnan válasszunk kutyát? Fogadjunk örökbe? Legyen kennelből vagy máshonnan? Mi az a fajtatiszta? Mi a kennel? Ki az a szaporító? Hogyan bánjak a kutyával, mire kell odafigyelnem? Ezer és egy kérdés, ami felmerül, mikor egy család életében szóba kerül a kutya.

Ezekre a kérdésekre igyekszik választ találni most induló sorozatunk, amelyben a manapság egyik legdivatosabb fajtának, a francia bulldognak tenyésztői igyekeznek segítséget nyújtani a felmerülő kérdésekre, most a bucik szemszögéből.

Fotó: Little Guliver Kennel

A kutyáktól rengeteg dolgot tanulhatunk: alázatot, feltétel nélküli szeretetet, önzetlenséget, felelősségtudatot és még számtalan dolgot. Nagyszerű, életet meghatározó élmény, ha kutya van a családban, ám rengeteg változással jár ha valaki kiskutyát vesz magához. Öröm, boldogság, de felelősség és egy teljesen új életforma létrehozása is a feladat. Hiszen a mindennapokban ott lesz egy apró teremtés, akivel időt kell tölteni annak érdekében, hogy jól szocializált, okos , intelligens kutyává válhasson. Etetni , itatni kell, és adott esetben orvoshoz vinni, egyszóval gondoskodni kell róla. Egy élőlényről, aki tőlünk függ.

Honnan válasszunk kiskutyát? Hogy választhatok egészséges kiskutyát?

Manapság számtalan helyről beszerezhető kutyus. Örökbe fogadhatunk menhelyekről, megvásárolhatjuk kennelekből, és sajnos egyre gyakoribb a szaporítás is, különösen a divat-kutyák esetében.

Mivel a bulldog napjainkban a legdivatosabb kutyák egyike, túltenyésztés folyik. A szaporítók, akik felvásárolják a gyenge minőségű, de szaporításra alkalmas kutyákat, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között, a fajta pontos ismerete, szűrések és odafigyelés nélkül tenyésztik a kiskutyákat, a kölykökben továbbadva a betegségekre való hajlam magas kockázatát, tisztán a profitért.

A francia bulldogról az utóbbi időben elterjedt, hogy a túltenyésztés miatt beteges, ám ez nem igaz. A hiedelmekkel ellentétben nem beteges fajta. Természetesen vannak fajtajellegzetes betegségek, de ezek könnyen elsajátítható, kis orvosi segítséggel áthidalható problémák. A szaporítóktól olcsón megvett kiskutyáknál azonban halmozottan előfordulhatnak problémák. A tőlük vásárolt kutyák ugyan olcsóbbak, mint a tenyésztőknél vásárolt kutyák, ám túlnyomó részt betegek.

Fotó: Little Guliver Kennel

Honnan vegyek tehát például francia bulldogot? A döntés mindenki kezében ott van.

Vásároljak magasabb összegért megbízható helyről bucit, ahol tanácsokkal lát el a tenyésztő, segít, nyomon követhetem, akár internetes felületen is az első nyolc hétben miként fejlődik a választott kutyuska, megnézhetem milyen körülmények között nő fel? Szánjak egy kicsit többet az elején, mikor eldöntöm, hogy kiskutyát szeretnék, annak érdekében, hogy egészséges, boldog bulldogos éveim legyenek a kiskutyámmal?

Vagy szaporítóhoz menjek, ahol olcsóbb a kutya, de ellenőrizhetetlenek a körülmények és az egészségi állapota, és viseljem a következményeket? Esetleg menjek el egy fajtamentőbe, és mentsek meg egy kutyust, ami csak rám vár?

Nézzük meg mi van, ha kennel…

A kennelekben, így a Little Guliver Kennelben is, a tenyésztők fajtatiszta bulldogok nevelésével foglalkoznak. Számukra elsődleges szabály, hogy igyekeznek egészséges pici bucikkal gazdagítani a fajtakedvelők körét. A kennelekben születő kölykök szigorú szűréseken esnek át, megfelelő oltásokat, chipet kapnak, amiről természetesen papírral is rendelkeznek. A tenyésztőknek egyáltalán nem mellékes, milyen kiskutyák születnek, de az sem, kihez kerül egy-egy kutyusuk. Fontos a jó gazdi megválasztása, akivel gördülékeny a kutya felnevelése egészen a kölyökkortól a felnőttéválásig. Gyakori, hogy ivartalanítási szerződést is kötnek, mikor egy-egy gazdinak eladják a kutyát.

Szükséges a tenyésztő szaktudása, hogy segítse a gazdikat egy adott szituáció könnyedebb megoldásában, eloszlassa az esetlegesen felesleges ijedséget. Aki tenyésztőnél vásárol, nem csak egy kutyát kap, hanem egy segítő kezet is, ami elkíséri a következő hónapokban.

Honnan legyen kiskutya? A döntés a leendő gazdié, de mindenképpen érdemes alaposan átgondolni.

Little Guliver Kennel

A Little Guliver Kennel Zalaegerszegen működik. Rita és Dani, akiknek gyerekkoruk óta életük fontos része az állatszeretet, lassan egy évtizede kutyusok tenyésztésével foglalkozik. Céljuk minél szebb, egészségesebb, szűrt egyedekkel ékesíteni a francia bulldogot kedvelő emberek életét.
Elérhetőségük: Little Guliver Kennel – Zalaegerszeg

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.