A Soul Királnyője- Aretha Franklin

Cseppet sem volt könnyű élete. Akkor sem, ha híres emberek között nőtt fel és 16 évesen már Marthin Luther King körútjain énekelt. A Soul Királynőjének gyermek- és felnőttkora ugyanis tele volt sötét foltokkal. Nem véletlen, hogy rossz párkapcsolatokba, kényszeres evésbe és a testi örömök hajszolásába menekült.

Aretha Louise Franklin 1942. március 25-én született Tennessee-ben, Amerikában.

Édesapja híres prédikátor volt, anyja elismert énekesnő és zongorista. Mindkettejüknek volt már egy-egy törvénytelen gyermeke, mire összeházasodtak. Aretha harmadik közös gyermekükként született. A kicsi lányról hamar kiderült, hogy csodás énekhangja van, így apja gospel kórusába is bekerült.

Ez is érdekelhet: Don’t Worry, Be Happy- Bobby McFerrien

Ott aztán szembesült azzal, hogy apja a templomot orgiákra is használja. Testi késztetéseinek annyira nem tudott gátat szabni, hogy még lánya születése előtt egy 12 éves lányt is megrontott. Mégis, Martin Luther King egyik elismert prédikátora és barátja lett. Az anya, Barbara egy jó ideig tűrte ezt az életet, ám mire Aretha 6 éves lett, megelégelte, fogta első házasságából származó fiát és a többi gyermeket otthagyva elköltözött.

C.L. Franklin ezután a gyerekekkel átköltözött Detroitba. Közben elkezdte egyengetni Aretha útját is a gospel világában. Az anya két évvel később 1952-ben elhunyt szívinfarktusban, azt már nem érte meg, hogy Aretha, mindössze 12 évesen teherbe esett egy ismeretlen férfitól, s két évvel később újra.

Akárhogy is, C.L. Franklin elkezdte menedzselni lányát. A született gyermekeket hol egy nagymamára, hol egy barátnőre bízták. Főként azért, mert 16 évesen Aretha már fellépett Martin Luther King előadóútjain. Aztán 18 évesen szerződést írt alá egy Rythm and Blues kiadóval.

Döntése nem bizonyult jónak, nem találta helyét ott, azt a műfajt nem érezte sajátjának. Át is igazolt egy másik kiadóhoz, mikor találkozott Ted White-tal, későbbi férjével. Így Arethát 24 éves korára már a Soul hangjaként emlegették a kritikusok. A következő évben két Grammy-díjjal is jutalmazták a csak abban az évben 11 dalával is slágerlisták élére kerülő énekesnőt.

Mindenki tiszteletre vágyik, férfi, nő, fekete vagy fehér. Ilyen az emberi természet.

A dalok közt volt a híres Respect is, amit még ma is sokan szeretnek és hallgatnak. Nem is csoda, hogy Aretha addigra a polgárjogi aktivizmus, a feminizmus meghatározó alakjává vált. Főként, miután első férjéről, Ted White-ról kiderült, hogy bántalmazta, s egy alkalommal „közönség” előtt is megütötte. Ekkor az énekesnő beadta a válókeresetet, és újra kiadót váltott.

A 70-es évek közepére kicsit alább hagyott a népszerűsége, mert a disco zene vette át az uralmat a zenei piacon. Ám aztán jött egy film, a Blues Brothers, amiben játszott és énekelt, s újra magasra emelkedett a csillaga. Ebben az időszakban találkozott második férjével Glynn Turmannel. A következő évben egy merénylet során apját kétszer fejbe lőtték, s az kómába esett. Öt évvel később hunyt el, mint ahogy két nővére is, akik rákban szenvedtek. Ekkor elvált ettől a férjétől is, s Willie Wilkersonnal élt együtt egészen 2012-ig.

Élete során még két fiút szült, de sosem találta magát igazán jónak az anyaszerepben. Testi késztetései és lelki problémái miatt alkoholproblémákkal is küzdött, amelyben nővére segített neki, aki elküldte őt elvonóra. Az italtól megszabadult, de az evési kényszertől nem. Volt idő, mikor kórosan el is hízott. Ha pedig éppen nem az evésen járt az esze, riválisaira: Diana Rossra, Barbra Streisandra volt féltékeny. Pedig igazán elégedett lehetett volna magával, hiszen élete során 18 Grammy-díjat kapott és ő volt az első nő, aki a Rock&Roll Hall Fame-be is bekerült.

Ez is érdekelhet: A nő, aki megnyirbálta férje ékességét

Sokan azt állítják közvetlen környezetéből, hogy nehezen lehetett vele kijönni. Igazán csak a színpadon élt, azon kívül mindig csak kereste a helyét az életben. 2010-ra hasnyálmirigyrákot is kapott, amit első körben legyőzött. Ám hét évvel később újra elhatalmasodott felette a rák és 76 évesen elhunyt a Soul Királynője.