A sötét lovag – Christian Bale

Nárcisztikus és agresszív? Vagy csak a filmipar egy újabb áldozata? Ő is egy azok közül, aki egy filmszerepében ragadt? Christian Bale már annyi mindenkit eljátszott, hogy akár igennel is felelhetünk. De vajon tényleg így van? Vagy a nővérének van igaza, aki szerint egész életében látszott rajta, hogy baj lesz vele, s a szerepek mentális zavarára csak rásegítettek?

Christian Bale 1974. január 30-án született Walesben.

Anyja bohóc és színésznő volt, nagyapja John Wayne egyik kaszkadőreként dolgozott. A génjeibe van kódolva a színészet, az Oscar- és Golden Globe- díjas férfi még sincs megelégedve magával. Pedig lehetne, hiszen Rowan Atkinson már 9 éves korában felfedezte, és egy darabjában szerepelt. Onnan pedig Steven Spielberg vitte tovább a filmvászonra a még mindig csak 13 éves gyereket, hogy játsszon a Nap birodalma című alkotásában.

A Nap birodalmában

Feltűnt a Kincses szigetben is, aztán Winona Ryder szerelmét alakította. Ekkor találkozott a színésznő személyi asszisztensével, Sibi Blazic-val. 2000-ben el is vette a hölgyet, pedig nem volt éppen jó véleménnyel a házasságokról. A családjában akkor sorozatban váltak el az emberek, de Sibi jött és mindezt felülírta.

Ez is érdekelhet: Egy szerencsés szélhámos Robert Downey Jr.

A szerelem és a biztos háttér aztán karrierjére is hatással volt. Eljátszotta az Amerikai Pszichóban a pszichopatát, amivel kiérdemelte a szakma elismerését, majd A gépész című filmben újra szintet lépett. Jóval az ideális testsúlyindex alá ment, a hiteles karakter megformálásáért. Aztán bravúros teljesítményként, fél évvel később már a jól felpumpált Batmanként lépett a kamerák elé.

A gépész című filmben

Aztán ismét lefogyott, hogy eljátszhasson egy amerikai pilótát, aki a Vietnámi háború alatt egy táborból menekül, majd négy hete volt rá, hogy a csont sovány figurájából ismét az erőtől duzzadó Bruce Wayne alakját öltse magára. Meg is lett az eredménye, mert ő és Nolan – a Batman trilógia rendezője – 1 billió dolláros bevételt generáltak a legsötétebb Batman mozival.

Innentől kezdődtek a problémák. Az angol premier előtti éjszakát a rendőrségen töltötte, ugyanis édesanyjának és nővérének ki kellett hívnia a rendőröket Bale agresszív viselkedése miatt. A premieren persze már ott volt, s a vádakat is elejtették bizonyítékok híján. Csak kevesen fordítottak akkor arra figyelmet, hogy a korán, még a premier előtt tragikusan elhunyt Heath Ledger (aki Jokert alakította) miatt lehetett instabil a lelki állapota, hiszen ők ketten jó barátok voltak.

Akárhogy is, abban az évben nem volt jól, pedig ekkor már a Terminátorban szerepelt. A forgatáson egy stábtaggal keveredett összetűzésbe. A kollégái – köztük Whoopi Goldberg is – védték őt, ám a sajtó felfújta az ügyet, ami az alakítására és a film megítélésére is rányomta a bélyegét.

Christian ettől függetlenül dolgozott tovább, még talán nagyobb erőbedobással mint azelőtt. A harcos című filmhez újra jelentősen változtatott testsúlyán, s még hatásosabb alakítást nyújtott, mint korábban. Végre megkapta az Oscar-díjat, de a sikert nem tudta kiélvezni, inkább dolgozott tovább. Újra bele kellett bújnia a sötét lovag testébe, hogy aztán dadogós pénz-zsenivé váljon a Nagy dobásban, s ismét leépítse izmait.

Christian Bale, nejével

2018-ban már a túlsúlyos Dick Cheney-t játszotta el az Alelnök című filmben. Ám a film bemutatójának sajtótájékoztatója után megint róla szóltak a hírek. Ugyanis felállt az asztalra és „aggresszívan tördelni kezdte a kezét”, amin a közönség és a kollégák is egyaránt meglepődtek. Majd a filmvetítés alatt is kétszer felállt és nézte a moziban ülőket.

Ez is érdekelhet: Vonzó külső, rideg belső Alain Delon

Ez után több kollégája is nyilatkozott, köztük az Így jártam anyátokkal sztárja, Patrick Harris, és az Aquaman-t alakító Jason Momoa, hogy Bale már a forgatáson is olyan viselkedést tanúsított, ami őket nyugtalansággal töltötte el. Persze Bale mindezekre semmit sem reagált, bár egyszer azt mondta:

Általában azok a színészek jelentenek valamit a közönség számára, akik készek akár hülyét is csinálni magukból.

Persze bizonyára nem esett jól neki, hogy az ügy után egy pszichológus azt mondta rá, valószínűleg komoly mentális problémái vannak, s kezeltetnie kellene magát. Talán igen, de az is lehet, hogy egyszerűen arról van szó, Bale egy olyan szerepet játszik a kamerákon kívül is, amit szerinte elvárnak tőle.

Mondhatjuk, hogy nincs rossz reklám, s ha így nézzük, akkor lehetséges, hogy ez a nárcisztikusnak tűnő férfi ezzel is csak maga felé irányítja a figyelmet. Pedig nincs különösebben szüksége rá, mert azt senki nem vitatja el tőle, hogy briliáns színész.