Egy szerencsés szélhámos: Robert Downey Jr.

Amikor egy drogfüggőt játszott, annyira beleélte magát a szerepbe, hogy végül a való életben is azzá vált. Több éven át mérgezte testét és lelkét, olyannyira, hogy végül teljesen kifordult magából, s tetteiért összesen három év börtönre ítélték. Megjárta kétszer az elvonót, aztán új életet kezdett.

Ma már Hollywood legmagasabban fizetett színészei között van az 1964 április 4-én született Robert John Downey Jr.

Édesapja underground filmrendező volt, édesanyja színésznő. Apja filmében szerepelt először öt éves korában húgával együtt. Néhány kisebb szerep következett majd a szülei elváltak, mikor 13 éves volt. Elkezdte a középiskolát, de azt sosem fejezte be, mert bár először édesapjával élt, három évvel később átköltözött édesanyjához New Yorkba.

A fagypont alatt című filmben

Innentől kezdve már szereplőválogatásokra járt. Egy tévésorozatban kapott helyet, majd néhány lagymatag film után, megkapta a Fagypont alatt című filmben a drogproblémákkal küzdő férfi főszerepet. Ez aztán olyan hatással volt rá, hogy rendszeres kokain használó lett belőle. Hiába próbált rajta segíteni akkori párja, Sarah Jessica Parker, nem lehetett vele bírni, így 8 év után szétváltak útjaik.

Ugyan forgatott tovább, de az áttörés még váratott magára. 1990-ben Mel Gibson oldalán játszhatott az Air Americában. A két színész barátságot kötött, bár mindketten küzdöttek alkohol és drogproblémákkal.

1992-ben úgy tűnt normál mederbe terelődik Robert élete. Szerelmes lett Deborah Falconer énekesnőbe. Összeházasodtak, majd született egy fiúk. Ekkor játszotta el Chaplint is, amiért végre komolyan kezdte őt venni a szakma. Így beválogatta Oliver Stone is a ma már kultikusnak számító Született gyilkosok című filmbe.

Ez is érdekelhet: Egy kisvárosi fiú élete – Brad Pitt

Sajnos az apaság és a házasélet csak időlegesen hatott rá jól. 1996-ban a rendőrség megállította Porschéjét a Sunset Boulvardon. Az autóban a pucér színészt csak kokain és heroin fedte. Ölében egy 357-es Magnum hevert. Bár akkor letartóztatták, később elengedték. Ezután néhány órával a vádemelést követően, beleszállt autójával szomszédja házába.

12 hónap börtön után elvonóra ment. Majd a Wonderboys – Pokoli hétvégében játszott. Ugyanekkor, 2000-ben egy Palm Springi hotelszobában találták Wonder Womannek öltözve, tetemes kokainmennyiség társaságában, pedig ekkoriban válogatták be az Ally McBeal sorozatba.

2001-ben ismét vádat emeltek ellene, de a tárgyalás több hónapot csúszott. Végül az ügyvéd peren kívüli megállapodást kötött azzal, hogy védence nem volt beszámítható állapotban, így újra rehabilitációra kötelezték. Az Ally McBeal producerei nem is alkalmazták őt az utolsó részhez, és sokan el is fordultak akkoriban tőle.

Mel Gibson volt az egyetlen, aki akkor melléállt. Vele csinálta meg Az éneklő detektív című filmet, ami nem lett átütő siker. Felesége is benyújtotta a válókeresetet. 2004-ben búcsúztak el egymástól végleg.

Ezután találkozott a producer Susan Levinnel, elment elvonókúrára, amiről azt mondta:

Az emberek soha nem változnak fenyegetés vagy kényszer hatására. Akkor változnak, ha találnak valami számukra becses dolgot, ami olyan értékes nekik, hogy elkezdjenek miatta másképp  élni.

Egy évvel később elvette a nőt, s hamarosan megszületett első gyermekük. Robert karrierje is elkezdett újra felfelé ívelni. A Zodiákus, a Sherlock Holmes után megkapta a Vasember szerepét, s a csúcsra jutott.

Élete azóta nyugalmasabban telik, s még két gyermeke született jelenlegi nejétől. Első házasságából származó fiával is együttjátszott egy filmben. 2009-ben a Szólista című filmmel Oscar díjat is nyert. Igaz, a Golden Globe-t is megnyerte akkoriban, amikor még akadtak drogproblémái, tehát akármilyen is volt, azt elmondhatjuk róla, hogy született tehetség.

2016-ban első fiáról kezdtek szólni a hírek. Ő ugyanis zenésznek állt, s nem volt nehéz olyan problémákat generálnia magának, mint amilyenekkel apja is küzdött korábban. Tükröt tartott Robert elé, de a fiú végül elvonóra ment. Ma is tiszta, s apja nagyon büszke rá, s mind a négy gyermekével szoros kapcsolatot ápol.

Ez is érdekelhet: Az ezerarcú férfi – David Bowie

Már nem akar szuperhős lenni, s egyébként is, kisebbik fia Pókeremberért rajong. Mostanában gyermekkönyvekből készült filmekben láthatják a moziba járók. Megjárta a poklot, leért a lejtő aljára, aztán újra felállt és a csúcson áll. Pedig azt vallja magáról: „Nem sok mindent tudok a színjátszásról. Igazából egy hihetetlen szerencsés szélhámos vagyok.”