Nem bánok semmit – Ralph Fiennes

Bach szonátákat visz magával egy-egy hosszabb utazásra, keze ügyében mindig van egy Shakespeare kötet. Majdnem festő lett belőle, aztán a Rómeó és Júlia írója iránti rajongása rádöbbentette, hogy inkább színész szeretne lenni. A színpadon képzelte el az egész életét, de a sors közbeszólt.

Néhány év után a világot jelentő deszkákat elhagyta, hogy a filmvásznon is elfoglalja helyét, és az egész világ megismerje.

Ralph Fiennes 1962. december 22-én született.
Anyja író, apja fényképész volt, hét gyermekük közül Ralph jött először világra. Ki is taposta az ösvényt mindannyiuknak, hiszen testvérei is művészeti foglalkozást űznek.

Ralph festőnek kezdett tanulni az egyetemen, mellette beiratkozott dráma kurzusra is. A szerelem is rátalált: egy osztálytársa, Alex Kingston személyében, akit hét év együttélés után elvett feleségül. A diploma megszerzése után a Royal Shakespeare Társulathoz került, ahonnan pár évvel később egy filmrendező elcsábította. Bár az Emily Bronte Üvöltő szelek című könyvéből született film nem kapott jó fogadtatást, Ralph játékára mégis felfigyeltek. Többek között Steven Spielberg is, aki a Schindler listája című filmben rá osztotta a náci kapitány szerepét.

Amon Goeth-ként a Schindler listájában

Fiennes játékával lenyűgözte a kritikusokat, számos díjat kapott alakításáért. Jelölték az Oscar-díjra is, de azt nem kapta meg.
Helyette Robert Redford kereste meg a Quiz című filmjéhez. Innentől kezdve nem volt megállás, Hollywood is akart egy szeletet belőle.

Az angol betegben nyújtott alakítása is sokak tetszését elnyerte. Viszont házassága tönkrement, mikor megismerkedett egy film forgatásán a nála 19 évvel idősebb Francesca Annis színésznővel. A hölgy hamarosan élettársa lett, aki vitte magával előző házasságából származó három gyermekét is.

Ekkoriban kapta meg Ralph a Harry Potter szériában Lord Voldemort szerepét.

Azt már mindenki tudta róla, hogy szörnyetegeket, gonosz karaktereket hűen alakít, de azt sokáig senki nem gondolta volna, hogy humoros oldalát is megcsillogtatja majd egy nap. Aztán Wes Anderson ráosztotta A Grand Budapest Hotel című filmben a főportás szerepét és kiderült: Ralph a vígjátékban is megállja a helyét.

A gorombaság azok eszköze, akik félnek, hogy nem kapják meg azt, amit akarnak. Még a legszörnyűbb és legvisszataszóbb ember is csak szeretetre vágyik, és ha azt megkapja, kinyilik, mint egy virág.

Az utóbbi évtizedben játszott Bond filmben és annak paródiájában, szinkronizált animációs filmet. Rendezőként is kipróbálta már magát három alkalommal. Első rendezése egy Shakespeare adaptáció volt, majd Charles Dickens életéből készített filmet. Legutóbb egy orosz balett táncosról rendezett filmet, kisebb-nagyobb sikerrel. A színháztól sem vált meg, sokszor jár vissza a Royal Shakespeare Társulathoz játszani. Fiatal kollégáinak is ajánlja, hogy próbálják ki magukat a színpadon, mert sokat lehet belőle tanulni.

Magánéletét gondosan védi, mióta 11 év együttélés után csúnyán ért véget Francesca Annisszal való kapcsolata, aminek oka az volt, hogy két évig folytatott viszonyt egy román-angol énekesnővel. Az affér után több színésznővel és tévés személyiséggel is hírbe hozták, de ezekre az állításokra nem reagált. 

Mostanában – állítólag – egyedül él. Gyermeke nem született, mert mint mondta egyszer, ahhoz túl önző. Helyette továbbra is nagy sikerrel dolgozik a filmvásznon és a színpadon egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHET: