Olyan történetekre van szükségünk, amelyek összehoznak minket – Emma Thompson

Szinész családban nőtt fel, de nem ezért választotta ő is ezt a szakmát. Ha nem lett volna a szerepjátszáshoz tehetsége nem habozott volna mást választani. Nem egy elesett típus, élete egyik legnagyobb válságát is képes volt a maga javára fordítani.

Nem véletlen, hogy az 1959. április 15-én született színésznő 2018-ban megkapta a női lovagrend kitüntetést is.

Emma született tehetség. Akkor is, ha ez nem látszott rajta először. A szereplési vágy azonban igen, és az is, hogy szereti az embereket megnevettetni. Így kissé meglepte a családot, mikor az egyetemen felvette a dráma szakot is. Na persze ott hamar embereire talált. Hugh Laurie (mi leginkább Dr. House szerepében ismerjük) és Stephen Fry Anglia legismertebb komikusai között vannak a mai napig.

Velük lépett fel először Emma, aztán megpróbálkozott a stand up műfajában. Hamarosan tv sorozatot is kapott egyetemi barátaival. Aztán a 80-as évek második felében egy háborús sorozatban találta magát Kenneth Branagh oldalán. A forgatáson egymásba szerettek és két év múlva össze is házasodtak.

A szerelembe esés egy felfokozott, de átmeneti állapot, és azt hiszem, én is sokáig úgy hittem, hogy ez az állapot kitarthat. Senki nem mondta nekünk, hogy nem. Olyan ez, mint a szülés: mindenki hazudik róla. Senki sem mondja meg az igazat.

Ekkor már a második közös filmjük került a moziba. Az elkövetkező hat évben sokszor szerepeltek együtt. Közben azért Emma ki-ki kacsingatott és Anthony Hopkins mellett a Napok romjaiban megkapta első Oscar-díjat. Talán ezért is indult el Kenneth is saját útra, és megrendezte Marry Shelly Frankeinstenjét, amiben Helena Bonham Carter is játszott.

Ez a szereposztás végzetesnek is bizonyult Emma és Kenneth házasságában. Branagh ugyanis beleszeretett Helenába. Emma szíve összetört, de a nyilvánosság csak annyit tudott, hogy a munka és a magánéletük nem volt összeegyeztethető. Ez persze semmit sem változtatott azon, hogy a színésznőnek újra fel kellett építenie magát, amiben Jane Austen lett segítségére.

Határozottan hiszek abban, hogy vannak könyvek, melyek a nagyszerűségük által hozzájárulnak ahhoz, hogy élhessünk.

Egészen pontosan az Értelem és érzelem című könyv gyógyította szívét. Újra és újra elolvasta, és elhatározta, hogy forgatókönyvet ír belőle. Egy éve ráment, de sikerrel járt. Sebei lassan beforrtak és készen állt arra, hogy kamerák elé álljon. Sőt, még arra is futotta erejéből, hogy az ifjú tehetséget, Kate Winsletet is a pártfogásába vegye.

A film óriási siker lett és Emma a mai napig egyedüliként megkapta egyszerre a legjobb női főszereplőnek és a legjobb forgatókönyv írónak járó Oscar-díjat. S ha mindez nem lett volna elég, még a szerelem is rátalált a forgatás alatt.

Greg Wise aki a filmben a rosszfiút játszotta elhívta őt randevúra.

Igaz, előbb Kate-t vitte el egy találkára, akivel az este unalomba fulladt. Akkor Winslet javasolta neki, hogy próbálkozzon Emmánál, mert bár házas, de a frigynek befellegzett. Greg megfogadta a tanácsot és hamarosan egy párt alkotott a nála 8 évvel idősebb színésznővel. 2000-ben megszületett lányuk, Gaia is, majd három évvel később kimondták a boldogitó igent. Majd öt évvel később egy szomáliai gyerekharcost is örökbefogadott a pár, sokak meglepetésére.

Ha állandóan aggódsz a kinézeted miatt, és a saját súlyod, alakod és méreted kritikusa vagy, az olyan, mintha erőszakos tettet követnél el önmagad ellen.

Talán mert anyává vált, Emma mindeközben mesekönyvet kezdett írni. Beatrix Potter Nyúl Péter kalandjait írta tovább, több-kevesebb sikerrel. A Harry Potter szériában is játszott háromszor, nem beszélve a Nanny McPhee cimű alkotásról. Na persze játszik még romantikus komédiákban és politikai, társadalmi kérdéseket felvető filmekben is.

Ez utóbbi nem is a véletlen műve, hiszen Emma elszánt emberjogi aktivista, feminista és környezetvédő. Igaz, ő ezt nem hangoztatja úton útfélen, helyette inkább igyekszik cselekedni.

Sztárallűrje nincs, ugyanabban az utcában lakik családjával, ahol felnőtt. Az utca túloldalán édesanyja lakik, gyerekeit pedig a helyi iskolába járatta. Nem várt el senkitől különleges bánásmódot sem gyerekeinek sem magának. Pedig megtehetné, hiszen a világon mindenhol ismerik a nevét. De ő köszöni szépen nem kér semmit. Inkább dolgozik, ápolja anyját és próbálja elengedni felnőtt lánya kezét.

Erre pedig számára a legjobb módszer a munka, így aztán túl a hatvanon sincs esze ágában sem nyugdíjba menni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.