Engedd el azokat az embereket, akik nem állnak készen arra, hogy szeressenek – Sir Anthony Hopkins

Ötven éves korában lett világhírű. Előtte inkább színdarabokban remekelt. Pedig már fiatal korában felfigyelt rá egy Anglia-szerte ismert színész. Kivételes emlékezőtehetsége révén könnyedén tanulta meg szövegeit. Így mikor Hannibal Lecter szerepét megkapta, arra csak egy-két sorozatgyilkos életét kellett tanulmányoznia.

Sir Anthony Hopkins – aki akkurátusan Tonynak hívatja magát- 1937. december 31-én született.

Szülei egy pékséget üzemeltettek. Igaz, az édesanyja festeni is szeretett. A kicsi Tony is elkezdett zongorázni majd festeni is. Tanulás helyett is inkább ezeknek a szenvedélyeinek hódolt, így az iskolában nem teljesített túl fényesen. Persze már akkor is feltűnést keltett, hogy 20-22 oldalas szövegeket képes volt tanulás nélkül memorizálni.

A filmes szakmában ismert tény, hogy vele mindig csak egyszer kell felvenni egy-egy jelenetet. Az más kérdés, hogy szociális kapcsolatokban már nem jeleskedik. Renitens magatartásán az segített, mikor katonai szolgálatot vállalt. Két év után tért haza, ekkor összefutott Richard Burtonnel és úgy döntött színész lesz.

Laurence Olivier fel is vette őt saját színtársulatába, s Tony hamarosan főszerepet kapott a világot jelentő deszkákon. A hatvanas években találkozott Petronella Barkerrel, akit elvett feleségül. A következő évben megszületett lányuk, Abigial, de ez a házastársi gondokon nem segített.

Tony, mint oly sokan, gyakran nézett a pohár fenekére. Akkoriban nem drogozott senki, inkább alkoholt ivott töménytelen mennyiségben. Az sem segített, hogy Hopkins egyre unalmasabbnak találta a színházi munkát. Inkább a tévé és mozi felé vette az irányt.

Először csak kis szerepeket kapott. Majd a hatvanas évek végén úgy döntött Angliából átköltözik Los Angelesbe. A családját nem vitte magával, és három év múlva el is vált nejétől. Lányával sem tartotta a kapcsolatot a következő húsz évben, újra is házasodott. Elvette Jennifer Lynton-t, akivel egy forgatáson találkozott.

Ez idő alatt kezdett a csillaga felemelkedni. Az elefántemberben már emlékezeteset nyújtott, és megkapta Hannibal Lecter szerepét. A kannibál pszichológus megformálásához Charles Manson jellemét tanulmányozta. Hiteles játékáért meg is kapta az Oscar-díjat.

Innentől kezdve aztán elárasztották jobbnál-jobb szerepekkel. Lánya is újra felvette vele a kapcsolatot, akiből időközben színésznő lett. Tony néhány filmjébe be is tudta őt vinni kisebb szerepekre. De nem jött el az áttörés Abigail számára, és tíz év után újra elváltak útjaik, s azóta sem beszélnek.

Hogy mi történt köztük nem tudni pontosan. Tonyt egy interjúban megkérdezték, tudja-e vannak-e unokái, amire azt felelte, fogalma sincs. Ő lezárta élete e korszakát örökre. Na nem csak azt, mert akkoriban vált el második nejétől is.

Aztán találkozott Stella Arroyave-val, akinek hatására Hopkins nyitottabbá vált az emberek felé. Elkezdett beszélni a nyilvánosságnak évtizedeken át tartó alkoholizmusáról is. Az is kiderült, 80 éves korához közeledve, hogy diagnosztizálatlan autistaként élte élete majdnem egészét.

A Thor című filmben Chris Hemsworth-szel

Mostanában indított egy Instagramm fiókot is, ahol megmutatja a nagyközönségnek, komponálási és festői tehetségét. Merthogy ezeknek a szenvedélyeinek a mai napig hódol. Sosem vált meg tőlük. A Covid elterjedése alatt, mikor egy egész évet karanténban töltve élt, táncolt is egyet a nagyérdeműnek, hogy felvidítsa az embereket. Mert bár komolynak tűnik a filmvásznon alakított szerepeiben, a való életben nem ilyen karót nyelt.

Tony még 2021-ben is nyert egy Oscar-díjat, s ezzel ő lett a legidősebb színész, aki megkapta az aranyszobrot. Dolgozik továbbra is, nem akarja abbahagyni, bár olykor-olykor felmerül benne, hogy nyugdíjba kellene vonulnia. Aztán mindig kap egy szuper forgatókönyvet az ügynökétől, és tovább dolgozik. Merthogy neki a színészet „csak” munka, a zene és a festészet a szenvedély.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.