Baráti munkaerő, avagy 5 szabály, amit érdemes betartani, ha ismerőssel vagy rokonnal dolgozol együtt

Nem is éltünk még igazán, ha nem dolgoztunk együtt olyan hozzánk közelálló személlyel, akivel az együttműködés során ne lett volna konfliktusunk. Természetesen ez nem törvényszerű, és ha jól választunk, akkor tényleg sokkal jobb érzés egy ismerőssel dolgozni. Viszont, ha mégis rosszul sülne el a dolog, akkor a világ legkellemetlenebb szituációi díjra biztosan benevezhetünk a kínos helyzettel.

Nézzünk meg most néhány javaslatot, hogyan kerülhetjük el az ősz hajszálakat és lerágott körmöket.

Gondolj rám…

Tipikus kezdőmondat, amit megmosolyogsz, ha nincs ráhatásod mondjuk egy cégnél a HR tevékenységre és görcsbe rándul a gyomrod, ha mégis. Ha a vasárnapi családi ebédnél azon kapod magad, amint Istenhez imádkozol a fulladásodért a cérnametélttől, mert édesanyád éppen most tette fel a nagy kérdést: „A húgod mikor fog kezdeni a cégnél?”, akkor együtt érzek veled.

Az érzelmi terheken túl ilyenkor két választásod is lehet. Ha esélyes a kedves rokon, akkor kérj tőle önéletrajzot, ezzel nemcsak azt bizonyítja, hogy alkalmas a pozícióra, de azt is, hogy komolyan veszi a feladatot és téged is. Hát, a másik… a kegyes hazugság bármely formája… Bocsi…

Az árat majd megbeszéljük…

Ha éppen te vagy az, akinek a szeme Tejútrendszerré változott, mert egy régi barátod azzal foglalkozik, amire neked éppen szükséged van, akkor addig nem érdemes kiadni a feladatot, amíg az árakat nem tisztáztátok. A ’baráti ár’ egyáltalán nem biztos, hogy mindkettőtöknek ugyanazt jelenti, és nagy szívszélütéseknek lehetsz kis gazdája, ha a kedves barátod a végén közli, hogy „Nem sok, csak kicsit sok!”…

A pontos elszámolás a gyengéknek és idegeneknek való!

A ’nagyjából’ és a ’körülbelül’ szavak a pénzügyekben a kimeríthetetlen aknamező forrásai. Ráadásul, amíg egy ismeretlennel ezt kevésbé kockáztatja be az ember, addig egy ismerőssel annál inkább. Nyilván nem bűn nagyvonalúnak lenni, de hosszú távon egyszerűen képtelenég számon tartani, hogy a mérleg nyelve éppen hol van, ha pedig már régen elbillent, akkor nincs miről beszélni.

Ebben a helyzetben sajnos nincs mit tenni, elő kell venni a határozottabb énedet és „NEM!”-et mondani.

Nem kell szerződés, már évek óta ismerjük egymást!

Komolyabb munkák és súlyosabb anyagi kiadások esetében a késsel, villával védekező családtagból és a jóbarátból is inkább érdemes kisajtolni egy olyan szerződést, ami mindkét felet védi. Persze nem fogjátok elővenni azt a bizonyos ’papírlapot’ addig, amíg gond nem lesz, akkor viszont igen. Érdemes talán ilyenkor arra hivatkozni, hogy neked ez a rigolyád, gumimacskád, rögeszméd, akármid, és ragaszkodj a jól megírt papírhoz.

Ez így legyen jó! Jó!?

Ha az együttműködés előtt nem voltál tisztában az ismerős képességeivel, akkor könnyen belefuthatsz olyan szituációba, hogy a munkája neked mégsem megfelelő. És ha a másik fél ezt még rosszul is fogadja, akkor az roppant kellemetlen élmény tud lenni… Ennek elkerülése érdekében mindenképp puhatolózz a témában, és ha lehetséges, akkor az eddigi munkáit, referenciáit is kérd el a megbízás előtt.

A körültekintés ezekben az esetekben többszörösen kifizetődik, hiszen egy baráttal, és egy rokonnal sem igen tudod megcsinálni, hogy kalap kabát, otthagyod. Vagyis lehet, hogy meg tudnád tenni, csak éppen nem szeretnéd. Szóval, ha úgy látod, akkor jobb még az elején valahogy kifarolni a munkakapcsolatból, mint később veszekedni miatta. Jobb a békesség!

Prohászka Viola

Girl pointing photo created by benzoix – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.