Bolonddá tehetsz bárkit bármikor (…) csak magadat nem – Whitney Houston

Túl nagy volt a csend. A kopogtatásra sem érkezett válasz. A fodrász benyitott a fürdőszobába. A látványt amíg él, nem felejti el.
Minden idők egyik legsikeresebb előadója arccal lefelé a kádban lebegett, élettelenül.

Hogyan jutott idáig az 1963. augusztus 9-én született Whitney Houston?

Mindössze 48 éves volt mikor távozott az élők sorából. Hátrahagyva lányát, aki akkoriban, hogy érvényesülni tudjon, már letagadta őt és apját. Whitney talán még irigyelte is azért, hogy meg merte tenni ezt, ő maga ugyanis mindig anyja hatására cselekedett.

Persze eleinte nem volt ez kényszer. A híres gospel énekes mamával énekelni járni, eleinte jó murinak tűnt. Sokat utazhatott, és anyja is egyre hangosabban adta mindenki tudtára, mekkora tehetség a lánya. Örült, hogy büszke rá a mama.

Ami igaz is volt, minden tekintetben. A baj csak az volt, hogy a saját be nem teljesült vágyait is a lányán akarta kiélni.

A még csak tinédzser lány természetes szépségére felfigyelt egy modellügynökség, így hamarosan a Seventeen címlapján landolt. Ez jó pénzkereseti lehetőségnek ígérkezett, de az éneklés mindennél fontosabb volt. Így Cissy Houston bátorította lányát, hogy csatlakozzon egy zenekarhoz. Egy fellépésükön fel is figyelt rá egy lemezkiadó. A feltűnően szép arcú és hangú lányban nagy perspektívát látott, de magában a zenekarban nem. Így Whitney elbúcsúzott a bandától, aztán a kizárólag színes bőrű rajongókból álló közönségétől is.

Történt ugyanis, hogy Cissy és a kiadó a nagyobb eladások érdekében együtt kitalálta, hogy Whitney-nek úgy, és olyan dalokat kell énekelni, mely mindenkit rabul ejt. Whitney az anyja nyomására végül engedett, de saját közössége nem bocsátott meg neki soha. Ez rosszul érintette őt, de igyekezett a munkára fókuszálni.

Két év után kiadták az első albumát. Whitney pedig klubokban és tv műsorokban népszerűsítette zenéjét. Sikerrel.

Berobbant a köztudatba, második lemezéről már több dala is a slágerlisták élén landolt (ezt elsőként érte el mint nőként, mind színesbőrűként). Majd egy gálán találkozott Bobby Brownnal, aki hírhedten rossz fiú volt, három gyerekkel.

Whitneyt mindenki óva intette tőle, főleg személyi titkára – akivel a család és barátok állítása szerint is – sokáig szerelmi kapcsolata volt. Mindez azonban nem érdekelte mert Bobby annyira renitens volt, annyira szabad, és ezt ő addig nem mondhatta el magáról. Akkoriban már az egész családját ő tartotta el, és ezt el is várták tőle. Hiába volt sztár, élete nem volt az övé, és Brown ebből kiutat jelentett számára.

Nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Mert bár férje is zenész volt, közel sem volt olyan sikeres, mint ő. Ráadásul drog-, és alkohol függő is volt. Még mindig vita tárgya, hogy Bobby rántotta-e magával a lányt a tudatmódosító szerek világába, mindenesetre együtt is drogoztak. Főként azután, hogy Whitney még sikeresebb lett a Több mint testőr című film által.

A filmre mindannyian emlékszünk, akkoriban nagyot szólt. A fekete-fehér plátói szerelem és Whitney I will always love you című dala mindőnk elméjébe beégett. Egyébként az, hogy Whitney a capella kezdte énekelni a dalt, Kevin Costner ötlete volt. Bejött, és Whitney olyan magasságokba repült, annyi díjat és pénzt zsebelt be, amennyit addig el sem tudott képzelni.

Onnan tudjuk, hogy valami fontos nekünk, ha félünk, hogy elveszítjük.

Ekkoriban született meg a lánya is, azonban az anyasággal és a sikerrel nehezen birkózott meg. Cipelte magával a lányát mindenhová, de az érte rajongó tömeget nehezen viselte. Világsztárnak lenni nem volt egyszerű, a drog és az alkohol segített neki abban, hogy el tudja fogadni népszerűségét. Az már más kérdés, hogy bár próbált jó anyja lenni lányának, ez nem mindig jött össze.

Bobby-val is gondjai voltak: egyre többször lehetett arról hallani, hogy a férfi erőszakos. Minél sikeresebb lett Whitney, ő annál inkább próbálta elvenni önbizalmát. És ez sajnos még úgy is sikerült neki, hogy egy egész világ mondta az ellenkezőjét – kivéve a színes bőrű közösséget, akik Whitney ellen voltak „fehér” dalai miatt. Ők úgy érezték, elárulta őket.

Ez pedig fájt Whitney-nek, és Bobby tudta, hogy ezzel képes hatni rá. Az énekesnő csúszott is lefelé, hiába jött ki új albuma. A koncerteket sokszor lemondta, az interjúkon késve jelent meg, már ha megjelent egyáltalán. 2007-ben már attól volt hangos a sajtó, hogy drogfüggővé vált, hiszen rettenetesen sovány volt. Ezért az énekes elment Oprah Winfrey műsorába, hogy őszintén beszéljen magáról.

Akkoriban mondták ki válását is, és Whitney elment egy elvonókúrára is. Tiszta volt, de nem sokáig. Hamarosan újra ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Hiába volt rá szüksége lányának és nevelt fiának, ő maga is gyámságra szorult (volna).

Whitney lányával

Mint mindig, most is az anyja volt mellette, de nem úgy ahogy kellett volna. Nem feltétlen szeretettel, hanem mint a menedzsere, a hajcsára. A szerelem sem találta meg, egyre inkább árnyéka lett önmagának. Hiába adott ki új lemezt 2011-ben, az meg sem közelítette korábbi sikereit, így 2012 februárjában amolyan háttér-énekesi szerepben tetszelgett egy másik művész barátnője mellett.

Készült a gálára, de azokban a napokban minden nap ivott és bulizott. Egyik pohár után a másikért nyúlt. A gála napján elvonult fürödni, de a kádból már sosem szállt ki. Ott maradt a víz felszínén, álmaival együtt. Még ötven éves sem volt, a lánya pedig csak tizenkilenc.

Néhány hónapot ugyan igénybe vett a történtek vizsgálata, de a balesetnek beállított halál oka a jelentések szerint a szervezetében talált rengeteg gyógyszer, alkohol és drog volt.

Lánya a sokkot sosem heverte ki. Három évvel később – bár ő is ígéretes énekesi karrier előtt állt – kísértetiesen hasonló körülmények között, fürdőkádba fulladva találták meg.

EZ IS ÉRDEKELHET: