Féltékenységből jeles, avagy történetek megcsalásról és szétzúzott kapcsolatokról

Vajon a féltékenység alaptalanul is felütheti a fejét, vagy nem zörög a haraszt, és mindig megérezzük, ha valami nincs rendben?

Megannyi történet létezik, melyek kiköpött másai egymásnak. A lenémított telefon, ami eddig szabadon csörgött, a jelszóváltoztatás az eszközökön, a titkolózás, az egyre későbbi hazaérkezések, vagy amikor belénk hasít a gondolat: „valami nincs rendben”.

Egyáltalán mi a hűtlenség? Vajon a kacérkodás, flörtölés már annak számít? A közösségi média felületein kitett profilkép alatti szívecskézés már megüti ezt a mércét?

Az alábbi cikkemben nők és férfiak mesélik el, hogyan élték meg a féltékenységet, mit tettek és hogyan ért véget a kapcsolatuk.

Zoltán 45 éves. Állítása szerint sosem csalták meg, ő azonban minden kapcsolatában félrelépett.

Amikor felmerültek a problémák a kapcsolataimban, nem kiléptem belőlük, helyette kapaszkodót kerestem egy másik nő személyében. Jó volt egy picit megpihenni a nyugalomban és nem hazamenni a harcmezőre. Így volt ez a legutóbbi kapcsolatomban is. Az akkori párom Enikő betegesen féltékeny volt, pedig nagyon sokáig eszembe sem jutott más nő rajta kívül. De ő követelte, hogy megnézhesse a telefonom, az éjszaka közepén arra keltem fel, hogy elkezdett kiabálni, hogy megnéztem valami csajt, amikor együtt sétáltunk és még sorolhatnám. Olyan volt a kapcsolatunk, mint a puskaporos hordó. Pedig szerettem és nagyon sokáig nem volt alapja a vádaskodásainak. Volt, amikor bizonygattam, hogy nincs igaza, volt, amikor kinevettem, de hatása nem volt semmi. Ő hozzám akart jönni feleségül, nekem pedig eszembe sem jutott elvenni.

Ebben a helyzetben érkezett a munkahelyemre Szabina. Fiatal volt, szép, és minden jel szerint engem akart. Meg is kapott. Rövid viszony volt, alig pár hetes, de éppen elég erőt adott ahhoz, hogy szakítsak a barátnőmmel, és többé ne akarjam visszafogadni őt.

A kapcsolat határai, az, hogy kinek mi fér bele, minden esetben két emberen múlnak. Azokén, akik benne vannak a kapcsolatban. A megcsalás is mindenkinél mást jelent. Van, aki mindent elnéz, és van, akinél egy oldalpillantás sem fér bele. Van, akit nem hat meg, ha a férfi, akit szeret, ott alszik a női barátnál, és van, aki akkor is belebetegszik, ha csak bulizni megy párja a haverjaival. Minden esetben mérlegelni kell, a párkapcsolaton belül mi az a határ, ami még nem fáj a másiknak.

Addig szép a kapcsolat és szabad bármit, amíg nem okoz fájdalmat. Azt gondolom, valahol itt kezdődik maga a definíció is. Nem az ágyba bújás a féltékenység fogalma, mert az már csak a keserű pirula a tortán hab helyett.

Zsófi 39 éves, és nem tűr meg más nőt a párja közelében.

Lássuk be, teljesen mindegy, milyen minőségben van együtt a férfi és a nő, ott azonnal lesz egy kémia. Onnantól kezdve szerintem már csak egy lépés, hogy megtörténjen a megcsalás. Gondolj bele. Ott a másik nő, az ismeretlen, melyik férfi ne akarná meghódítani? És a másik nőnek vajon nem esik majd jól, ha bókokat kap, ha csapják neki a szelet? Dehogynem! És ezt a játszmát el is fogják játszani, mert így működik az ember.

A páromnak, akivel hatodik éve vagyunk együtt, megadhatok én mindent és bármit, ha jön az a másik, ismeretlen nő, oda fog figyelni, rá fog fókuszálni, mert be kell cserkészni, el kell varázsolni. Jönnek majd a vicces poénok, amit a csaj vagy leüt vagy nem, de ott van a levegőben, hogy megtörténhet. Érted? Na én ettől vagyok rosszul. Nem nézek telefont, nem kutakodom, de tudom, hogy egy nő sosem lehet biztonságban egy másik nő mellett.

Megéreztem, be is jött.

Andi kapcsolatába másfél évvel ezelőtt lépett be a hűtlenség.

Kétéves ikerlányokkal voltam itthon, amikor éreztem, valami nagyon nincs rendben a házasságomban. Egyre többször túlórázott a párom, vagy a barátaival ült be sörözni, ha pedig itthon volt, a két kicsin túl semmi nem érdekelte. Egyszerűen levegőnek nézett. Sokszor éreztem, ahogy engem néz. Engem, a kinyúlt pólóban, a kócos hajammal, a fáradt, táskás szemeimmel és tudtam, közel sem vagyok már az a nő, akibe beleszeretett. Nem voltam már mindig vidám, ambiciózus, mindig illatos és gyönyörű nő. Helyette anyává lettem, egy lestrapált, szétcincált asszonnyá, akinek a mozgástere a bolt és a játszótér között mozgott.

Magam előtt is szégyelltem magam, és bevallom, megértettem a férjem. Nem áldozatként tekintettem magamra, hanem felelősként. Ez a férfi, aki az én férjem, minden áldott nap innen, tőlünk indul el reggel, és fel kell építenie magát, amiben én nem voltam a társa. Lefoglalt a két kicsi, az éjszakázások, és eszembe sem jutott, hogy a férfi, akit szeretek, ott van mellettem.

Szóval megéreztem, hogy eggyel többen vagyunk a kapcsolatban, de nem mertem rákérdezni. Helyette online coach segítségét kértem, aki velem foglalkozott, addig pedig a kicsik vagy aludtak vagy átvittem őket a szomszédhoz. A segítség nem azért kellett, mert „jaj megcsal a férjem”, hanem azért, hogy visszataláljak önmagamhoz. Azt a nőt akartam megtalálni, akiről mindig is tudtam, hogy sosem hagyná el a férje.

Még nem vagyok az út végén, de nagyon jó irányba haladok. Lett hobbim, abból egy vállalkozásom, otthon elkezdtem edzeni és magammal foglalkozni. Nem érdekelt, hogy Peti mikor jön haza vagy mikor megy el, helyette amikor megérkezett, megkérdeztem, milyen napja volt, végig is hallgattam, és végre velem is történtek dolgok. Nem volt egyszerű úgy élni, hogy közben tudtam, ott van valahol a másik nő az agyában és talán a szívében is.

Sosem tettem fel a kérdést, de egy szép napon ő maga mondta el. Elmesélte, hogyan ismerkedtek meg, hogyan nyújtott számára egy másik világot, és mennyire nagyon megbánta. Csak annyit mondtam neki, hogy tudom, majd elvonultam aludni. Azon az éjszakán a tudattal végig sírtam az éjszakát, majd másnap beadtam a válókeresetet az ügyvéddel.

Nem azért, mert egyszer megcsalt, hanem azért, mert ha megtette, másodszor is meg fog.

Todorovits Rea

nyitókép: Image by wayhomestudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.