Utazástervezési tippek örök kalandoroknak

Tartja a mondás: ahány ember, annyi szokás. Az utazástervezés is tipikusan ilyen. Vannak, akik nem szeretnek bajlódni vele, hanem két kattintással komplett csomagot foglalnak le, esetleg utazási irodára bízzák a szervezést. Vannak, akik a feles megoldások hívei, például a szállást és az odautazást külső fél által lefoglaltatják, de az ottani programokat már egyénileg tervezik meg. A másik végletet pedig azok alkotják, akik imádják megtervezni az utazásuk minden pillanatát.

Ha Te is az utóbbiak táborához tartozol, akkor íme néhány tipp, ami segíthet még eredményesebbé tenni az amúgy is izgalmas szervezést.

#Éves terv szabadságoptimalizálással
Az év elején érdemes végignézni, illetve a naptárban látványosan megjelölni a hosszú hétvégéket. Akár papír alapú határidőnaplónk van, akár a telefonunk kalendáriumát használjuk, biztosan van benne havi tervező. Ez a rész tökéletes erre a feladatra. Ha még jobban szeretnénk vizualizálni az évet, akkor jöhet akár a nagy fehér tábla is színes filcekkel.

Ez egyrészről segít kimaxolni az éves szabadságot, hiszen eleve plusz 1-2 napot hozzáad a pihenéshez. Másrészt igen kapósak ezek az időszakok, így ha utazni készülünk, akkor időben neki kell látni az előkészületeknek. Nem utolsó sorban a főnöknek is tanácsos jó előre jelezni a szabadságigényünket, nehogy más kolléga beelőzzön.

Érdemes egy pillantást vetni a szülinapokra is. Ha valakinek inkább élményt szeretnénk ajándékozni tárgyias dolog helyett, akkor ezt is időben a tervezőasztalra kell vinni. A nyaralás is hasonló cipőben jár. Sokat segíthet itt is a fix időpont. Egy személyes és igen praktikus példa: anyósom születésnapja 07.11., édesanyám születésnapja 07.21. A párommal mi ezt a 10 napot szánjuk a nyaralásra és mindkét anyukának az utazás alatt szerzünk ajándékot. Mondhatjuk, két legyet egy csapásra!

#Rák stratégia
A tervezéshez célszerű a rák stratégiát alkalmazni, tehát kezdjük a végétől és így haladjunk az eleje felé. Ez azt jelenti, hogy először gyűjtsük össze, hogy az adott úticélon mi érdekel minket, mit szeretnénk megnézni, van-e olyan hely, ahol mindenképpen szeretnénk enni vagy egy kávét meginni. Összességében álljon össze a fejünkben, hogy milyen volumenű utazást is tervezünk. Ezekhez már lehet költségeket, időt, szállást, és utazási módot hozzárendelni.

Az út megtervezéséhez és a programok, látnivalók összeállításához tökéletes választás a Google my Maps. Az egyszerű és személyre szabható tervezéshez készítettem egy videót is.

#Úticél

Van, hogy a hely egyértelműen a bakancslistánkon van, így az úticél egyértelmű. Máskor viszont csak belefutunk egy képbe és tátva marad a szánk, hogy igen, egyszer az életben ide el kell jutnunk! Engem például legutóbb egy macskaköves utca képe fogadott, ami felett színes esernyők himbálóztak. Itt szeretnék sétálni!

Emellett lehet utazós blogokat is olvasni, amik szintén nagyon inspirálóak. Vagy egyszerűen csak kutakodni és felfedezni tájakat az internet világában és kitűzni úticélnak.

#Látnivalók
Ha megvan az úticél, akkor azért már körvonalazódik, hogy mit akarunk megnézni, mi is érdekel az adott városban vagy helyen. Lehet, hogy a tipikus turistahelyeket választjuk, vagy éppen ellenkezőleg, inkább a helyiek életébe akarunk belesni, kicsit a turistaövezettől távolabb. Kutakodjunk a blogok, vlogok, cikkek és szórólapok között és fantasztikus látnivalókra fogunk lelni. Hasznos, ha a nyitvatartási időkről is tájékozódunk.

#Gasztro

Az utazás talán legjobb és legizgalmasabb pillanatai, amikor a helyi specialitásokat kóstolhatjuk meg. Talán nem is a neves éttermek közül kell válogatni, a helyi kifőzde lehet, hogy jobb képet fest az igazi helyi ízekről. Hiszen a célunk, hogy úgy együnk, mint az ott élők.

Lehet, hogy azért vonz minket egy kávézó, mert egyedi a kialakítása, kellemes a hangulata és úgy érezzük, hogy a legnagyobb vagányság lenne ott feltöltődni koffeinnel. Gyűjtsük össze ezeket a helyeket is!

#Költségvetés
Sarkalatos kérdés persze az is, hogy mit bír el a költségvetés. Érdemes ezért összegyűjteni az ingyenesen megtekinthető látnivalókat és helyeket. Gondoljunk csak bele például, hogy a külvárosi dombos parkból is ugyanolyan látvány tárulhat elénk, mint a fizetős belvárosi harangtoronyból. Vagy a várhoz sétálóösvény is vezet fel, nem kell siklóval felmenni. A spórolási lehetőségek száma végtelen! Lemondhatunk például a tengerre néző teraszos szobáról, aminek a felárából robogót bérlünk, hogy nagyobb felfedező utat tudjunk tenni.

#Időintervallum
Ezek után már tudunk tervezni az idővel. Az éves tervben először az is elég, ha eldöntjük, hogy melyik évszakban szeretnénk menni. Nem minden úticélnak a nyár áll a legjobban! Akik nem random utazók, hanem szeretnek biztosra menni, azoknak az is fontos, hogy a foglalás időben történjen meg. Nincs annál kiábrándítóbb, mint mikor lemaradunk egy múzeumról, mert elfogytak az online megvásárolható jegyek. Vagy az álomszállodánk pont azon a héten teltházas.

#Szállás

Szállást az alapján tudunk választani, hogy mik számunkra a fontos tényezők. Számít, hogy a látványosságok közelében legyen? Csak reggelit kérünk? Mert ha vacsorát is választunk, akkor időhöz vagyunk kötve és esetleg sietni kell egy kirándulásból vissza a szállodába, pedig még élveznénk az aznapi programot.

Szeretnénk az erkélyünkről nézni a tenger kékjét, vagy inkább esténként lesétálunk a partra onnan megnézni a naplementét? Vagy pont azért választunk központi helyet, mert télen utazunk és napközben vissza tudunk menni a szállásra melegedni, megpihenni vagy éppen kisbabával is könnyebbség, ha csak az óvárosban kirándulunk. Esetleg vonattal érkezünk kora reggel, de a szobát csak délután lehet elfoglalni, így a pályaudvarhoz közeli hotelt választjuk, hogy a sok csomaggal ne kelljen tömegközlekedni.

Érdemes mindent jó előre átgondolni.

#Utazás módja
Most már teljes a kép, csak azt kell eldöntenünk, hogy hogyan is jutunk oda. Behajtogatunk mindent az autóba és irány? Vagy a nagy távolság miatt a leggyorsabb a repülő? Esetleg egy éjszakai vonatozás része a kalandnak? Vagy a buszos utazás fér bele a költségvetésbe? Ha minden kérdésre tudjuk a választ, indulhatunk!

Már maga az utazástervezés is egy szuper izgalmas dolog, hiszen az már félig olyan, mintha ott lennénk. Ti hova szervezitek a következő utazást?

EZ IS ÉRDEKELHET:

Cikkünkben fizetett együttműködés linkjét helyeztük el.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.