Aki büszke arra, hogy nem tökéletes – Kate Winslet

A kilencvenes évek végén mindenki a súlyával volt elfoglalva. Csak azért, mert nem volt éppen egy nádszál karcsú alkat. Pedig azzal is foglalkozhattak volna, hogy a szinte teljesen ismeretlen lányra osztotta az egyik főszerepet Emma Thompson az Értelem és érzelem című filmjébe. De az nem volt elég pikáns és sértő hír róla.

Így az 1975. október 5-én született Kate Winsletnek meg kellett küzdenie az előítéletekkel.

Gyermekkorát Angliában töltötte, szülei színészek voltak. Sőt, nagyapja is egy tekintélyes színháztársulat tagja volt. Hamar kiderült, hogy a kicsi Kate-nek is van tehetsége a színjátszáshoz, így 11 éves korában debütált is egy színdarabban.

Nem sokkal később néhány kisebb szerepben feltűnt a képernyőn is. Főleg helyzetkomédiákban, amelyekben annyira még nem tűnt ki. Aztán 17 éves korában ráosztották egy igaz történeten alapuló misztikus thrillerben az egyik főszerepet.

Ez sorsfordító lett Kate számára, több szempontból.

Például, mert leszbikus lányt játszott, és az egyik kameraman olyat mondott az egyik pikáns jelenetnél, amire akkor még csak megvonta a vállát, mert úgy gondolta, a férfiak mind ilyeneket mondanának hasonló helyzetben. Később azonban tudatosodott benne, hogy az a mondat felért egy zaklatással.

És a film hatására figyelt fel rá Emma Thompson is, és kiragadta a szürkeségből. Majd két évvel később James Cameron nagyszabású filmjében végképp megismerhette Kate-et a világ. Ki ne emlékezne Rose és Jack románcára a Titanic című filmben?

Az alkotás meghatározóvá vált Winslet számára. A forgatáson életre szóló barátságot kötött Leonardo DiCaprioval, és egy kameramannel is megismerkedett. Ez utóbbihoz hozzáment feleségül, az oltár elé pedig kollégája vezette.

Majd a bulvár megint a súlyával foglalkozott, pedig csak állapotos lett.

Miután megszülte lányát, elvált férjétől. S találkozott egy nála jóval idősebb producerrel, akihez hozzáment. Még abban az évben világra hozta fiukat. Nem sokkal később pedig már újra játszott.

Még mindig csak 29 éves volt, mikor megkapta az Oscar-díjat A felolvasó című filmben nyújtott alakításáért. E szerepe után inkább mély mondanivalókat megfogalmazó alkotásokat kezdett vállalni. S bár karrierje szárnyalt, házassága tönkrement. Újabb válás, majd két évvel később újabb esküvő és gyermek következett.

Természetesen nemsokára ismét a kamerák elé állt, hiszen élete háromnegyedét a színjátszás teszi ki. És persze színdarabokban is feltűnik olykor-olykor, mert azt mondja napról-napra kiállni a közönség elé sokkal nagyobb kihívást jelent.

Senki sem tökéletes. Nem hiszek a tökéletességben. De abban hiszek, amikor azt mondom, nézz rám, nem vagyok tökéletes, de büszke vagyok rá.

Egyébként hétköznapi életet él, sosem lakott Hollywoodban. A magánéletben hajlamos a káromkodásra. A #meetoo mozgalom lelkes támogatója, már csak az őt ért negatív tapasztalatok miatt is. A karantén alatt rájött, hogy szeret padlót súrolni, így azóta is, ha ki akarja kapcsolni az agyát, ezt a tevékenységet űzi.

Bár sokan nem tudják, legidősebb gyermeke is elkezdett filmekben szerepelni. Kate büszke rá, főként, hogy lánya nem használja az ő nevét, saját erejéből küzd az elismerésért. Ez egy olyan tulajdonság, amiben az anyjára hasonlít.

Már csak azért is, mert Kate érzékeny külseje kőkemény lelket takar.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.