Julianne Moore alias Szeplős arcú Eper

Kislánykorában csúfolták a gyerekek pirosba hajló hajáért és szeplős arcáért. Ma már ez a szexepilje, de hogy idáig jusson, hosszú út vezetett. Eredetileg orvos akart lenni, aztán mégis a dráma tagozatot választotta. Néhány éve pedig már gyermekkönyv íróként is ismert.

Julianne Smith 1960. december 3-án született Fayetteville-ben, Dél- Karolinában.

Anyja skót származású. Erősen munkált is benne a külföldi identitás, mert már 10 éves volt, mikor szüleivel átköltözött Amerikába. Julianne-be és testvéreibe bele is nevelte, hogy legyenek büszkék arra, akik és amik. Ez fontos is volt, mert Amerika és Európa között vándorolt a család a haditengerészetben szolgáló apa miatt.

Ez is érdekelhet: AKI CSAK AZOKKAL HÁLT, AKIKHEZ HOZZÁMENT – ELIZABETH TAYLOR

Moore Németországban járt középiskolába, aztán visszatért Bostonba, hogy ott végezze el az egyetem művészeti szakát. 1983-ban költözött át New Yorkba, ahol színházban kezdett dolgozni. Két évvel később kapta az első filmszerepét egy szappanoperában. A 80-as évek közepétől 1990-ig több sorozatban is feltűnt. Ekkoriban változtatta nevét Julianne Moore-ra.

Első mozifilmje egy horrorfilm lett, Történetek a sötét oldalról címmel. Innentől kezdve szépen lassan ívelt felfelé a karrierje. Dora Maart alakította Sir Anthony Hopkins mellett a Túlélni Picassót című filmben.

Majd 1997-ben magánélete és karrierje is nagyot mozdult előre, leforgatta a Nem vagyunk már ugyanazok című filmet Bart Freundlich rendezővel, akivel a forgatás alatt szerelemre lobbantak egymást iránt.

Ugyanebben az évben szerepelt Az elveszett világ: Jurassic Parkban és a Boogie Nightsban, ahol olyan meggyőzően játszott, hogy jelölték a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar díjra. A következő évben a Nagy Lebowskiban nyújtott emlékezetes alakítást Jeff Bridges oldalán. Mindezt úgy, hogy közben már terhes volt első gyermekével Calebbel. Egy időre el is vonult, de nem sokáig, mert 2001-ben Jodie Fostertől átvette Clarice Starling szerepét a Bárányok hallgatnak című film második részében a Hannibálban.

Amikor az Órákat és a Távol a mennyországtól cím filmeket forgatta, második gyermekével volt terhes. Mindkettő film után jelölték ismét az Oscarra, de nem kapta meg a díjat. 2002-ben megszülte Liv nevű lányát, majd a következő évben végre oltár elé állt párjával. Munkatempóján nem változtatott, mert úgy tűnik, ő akkor sikeres a munkában, ha magánélete is rendben van.

férjével

Mikor gyermekei születtek elkezdett gondolkodni azon, hogy mit szeretne nekik az életről megtanítani. Így régi fájdalmát – hogy hét éves korában Szeplős arcú Epernek csúfolták a gyerekek – leírta nekik. Ez aztán könyv formában is kiadásra került. A legkisebbekhez szól és tanít arról, hogy nem rossz másnak lenni, az elfogadás fontos dolog.  Ma már a kilencedik könyvénél tart. Sikere óriási, már musical is van történeteiből.

Ez is érdekelhet: VONZÓ KÜLSŐ, RIDEG BELSŐ- ALAIN DELON, A FRANCIA SÁRMŐR

Julianne mindig olyan filmekben játszik, amelyeknek komoly mondanivalójuk van.

Az Éhezők viadala kicsit kakukktojásnak tűnik, de arról azt nyilatkozta, hogy gyermekei olvasták a könyvet és ők vették rá, hogy játsszon a filmben. Megdöbbentő, hogy a vitathatatlanul tehetséges színésznő, sok komoly filmmel háta mögött, csak 2015-ben a Megmaradt Alice-nek című filmben eljátszott Alzheimer kóros nő szerepéért kapta meg az első Oscar díját. Igaz, akkor Golden Globe díjat is kapott.  A film érdekessége, hogy maga a rendezője is Alzheimer kórban szenved.

Alice története nem ijesztett vagy szomorított el, sokkal inkább arra ösztönöz, hogy még jobban értékeljem, hogy jól vagyok.

Persze az, hogy végre megkapta az arany szobrocskát, nem lassít munkatempóján. Továbbra is remek filmekben szerepel és társadalmi kérdéseket is felvet könyveiben és nyilatkozataiban.

2017-ben a Suborbicon – Tiszta udvar, rendes ház című alkotásban láthattuk. Idén pedig Az esküvő után és a Gloria Bell című filmjeit mutatták be. Ez utóbbiban végre kicsit lazább oldalát is engedi megmutatni, ugyanis vígjáték. Az ötvenes évei végét taposva megkérdezték tőle, mi a titka fiatalos kinézetének és mit tanácsolna kortársainak. A válasz az volt:

Ha 50 éves vagy, akkor soha többé nem leszel ötven éves, szóval élvezd!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.