Szülői mondatok, melyek csak fájni tudnak

Megdöbbentő dolog, ha felnőtt fejjel rájövünk: egész gyerekkorunkban bántalmaztak a szüleink. A fizikai, szexuális abúzus mellett, a verbális és érzelmi bántalmazás is bántalmazásnak minősül, de efelett gyakran elsiklanak a tekintetek.

Sokaknak keringhetnek olyan mondatok a fejében, amik bántóak voltak. Amire a szülők talán már nem is emlékeznek, mégis komoly fájdalmat okoztak. Amitől egy gyerek megszégyenül, összetörik. Olyan mondatok, amik talán felnőtt fejjel is alapvetően meghatározzák a szülőkhöz való viszonyt.

Most jöjjön a teljesség igénye nélkül öt olyan mondat, amivel a szülők állításuk szerint csak jót akartak!

Mindenki érti, csak te vagy ilyen ostoba!

Ha a szülő sokszor mondogatja ezt, akkor egy idő után a gyerek azt hiheti, és hiszi is, hogy buta ehhez vagy ahhoz, vagy egyszerűen csak úgy összességében ostoba. A folyamatos összehasonlítás másokkal amúgy is nagyon romboló hatású.

Ne egyél többet, így is kövér vagy!

Ha a gyermek tényleg súlyproblémákkal küzd, és a tágabb környezetén kívül még a szülők is megszégyenítik vele, akkor az nemcsak lelki, de akár örökérvényű testi problémákat is okozhat. Hiszen a lelki sebek gyógyírja az étel lesz, ami pótolja azt az örömforrást, amit a szülői szeretetnek kellene adnia.

Bezzeg a Pistike/Julcsika mennyivel jobb nálad!

Ha folyton más gyerek teljesítménye a mérce, és a szülő esetleg a „legelérhetetlenebbet” választja, akkor a kudarc szinte mindig garantált lesz. Ez még akkor is rossz taktika, ha esetleg a gyermek a megfelelési kényszer miatt jobban fog teljesíteni az eddiginél, ugyanis, ha mindig máshoz méri magát, akkor a saját tehetségét, amiben Ő jó lenne, szinte biztosan nem tudja majd kiaknázni.

Úgysem fog sikerülni, ne is erőlködj!

Szárnyakat letörni sokféleképpen lehet, és ez az egyik módja. Ezzel a hozzáállással a szülő pillanatok alatt el tudja érni a gyereknél, hogy alapvetően érdektelen, közömbös legyen az élet dolgai iránt, és viszonylag hamar fel fogja adni azokat a tevékenységeket, amelyekbe belekezd.

Ennyi idősen még a cipődet sem vagy képes rendesen bekötni egyedül!?

Ha a szülő folyamatosan azt érzékelteti, hogy a gyereke semmit nem képes önállóan, egyedül megoldani, akkor gyakorlatilag ezt az állapotot hosszú távon is konzerválja. A gyerek elhiszi, hogy Ő a szülő nélkül semmit nem képes megoldani, és egy idő után már nem is próbálkozik majd.

Nektek van ilyen emlékezetes mondat, amire még most is összerezzentek?

Prohászka Viola

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.