Fél évszázada a filmszakmában- Catherine Deneuve

Díszlettervező akart lenni, de a világ egyik legnépszerűbb színésznője lett. Szülei és nővére is a művészi pályán tevékenykedett, talán pont ezért nem akarta a családi hagyományt követni.

Aztán a sors mégsem engedte neki, hogy más útra térjen, mint a többiek.

Catherine Fabienne Dorléac 1943. október 22-én született Párizsban.

Három testvére volt, de szívéhez Françoise állt a legközelebb. Felnézett rá, ezért is próbálkozott meg 13 éves korában a színészkedéssel. Addigra nővére már befutott színésznő volt, dolgozott Jean Paul Belmondoval és egy ízben a filmvásznon is játszhattak együtt a testvérek.

Ekkor változtatta Catherine anyai családnevére a nevét. Nem akarta, hogy híres nővérével összekeverjék. A sors kegyetlen tréfája, hogy egy évvel később Françoise autóbalesetben elhunyt. A család nagyon nehezen dolgozta fel a tragédiát, önéletrajzi könyvében Catherine ezt írta:

A mi családunk módszere a hallgatás volt, hogy elkerüljük a még több keserűséget. Csak sokkal később jöttem rá, hogy beszélni fájdalmainkról legalább annyi vigaszt jelenthet.

Miután szeretett nővére elhunyt elhatározta, hogy mégis a színészi pályára lép. Modellként már kezdett befutni, s hamarosan felfigyelt rá az egyik legismertebb rendező Roger Vadim, akivel 17 éves korában találkozott, s akitől két év múlva fia is született.

Ez is érdekelhet: A POLGÁRPUKKASZTÓ VÉGZET ASSZONYA – MARLENE DIETRICH

Nem ment hozzá, hiszen addigra már Brigitte Bardot-val való viharos viszonya nem volt titok Catherine előtt. Helyette egy Playboy fotózás során megismert fotóssal házasodott össze, mindössze tizenöt nap ismeretség után, két illusztris tanú – Mick Jagger és Hermés Kelly- jelenlétében.  

Karrierje szépen ívelt felfelé, hívták külföldi filmekbe is, így került az akkor éppen nős Marcello Mastroianni közelébe is.

Catherine két év házasság után elköltözött férjétől. Ennek oka részben az volt, hogy fülig belehabarodott a legendás nőfalóba. Annyira, hogy elhatározta, tőle is lesz egy gyermeke, aki 1972-ben meg is született, de együtt a szüleit sosem látta, csak a filmvásznon.

Jack Lemonnal

Deneuve bár kénytelen volt elfogadni, hogy külseje miatt kerülhetett a filmvászonra, azért igyekezett mindig olyan filmekben is játszani, ahol megmutathatta tehetségét. Így megformált frigid prostituáltat, erotikus vámpírt és 1993-ban egy burzsoá ültetvényest is, amiért végre jelölték az Oscar-díjra is.

Amerikában is forgatott, olyan nagy nevekkel, mint Burt Reynolds vagy Jack Lemon, de saját bevallása szerint, az emberek ott inkább a Chanel reklámarcaként ismerik őt, nem színészi játékáról.

1985-1989 között Yves. St. Laurent múzsája volt. A tervezővel ekkor szövődött életre szóló barátsága. A férfiak jöttek és mentek az életében, házasságot soha senkivel sem kötött a Playboy fotósával történt válása után. Helyette évente két filmben játszott és játszik még ma is. Kikevert egy parfümöt, ami az ő nevével van fémjelezve, s az UNESCO jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedik.

Magánemberként vallja, hogy teljesen hétköznapi életet él. Ami egybeesik azzal, hogy mindenki azt állítja róla, hogy bár korának egyik legnagyobb femme fatale-ja volt, mégsem volt soha semmilyen sztárallűrje. Persze sokan félreismerik, mert megtartja a három lépés távolságot az emberekkel. De ez, mint mondta, az ő és családja jól felfogott érdeke, hogy barátságos legyen, de ne mutasson többet magából, mint amit szeretne.

Előfordul, hogy a ma már ötszörös nagymama nála jóval fiatalabb férfiakkal mutatkozik. Élvezi az életet, s nem tagadja, hogy havonta kétszer vitamininjekciókat vesz fel és arcmasszásra jár, igaz közben napi 30 szál cigarettát is elszív. Pár éve egy szeretője- az algér Rafik Kalifa- miatt bajba került. A férfit adócsalással vádolták meg, amibe bele akarta keverni Catherine-t is, de végül nem járt sikerrel.

Újabban szemére is vetik a színésznőnek, hogy jobban meg kellene válogatnia a társaságát és szavait, de ő nem törődik ezzel.
Felszólalt az abortusz betiltása miatt és a #metoo mozgalom mellett is.

Azt teszi, amit helyesnek tart, s ezért nem kér bocsánatot.

A több mint ötven éve reflektorfényben élő színésznőnek számtalan oldala van. Ír, tervez ruhákat és még ma is vállal filmeket, akár fiatal, tapasztalatlanabb rendezők mellett is.

Utoljára Az igazság című mozifilmben láthatta a magyar közönség.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.