7 alapelv – mit NE tegyél, ha EXbarátnő lettél

Legtöbbször elmondható, hogy egy nő életében nem az a legboldogabb pillanat, ha bekerül a volt barátnő státuszba. Jogosan vagyunk dühösek és haragszunk a volt párunkra, adott esetben az aktuális barátnőjére és lehet, hogy egy kicsit magunkra is. Viszont érdemes méltósággal és kihúzott háttal viselni ezt a helyzetet, mert hosszú távon semmiképpen nem kifizetődő, ha a következő 7 baklövést elkövetjük.

1. Mintha mi sem történt volna…

Ha mindketten kimondtátok a nagy különválást, akkor rendkívül zavarba ejtő tud lenni, ha ezek után úgy csinálsz, mintha minden folyna a maga irányába tovább. Ha együtt éltetek, és hetekkel, hónapokkal a szakítás után sem költözöl el, vagy minden nap felhívod, hogy éppen mi történt veled a munkahelyen, az nem az egészséges leváláshoz vezető út. Ráadásul, ha a volt párodnak barátnője is lesz időközben és őt úgy kezeled, mintha a harmadik kerék lenne, akkor ezzel pont nem azt bizonyítod, hogy érzelmileg érett vagy. Ezekkel inkább magadat hozod nehéz helyzetbe, hiszen te sem tudsz így továbblépni és feldolgozni a téged ért veszteséget.

2. Én vagyok az Első vagy a Második… Vagy egyik sem?

Ha a volt kedvesed továbbra is rendesen bánik veled, az nem azt jelenti, hogy a First Lady kategóriában maradtál. És az a helyzet, hogy normális esetben ’második barátnői’ státuszban sem vagy ilyenkor. Így csak magadat csapod be azzal, ha az ex felé teljesen irreális elvárásokat támasztasz, és olyan szívességeket kérsz tőle, amit még egy barátnak sem teljesítene. Ilyen a nagy összegű kölcsönök, amiket soha nem fogsz visszaadni, az ingyenélés vagy a random történő ugráltatások. Ha nehéz is egy szakítás után anyagilag talpra állni, jobb minél előbb túlesni rajta, így te is jobban fogod érezni magad.

nincs nagyobb önbizalom növelő, mint önálló individuumként létezni.

3. Amikor nem tudunk barátok lenni(?)

Egy válás után barátoknak maradni rendkívül energiaigényes és lelkileg megterhelő feladat. Még az érzelmileg érettebb embereknek sem mindig sikerül. Ráadásul, ha te éppen még abban a feldolgozási szakaszban tartasz, hogy haragszol és dühös vagy, akkor gyakorlatilag képtelenség. Ha irigységet érzel és féltékeny vagy amiatt, hogy az exed a jelenlegi barátnőjének megadja esetleg azt, amit neked nem, akkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy őszintén szeretnél-e a barátja lenni? Egy kapcsolatot mindig fájdalmas elengedni, de még fájdalmasabb a lelkedet kínozni vele.

4. Az ÁLDOZAT szerep

Két ember közötti kapcsolat mindig két emberről szól, és néhány extrém esetet leszámítva mindkét emberen múlik, ha véget ér. Ujjal mutogatni a másikra kicsit sem elegáns, másoknak (főleg közös barátoknak) előadni a nagy halált pedig inkább gerinctelen dolog. Természetesen nem kell hazudni, ha úgy érzed téged bántottak meg, igenis jogod van így érezni! Viszont ennek a tálalási módját sokkal intelligensebb és kulturáltabb megbeszélni a volt baráttal. Ezt ő is értékelni fogja.

5. Jogaim vannak, de kötelességeim nincsenek

Ha az a szerencsétlen helyzet áll elő, hogy anyagilag függsz a múltbéli férfitól és ezt ő maga nem hánytorgatja fel, akkor ezt sajnos illik neked szóbahozni feltéve a nagy kérdést, hogy most mi legyen? Ilyenkor is fontos a kommunikáció, sokkal szimpatikusabb leszel, ha számodra is teljesíthető határidőket szabsz magadnak, amit a másik féllel is egyeztetsz. És sajnos valamit valamiért… Ha éppenséggel a lakáson osztozkodtok, akkor nem ér különböző mondvacsinált indokokkal kikerülni a házimunkát, a bevásárlást vagy az egyéb segítséget.

Neked is jobb érzés lesz, ha viszonzod a szívességet.

6. Benne akarok maradni ebben a kapcsolatban… bármi áron!

Ha a régi kedvesnek új barátnője lesz, akivel nem jöttök ki jól, akkor sajnos nem szerencsés foggal, körömmel a férfiba kapaszkodni, még akkor sem, ha neki nem lenne zavaró ez az ismeretség. Persze nem esik jól, hogy egy idegen valaki miatt kellene megszakítanod a kapcsolatot egy számodra esetleg még kedves emberrel, de emlékezz vissza: Te döntöttél így, és ez bizony benne volt a pakliban!

7. Sértődés, érzelmi zsarolás és az utolsó kapálózások…

Szomorú dolog tud lenni, ha egy volt barátnő évek múltával is megsértődik vagy egyszerűen csak teátrálisan elkerüli a volt felet egy-egy konfliktus kapcsán. Ha pedig még ennyi idő elteltével az érzelmi zsarolást is beveti, az már inkább nyomasztónak mondható. Sajnos ilyen időtávlatokban már nem pakolhatsz párkapcsolati szintű terheket a másikra, mert azzal nem csak a másikat vagy a kedvesét, de ha neked is lett időközben új párod, akkor őt is frusztrálod majd a kialakult helyzettel. Ha már nincs semmi közös dolgotok együtt, akkor nem érdemes erőltetni egymást semmilyen téren, mert a környezeteden kívül rád is rád ülepszik ez a nyomasztó ’hordalék’.

Soha nem állítanám, hogy ezek könnyen emészthető feladatok vagy könnyű döntések és élethelyzetek. Exbarátnőként jogos az ellenszenv, a bosszúvágy, a harag és minden érzés. De ha mindezeket az érzéseket a helyén tudod kezelni és őszintén kommunikálod, akkor a saját szemedben is intelligens, autonóm és érzelmileg érett nő leszel, ami hosszú távon a legfontosabb. Hogy jól érezd magad a bőrödben!

Prohászka Viola

Luxury woman photo created by lookstudio – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.