Hogyan ismerd fel az érzelmi megcsalást?

Ha megcsalásra gondolunk, szinte biztos, hogy legelőször a fizikai félrelépés fog eszünkbe jutni, pedig azt megelőzi az érzelmi hűtlenség, és már az is megcsalásnak számít.

Az érzelmi megcsalás témája korántsem egyértelmű terep, hiszen személyenként változik, hogy kinek, mit jelent. Van, aki „csak” a harmadik fél iránt érzett mély szerelmet tekinti annak, de valakinek már a gyakori chat a másik nemmel sem fér bele. Bármelyik véglet bizalomromboló lehet, ami a kapcsolat gyengülését, de akár a végét is jelentheti.

De mégis mire érdemes odafigyelni, mik azok az intő jelek, melyek hatására célszerű közbelépnünk?

Érzelmi hűtlenségnek lehet tekinteni, ha a pár egyik fele egyre több időt tölt az újdonsült munkatársával vagy ismerősével, de a másik előtt kifejezetten titkolni próbálja ezt. Ugyanúgy intő jel lehet az is, ha egyre többet beszél róla.

Érdemes gyanakodni, ha mindig eltakarja a telefonját, esetleg új jelszóval védi, vagy már nem szívesen számol be a napi eseményekről úgy, mint korábban.

Érzelmi megcsalás lehet egy flört is a virtuális világban. Bár fizikai kontaktusról ezekben az esetekben nincs szó, mégis eltávolodást jelent a partnertől.

Gyanakvásra adhat okot, ha egy harmadik személy kedvéért az egyik fél hirtelen megváltoztatja a külsejét: új ruhákat vesz, vagy elkezd parfümöket használni.

Ezek a kezdeti jelek még nem biztos, hogy tényleges megcsalásra utalnak, de arra igen, hogy a partner érzelmileg elkezdett kötődni valaki máshoz.

Vannak sokkal erőteljesebb jelzések is, melyek már nem hagynak kétséget az érzelmi megcsalásról.

Ilyenkor a pár egyik tagja érzelmileg elkezd függeni a harmadik féltől, és vele beszéli meg az örömét, bánatát, sőt, akár az otthon felmerülő problémákat is. Ezek a plátói érzések aztán elkezdenek fizikai testet ölteni ajándékozással vagy egyéb, összetartozást sugalló megnyilvánulásokkal.

Egy idő után az érzelmi megcsaló annyira belegabalyodik a plátói szerelembe, hogy már kimondottan nehezményezni fogja, ha tényleges partnere képbe kerül, esetleg ,,bezavar”, mondjuk egy közösségi médiában folytatott vég nélküli flörtbe.

Az érzelmi megcsalás talán nem annyira egyértelmű, mint a tényleges megcsalás, ám ugyanolyan fájdalmas. Sok esetben azonban a hűtlen fél nincs is tudatában annak, hogy amit művel, bár még nincs fizikai tett, mégis megcsalás. Ez persze nem menti fel az érzelmi hűtlenség alól, de egy őszinte beszélgetéssel rá lehet világítani tettére, és talán meg lehet akadályozni azt, hogy a visszafordíthatatlan dolgokra sor kerüljön.

Prohászka Viola

Image by lookstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: