Ne higgy el mindent, amit hallasz, és csak a felét hidd el annak, amit látsz – Mel Gibson

Vannak sztárok, akik szinte bármit megtehetnek a rajongóik sohasem fognak elpártolni tőlük. Ilyen a Halálos fegyver színésze is, pedig botrányok övezték egész karrierjét. Volt homofób kijelentése, nevezték antiszemitának és erőszakosságra hajlamosnak is. De mindezt elnézték neki.

Mert az 1956. január 3-án született Mel Gibson már a 90-es évek elején el lett könyvelve rossz fiúnak, akkor is, ha jó fiúkat játszott a filmvásznon.

Igaz, a tíz testvérrel büszkélkedő Melnek jóval ezelőtt voltak megbotránkoztató kijelentései és tettei, mielőtt a PC (politikai korrektség) és #metoo mozgalom beindult volna. De még így is eltűnt egy időre a nyilvánosság elől és a filmvászonról. Talán az apja nem tette jól, hogy őt és testvéreit átköltöztette New Yorkból Syndey-be. Félt, hogy fiait besorozzák katonának, és egy értelmetlen háborúban odavesznek.

Fegyelmet így nem tanult Mel sem, bár tagadhatatlan, hogy jól járt, hogy nem vett részt a vietnami háborúban. Mert így a Sydney-i Színművészeti Egyetemre járhatott. Igaz, oda csak azért ment, mert nővére is oda jelentkezett. Eredetileg újságíró akart lenni, ám hogy testvére közelében maradjon végül színész lett.

Aztán ő lett a sikeresebb kettejük közül. Két kisebb filmszerep után megkapta a Mad Max film főszerepét. Az első rész sikere után, a második részt már Amerikában is jól fogadták. Hamarosan Mel Los Angelesben találta magát.

A szerelem is utolérte és elvett egy fogászati asszisztenst, Robyn Moore-t. Hét gyermekük született, és Gibson csillaga is felemelkedett. A Halálos fegyver négy részt is megért, de a színész át akart ülni a rendezői székbe is. Megrendezte A rettenthetetlen című filmet, aminek főszereplője is lett.

Majd negyven évesen megkapta rendezéséért az Oscar-díjat.

Azért még színészkedett is, és forgatott néhány sikeres filmet. Ám egy idő után kezdtek besokallni a vele dolgozók, mert rendszeresen ittasan jelent meg a forgatásokon. Elkapta a gépszíj, olyan interjúkat adott, amelyekből kitűnt mennyire irtózik a melegektől. Ami azért is furcsa, mert több, mint harminc éve egyik legközelebbi barátja a köztudottan meleg Jodie Foster.

Talán nem is tudta miket beszél ez idő tájban – 26 év után ugyanis elvált feleségétől. Közben megrendezte a Passiót, ami miatt ismét sokan támadták. A film egyes részeit néhányan antiszemitának tartották és túl erőszakosnak, amiért a Vatikán is elítélte alkotását. Mindez megviselte, de azért még rendezett és játszott tovább.

Még a szerelem is újra rátalált, s összeköltözött egy orosz zongoristával, Oksana Grigorievával. Született egy lányuk, de a következő évben szétváltak útjaik. Szakításuk után kiszivárgott egy telefonbeszélgetésük hangfelvétele, amelyen exét az n. betűs szóval illette. Így már nem csak antiszemitának, de rasszistának is elkönyvelték.

El is vonult egy szanatóriumba, hogy kezeltesse alkohol és drogfüggőségét. Csak a 2010-es évek közepén tért vissza – jó barátnője Jodie közbenjárására – a filmvászonra, hogy játsszon és rendezzen újra.

Azóta bárki, aki vele dolgozik pozitívan nyilatkozik róla és munkamoráljáról. Talán megjavult, vagy csak a munkáját veszi komolyan, ki tudja? De az biztos, hogy láthatjuk még őt filmekben a következő időben is.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.