Sose add fel azt, ami mosolyt csal arcodra – Heath Ledger

Karrierje csúcsán volt, mikor örök álomba szenderült. Szó szerint, mert az inszomniával küzdő színész élete utolsó hónapjaiban mindössze két órákat tudott aludni éjszakánként. Gyógyszereket szedett rá, de mindhiába. Mígnem egy nap a megengedetnél nagyobb dózist adott be magának…

Heathcliff Andrew Ledger 1979. április 4-én született Ausztráliában.

Anyja francia nyelvet oktatott, és mellette az angol irodalom érdekelte. Ezért is lett Heath elnevezve Emily Bronte Üvöltő szelek című regényének férfi főszereplője után. Akkor még nem gondolta senki, hogy ezzel megpecsételik sorsát. Már csak azért sem, mert apja autóversenyző volt. Így akár a fékevesztett, veszélyes életmód is vonzhatta volna.

Nem így lett. Sőt, nagyon is komoly kisfiú lett belőle. Ráadásul tehetséges sakkjátékos, aki tíz éves korában megnyerte az ausztrál ifi bajnokságot is. Ugyanekkor játszott először egy színdarabban is az iskolában. Első alakítását a Pán Péter című előadásban nyújtotta. Át is iratták irodalom-nyelvtan szakos iskolába, így a sakkozást csak hobbi szinten folytatta.

Egy ideig aztán a színjátszást is mellőzte. Az egyébként is félénk, kissé magába forduló fiú érzelmi válságba került, mikor szülei elváltak. Szerencsére nővére, aki mindig közel állt hozzá, támogatta. Ezért, mikor ő elhatározta, hogy színésznő lesz, Heath is követte őt.

Persze előbb még befejezte a középiskolát. Aztán fogta a hátizsákját és bejárta Ausztráliát. Miután visszatért szülővárosába, egy barátjával jelentkeztek egy induló sorozat szereplőválogatására. Heath bekerült, és egy meleg fiút alakított, mindenféle színjátszási tanulmány elvégzése nélkül.

A tini széria olyannyira sikeres lett, hogy Amerikában is vetítették. S Ledger akkori barátnője – aki szintén a stáb tagja volt – úgy döntött Los Angelesbe költözik. A szerelmes fiú követte őt, s egyúttal ő is szerencsét próbált. A sors fintora, hogy a lány nem futott be Hollywoodban, de Heath-t szinte azonnal beválogatták a 10 dolog, amit utálok benned című filmbe.

A ma már kultikusnak számító tini filmben nyújtott alakításáért felfigyeltek rá az amerikai filmgyárban.

Játszott is néhány jobb és kevésbé jó filmben. Eljátszotta Casanovát, egy lovagot, majd Mel Gibson beválogatta A hazafi című filmjébe, hogy eljátssza a fiát. 2004-ben aztán megkapta a Túl a barátságon című filmben a meleg cowboy szerepét. Játékáért Oscar-díjra jelölték.

Ez a film hozta el neki a szerelmet is. A filmben feleségét alakító Michelle Williams az életben is a párja lett. 2005-ben megszületett lányuk, Matilda is. Heath magánélete és filmes karrierje sínen volt, pedig mindössze 26. évét töltötte be.

Christopher Nolan is felfigyelt az ifjú tehetségre, és ráosztotta Joker szerepét A sötét lovag című filmben. Pont jókor, mert Ledger szakított gyermeke anyjával. Minden erejével a filmre koncentrált. Ő is tudta, az lesz az első alkalom, hogy nem amerikai játssza a pszichopata bohócot. Ráadásul ő lett az eddigi legfiatalabb színész is, aki eljátszhatta Batman örök ellenségét. Így készült is a szerepre nagyon.

Saját elmondása szerint hetekre egy londoni szállodai szobába zárkózott és naplót írt, hogy a lehető legrémisztőbb Jokert nyújthassa a filmvásznon.

Sikerült neki, mert a sötét lovag komornyikját játszó Michael Cane is azt nyilatkozta, valósággal megrémisztette Heath Jokere. Valljuk be, még a Batmant játszó Christian Bale-t is lejátszotta a filmvásznon. Ledgert jelölték is ismét Oscar-díjra. Amit posztumusz kapott meg. Mert ő már sajnos a jelölést sem érte meg.

2008. január 22-én ugyanis eszméletlenül talált rá a bejárónője. Heath altatókat vett be, hogy el tudjon végre aludni, de többet vett be, mint kellett volna. Hiába hívták ki a mentőket, már nem lehetett segíteni rajta. Így túl korán, mindössze 28 évesen távozott az élők sorából.

De filmjei által – mint ahogy ő is mondta – mindig velünk marad.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.