Vonzó külső, rideg belső- Alain Delon, a francia sármőr

Több, mint zűrös gyermekkora volt. Egy tucatnyi iskolát megjárt, de mindenhonnan eltanácsolták. Megpróbálkozott a haditengerészettel is, hogy fegyelmet tanuljon, de túl renitens volt, így ahelyett, hogy a vizeket hódította volna meg, inkább minden idők egyik legimádottabb szívtiprója lett a filmvásznon és az életben.

Alain Delon 1935. november 8-án született Sceaux-ban, Franciaországban.

Öt éves volt, mikor szülei elváltak. Anyja nehéz körülmények között nevelte, aztán mikor már nem bírta eltartani, testvéréhez küldte. Alain-t ez nagyon megviselte, s ez a magatartásán is meglátszott. Sok iskolába járt, de nem hallgatott a jó szóra, ráadásul egy csapat bűnöző kölyök mellé szegődött tanulás helyett, így sorra elküldték az iskolákból.

Romy Schneiderrel

A végén már nagynénje is inkább visszaküldte az anyjához. Az angyali arcú fiú olyan volt, mint akit csak a gonoszság vonz. Anyja második férje – egy mészáros – befogta őt munkára. Alain-nek ez nem tetszett, így megszökött és beállt a haditengerészethez. Négy évet bírt ki, de a sorozatos kihágások után végül elküldték az állományból.

Ezután pincérnek szegődött, s találkozott egy fiatal színésszel, Jean-Claude Biralyvel.

Az azt javasolta a feltűnően jóképűvé váló Alain-nek, hogy kísérje őt Cannes-ba, hátha a filmesek közül felfigyel rá valaki. El is mentek, s Delonra egyből egy hollywoodi tehetségkutató csapott le. Majdnem igent mondott neki, de egy francia rendező – Yves Allégret – közbeszólt. Azt javasolta neki, előbb csináljon hazájában karriert, csak aztán menjen Los Angelesbe.

Alain megfogadta a tanácsot. A mozirajongók a francia James Dean-t látták benne, s főként a külseje érdekelte őket. Aztán jött egy ajánlat, hogy játsszon a Sissit megformáló osztrák színésznővel, Romy Schneiderrel egy filmben. Beleegyezett, s a reptéren egy csokor vörös rózsával várta a lányt, akivel egy szót sem tudtak váltani, mert egyikük se beszélte a másik nyelvét.

A szerelemben mindenhez elég bátornak kell lennünk, ha igazán szeretünk.

A szívnek azonban nem kellenek szavak, s ők ketten a forgatás végére egymásba szerettek. Romy Franciaországba költözött, bár a film nem lett nagy siker. Alain egy év múlva eljegyezte, majd jöttek a jobbnál-jobb filmajánlatok. 1960-ban ő játszotta el először Tom Ripley szerepét, amellyel végre kiemelkedett az üres szépfiú szerepkörből. S azzá a megközelíthetetlen, hidegvérű férfivé vált a filmvásznon, akiként ma is ismerjük.

Ahogy a sikerek szaporodtak, úgy jöttek a nők is az életébe. Tudta ezt Romy is, de elnézte neki. Aztán egy nap Alain jobb közlési módot nem találva egy levelet írt neki, amelyben közölte, egy másik nőtől, Nathalie Barthelemy-től született gyermeke, ezért elhagyja, s elveszi azt.

Ez is érdekelhet: FÉL ÉVSZÁZADA A FILMSZAKMÁBAN- CATHERINE DENEUVE

Borsalino és társa cimű filmben

Persze az idill nem tartott sokáig. Fiát imádta, de a nőket sem vetette meg továbbra sem. Egy forgatáson szeretett bele Mireille Darc-ba, akiért elhagyta gyermeke anyját.

Ekkoriban forgatott még egy filmet forgatott Romyval is – A medence címmel -, amely óriási siker lett.

Filmes karrierje szépen ívelt felfelé. Nyolc filmben játszott vetélytársával, Jean-Paul Belmondóval, akivel a mai napig jó barátságot ápol. Eljutott Hollywoodba is, de nem aratott osztatlan sikert. Maradt inkább a francia filmek készítésénél.

Sigourney Weaver oldalán

1982-ben szörnyű telefonhívást kapott. Romy öngyilkos lett, s ő rohant, hogy egész éjjel annak holtteste mellett maradjon. Írt neki egy levelet is, amely megjelent az egyik francia lapban.

Egy pár évvel ezelőtti interjújában azt nyilatkozta, Romy képét a mai napig a tárcájában hordja, s élete tévedése, hogy nem vette el őt.

Az biztos, hogy ez után nem sokkal, 15 éves kapcsolat után Mireille-t is elhagyta. Pedig a nő kibírta mellette a sok félrelépést is, sőt akkor is vele volt, mikor gyilkossági ügybe keveredett. Két testőre is gyanús körülmények között halt meg, amelyek kapcsán ma is sok pletyka kering.

Ez is érdekelhet: A 20 MILLIÓ DOLLÁROS NŐ- JULIA ROBERTS

lányával

Időről-időre felröppennek róla homoszexualitást pedzegető pletykák is, de ezeket azzal söpri le magáról, hogy ha így is van, az csak rá tartozik, s nem tartozik senkinek sem számadással.

1987-ben egy holland modellel, Rosalie van Breemennel kötötte össze az életét. Két gyermeke született, de 2002 óta egyedül van.

A hetvenedik születésnapján úgy döntött végleg visszavonul a filmezéstől, ezt azonban nem tartotta be. Egy-két éve lányával felolvasó körutakra jár.

Nemrég stroke-ot kapott, de a hírek szerint már jobban van, ám családjától azt kérte részesitsék kegyes halálban, ha az állapota romlana.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.