A nő, aki megnyirbálta férje ékességét

Széles mosollyal, felszegett fejjel, már-már büszkén tekint a kamerákba. Egy rendőrségi nyilvántartási fotóhoz általában nem így szoktak állni. Bertha Borondának viszont megvolt rá az oka, hogy ne érezzen bűntudatot tettéért.

Persze a közvélemény és rend őrei ezt másként gondolták, na de ki volt és mit tett ez a nő?

Bertha Zettle német emigránsok gyermekeként látta meg a napvilágot San Franciscóban. 23 évesen elhagyta a várost, hogy San Joséban próbáljon szerencsét. Ott találkozott egy elvált, mexikói gyökerekkel rendelkező 40 éves férfival, Frank Borondával, aki a tűzoltóság megbecsült tagja volt.

A lánynak senki nem szólt, hogy a férfi múltjában vannak sötét foltok.

Pedig Frank ekkor már túl volt egy házasságon. Nem is akármilyenen, mert válásuk előtt felesége miatt bekerült a helyi újságokba. Serena ugyanis öngyilkosságot kísérelt meg. Klorofillt ivott, mert őt és első házasságából származó lányát rendszeresen bántalmazta Frank ráadásul meg is csalta, amit egy idő után már nem tudott elviselni.

Ez is érdekelhet? Az első nő, aki erotikus regényt írt

Szerencsére a nő nem halt meg, de a házasságot felbontották. A történeteket eltusolták, Frank továbbra is köztiszteletnek örvendett.  Így mikor találkozott Berthával, Serenáról senki nem beszélt a lánynak. A következő évben boldogan ment Frankhez, de az idillnek hamar vége szakadt, mert a férfi ezúttal sem tagadta meg magát, bántalmazni kezdte őt is, miközben rendszeresen meg is csalta.

Bertha fél év után visszaköltözött San Franciscóba, az elhagyott férj pedig küldte neki a szívhez szóló, bocsánatkérő leveleket. A nőnek nemsokára megesett rajta a szíve, így visszament hozzá és egy darabig békésen éltek. Persze a vér nem válik vízzé, így egy idő után a férfi ismét keresni kezdte a szebbik nem társaságát és a keze is eljárt. Aztán egy ideig lefoglalta az, hogy szeretett volna a tűzoltóság élére kerülni, így szövetkezett a polgármesterrel, és megválasztották tűzoltóság parancsnokának.

Akár boldog is lehetett volna, de 1907 februárjában az emberek választási csalásról kezdtek suttogni.  Frank egyre jobban félt, hogy le fog bukni, így azt tervezte, hogy visszatér Mexikóba, hogy ne csukják börtönbe. Bánatában a helyi kuplerájt látogatta és rengeteg alkoholt fogyasztott. Bertha persze ezt megtudta, s nem állt vele szóba. 

Ez is érdekelhet: Tébolyult szerelem avagy a valódi vörös és fekete

1907. május 29-én így mentek el színházba. Akkor már két hete nem beszéltek egymással. A program jól sikerült, Frank felöntött a garatra, s Berthával össze akart bújni. Az asszony ezt nem akarta, de végül nem tudott védekezni… Ám mikor Frank elaludt, kicsúszott mellőle az ágyból, fogott egy borotvát, s elkezdte vágni férje „ékességét”.

1907. május 30-án San José városának éjszakai nyugalmát Frank velőt rázó kiáltása zavarta meg.

Fejvesztve és vérezve rohant át a tűzoltóságra, segítséget kérni. Ugyanekkor, Bertha férfiruhába öltözve kerékpározott el az ellenkező irányba. – Mi történt? – kérdezték a férfitól, s mikor megkapták a választ, elindult neje után a hajtóvadászat.

A nőt másnap a vasútállomáson találták meg, s bevitték a rendőrségre. Amikor elkészültek a rendőrségi fényképek róla, egyértelmű volt, hogy büszke tettére. Öt évre ítélték el, de két év után szabadult. Persze Frankkel többé nem beszélt, elváltak, majd mindketten újraházasodtak.

Berthát egy merész özvegy férfi vette el, akitől született egy lánya is. Frank utolsó házassága egy nála majdnem 30 évvel fiatalabb lánnyal köttetett. Az, hogy mit tudott vele kezdeni, már más kérdés, ugyanis egyes források szerint a férfi „ékessége” egy formaldehides üvegben volt évekig a rendőrség alagsorában a bizonyítékok között, ami aztán kiállításra is került…

1 Hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.