Kutya a családban: amikor kiskutya érkezik

Kutya a családba előző cikkünkben már szó volt arról, mire kell figyelni egy kiskutya kiválasztásakor.

Nagyon fontos tudni, hogy a kutya kiválasztásnál első a felelős döntés, azaz, hogy megbízható helyről válasszunk kiskutyát, ahol látjuk és tapasztalhatjuk, milyen körülmények között fejlődnek és élnek a kicsik.

Ha a vásárlás mellett döntünk, olyan tenyésztőt válasszunk, ahol nyomonkövethető, miként fejlődik a választott buci az első nyolc hétben, és aztán is társ a kiskutya felnevelésében is egészen a felnőttéválásig. Olyat, akihez bármilyen problémával fordulhatunk.

Ha mindez megvan , és eljön a várva várt pillanat elhozhatjuk a kutyánkat.

Fotó: Little Guliver Kennel

Mivel készüljünk, mire figyeljünk otthon?

A kutya helye
Elsősorban, amire érdemes mindenképp figyelni, hogy biztosítsunk kutyánk számára egy nyugodt helyet, ami az övé, ahová elvonulhat, és legfőképp ahol, amikor a gazdik nincsenek otthon, nem leselkedik rá semmi veszély, például nem tekeregnek mindenhol vezetékek.

Rengeteg megkeresést kapunk ebben a témában – a gazdik panaszkodnak, hogy a kutyák bútorokat, vezetékeket rágnak meg. Ez könnyedén elkerülhető egy pici szobakennellel, ahol friss víz, egy kis pelenka, és a kutya fekhelye található.

A szobakennel használata nem bűn. Talán első körben nem szimpatikus a kutyának, később azonban tudni fogja, hogy az az ő helye és mivel a bulldog rendkívül tanulékony, hamar megszokja, hogy számára ott a legtökéletesebb, amikor a gazdi nincs a közelben.

A kennel legyen legalább két négyzetméter nagyságú, így van lehetősége a kis kölyöknek hogy mozogjon, és ne csak az ágyában aludjon.

Játékoknál oda kell figyelni arra, hogy műanyag játékot az egyedüllét idejére ne hagyjunk a kutya környezetében, mert ha azt szétrágja és elakad a légutakban vagy a bélrendszerben, indulhatunk is az orvosunkhoz.

Legjobb alvóhely első körben egy műanyag kosár vékony pléddel. A műanyag kosár könnyen tisztítható, a pléd pedig esetleges balesetek előfordulása esetén – ami az első iďoszakban elkerülhetetlen – hamar kimosható.

Fotó: Little Guliver Kennel

Mit egyen a kutya?
Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy jól válasszunk tápot. Első időszakban keverjük az általunk adott tápot azzal, amit a tenyésztő etetett, így elkerülhetjük a hasmenést, gyomorproblémákat. Később válthatunk tápot, de előtte mindig kérjük ki a tenyésztő tanácsát, hogy mit javasol, hisz ő az a személy, aki érdemben tud nyilatkozni a kiskutya esetleges érzékenységéről, szokásairól.

Kiskorban ne porciózzunk. Ne számoljuk ki mennyit egyen a kiskutya. Természetesen legyen egy korlát, de bőségesen fogyasszon a kiválasztott tápból, kapjon darált nyershúst, főzött zöldségeket. A csontos húsokat mindenképp kerüljük.

Mivel a bulldog csontos kutya, fontos a vitaminellátása is. Kapjon multivitamint ( Lavett), illetve porcerosítőt a megfelelő adagban. Ebben is segítség a tenyésztő szaktanácsadása, hogy miből és mennyit célszerű adagolni a kölyöknek. Figyeljük a kutya székletét, ez mindig árulkodik a kutya egészségi állapotáról. A jó széklet kemény, esetleg enyhén puha állagú.

Fotó: Little Guliver Kennel

Fontos a rendszeres féreghajtás
Nyolc hetes kortól fél éves korig havonta, fél éves kortól pedig három havonta ajánlott, életük végéig.

Teljes oltassor hiányában óvatosan szoktassuk kutyánkat a kinti világhoz. Mivel az oltások védőmechanizmusa nem azonnali, célszerű az első egy-két hétben csak olyan helyre levinni kiskutyánkat, ahol más egyéb állat nem tartozódik. Erről az állatorvos és a tenyésztő szívesen ad további felvilágosítást, mint ahogy arról is, mikor és milyen oltások esedékesek és mennyi idő a védettség kialakulása.

Ugye mennyi minden felmerül egy kiskutya érkezésekor?

Little Guliver Kennel

A Little Guliver Kennel Zalaegerszegen működik. Rita és Dani, akiknek gyerekkoruk óta életük fontos része az állatszeretet, lassan egy évtizede kutyusok tenyésztésével foglalkozik. Céljuk minél szebb, egészségesebb, szűrt egyedekkel ékesíteni a francia bulldogot kedvelő emberek életét.
Elérhetőségük: Little Guliver Kennel – Zalaegerszeg

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.