Lehettek-e barátok az exeddel?

Egy szakítás után az lenne az ésszerű, ha a pár tagjai más-más irányban folytatnák az életüket, ám nem is mindig olyan könnyű hirtelen megszakítani minden kapcsolatot valakivel, aki addig nagy szerepet játszott a mindennapokban. Vannak, akiknek ez könnyedén sikerül, főleg, ha erős dühöt, esetleg gyűlöletet éreznek a másik iránt, vannak azonban olyanok is, akik szeretnének a régi érzésekből megőrizni valamennyit, esetleg meg akarnak tartani valamiféle kapcsolatot. Ez a kapcsolat lehet a barátság.

De vajon kell-e, lehet-e barátságot fenntartani az ex-szel?

Image by nensuria on Freepik


Íme néhány ok, amiért érdemes:

  • Vannak közös barátok: Ha neked és az exednek sok közös barátotok van, a ti ellentétetek mindenki számára megnehezítheti a dolgokat. Ha törekszel arra, hogy barátok legyetek egymással, az segíthet fenntartani a társadalmi kapcsolatokat.
  • Vannak közös gyerekek: Ha közösen neveltek gyerekeket, az egymással való jó viszony megőrzése segíthet egy stabilabb környezet megteremtésében a gyerekek számára.
  • Kollégák vagytok: Ha kollégák vagytok és együtt dolgoztok, a szívélyes és barátságos magatartás segíthet megelőzni a munkahelyi súrlódásokat.
  • Közös érdeklődési köreitek vannak: Ha te és volt partnered közös érdeklődési körökkel rendelkeztek, vagy továbbra is együtt vesztek részt bizonyos hobbikban vagy tevékenységekben, hasznos lehet, ha barátok maradtok egymással.
  • Barátságosan szakítottatok: Ha barátilag, közös megegyezéssel szakítottatok, semmi akadálya a barátságnak.
  • Megvan a barátság alapja: Ha te és az exed barátok voltatok, mielőtt randevúzni kezdtetek volna, akkor kettőtök között erős alap lehet. Lehet, hogy időközben rájöttetek, hogy jobbak vagytok barátnak, mint szeretőnek, ezért szakítottatok, ám ezután a barátság még megmaradhat és működhet.
  • Nem állsz készen arra, hogy elengedd: Néha a barátság az ex-szel arra jó, hogy biztonságérzetet ad az idők során kialakult ismerősség és érzelmi kötődés lassú elhalványulására. Nehéz lehet elengedni a kapcsolat érzelmi biztonságát, a barátság a jó módja lehet ennek az érzésnek a megtartására.
  • Lezárást szeretnél: Ha még nem vagy teljesen túl a kapcsolaton, megpróbálhatsz barátkozni az exeddel, hogy megtaláld a lezárást.

Mikor jó ötlet a barátkozás?

Vannak esetek, amikor a barátság igenis működhet. Ha romantikus érzelmek már nincsenek a két fél között, ha a célok ugyanazok, és megmaradt a tisztelet egymás iránt, ha mindkét fél feldolgozta a szakítást, és nincsenek megoldatlan érzelmeik egymás iránt, ebben az esetben a barátság működhet.

Image by nensuria on Freepik


Mikor rossz ötlet?

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a barátság teljesen kizárt. Az exed sértő volt, vagy bármilyen módon ártott neked, esetleg megcsalás vagy árulás történt, vagy még mindig vannak érzéseid az exed iránt, és megpróbálsz újra összejönni vele, ezek az okok kizárják a barátságot. Ugyancsak ellene szól az is, ha az exednek vannak érzései irántad, és ő akarja folytatni a kapcsolatot, esetleg magányosnak érzed magad, vigasztalásra és figyelemre vágysz, vagy egyszerűen csak arra vagy kíváncsi, milyen az exed élete nélküled – ezekben az esetekben is jobb, ha nem marad baráti kapcsolat.

Néha az exeinkre koncentrálunk, mert nem találtunk helyettesítőt, vagy nem akarunk randevúzni. Ezekben az esetekben gyakran kiderül, miért is lett vége a kapcsolatnak, mik voltak azok a pontok, ahol fennállt az összeférhetetlenség

– állítja a szakértő.

A barátság az ex-szel tehát tulajdonképpen nem lehetetlen, ám fontos mérlegelni, érdemes-e, és határokat is mindenképpen érdemes felállítani.

A barátság nem utánozhatja a régi, romantikus kapcsolatot. A határok beállításával biztosítható, hogy a romantika vonalát egyik fél se lépje át. Még akkor sem, ha erős a szeretet utáni vágy.

Azok, akik a barátság leple alatt álkapcsolatban maradnak, késleltetik a boldogságot, mert ahelyett, hogy kielégítő kapcsolatot keresnének valaki mással, aki jobban megfelel az igényeiknek, inkább érdekkapcsolatban maradnak az exükkel. Ezért kell mindenképpen határokat szabni az ex-szel való barátságban

– teszi hozzá a szakértő.

Barátnak lenni valakivel nem ugyanaz, mint randevúzni valakivel. Bár elsőre furcsa lehet, idővel fokozatosan meg lehet szokni az új dinamikát. De ehhez el kell fogadni azt a tényt, hogy most minden másképp van – ha ez megy, nincs gátja a barátságnak.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.