Gyerekek két mosollyal – ilyen hasadékkal az élet

Váratlan diagnózis a genetikai ultrahangon vagy a szülőszobán: sok szülő így szembesül az elsőre sokkoló hírrel, hogy gyermeke kicsit más lesz, mint a többiek. Az ajak- szájpadhasadék vagy összefoglaló nevén archasadék az egyik leggyakoribb, jól korrigálható születési rendellenesség. Csak Magyarországon évente körülbelül 300 újszülöttet érint, mégis keveset hallunk róla.

A 16. héten derült ki egy nőgyógyászati magánrendelésen, hogy a kicsi babánknak ajak- és szájpadhasadéka van. A nőgyógyász azt javasolta, hogy másnap menjek be hozzá a kórházba, ahol még jobb minőségű az ultrahang készülék, és ott egy kollégájával együtt megnéznék még egyszer, hogy valóban így van-e. Másnap a kórházban mindketten megerősítették, hogy a babának két oldali ajak hasadéka van, és az általuk mért hasadék mértéke alapján nagy valószínűséggel arra következtettek, hogy ehhez szájpadhasadék is társul. Számomra az volt a megdöbbentő, hogy ők rögtön az abortuszt javasolták.”

– meséli egy érintett anyuka.

Fotó: Rusai-Bódi Krisztina

Bennünket jobban sokkolt az abortusz felajánlása, mint maga a rendellenesség. Kérdeztük tőlük, hogy mégis mit is jelent ez az ajak- és szájpadhasadék. Elmagyarázták, hogy ezt hétköznapi nyelven nyúlszájnak és farkastoroknak hívják, és ennek következtében a baba nem fog tudni táplálkozni, lehet, hogy beszélni sem, és az egyoldali hasadékot még csak-csak rendbe lehet hozni, de a kétoldali az nagyon súlyos elváltozás. Kezünkbe nyomtak egy kb. 30 évvel ezelőtt íródott prospektust, ami telis-tele volt horror képekkel, egyetlen pozitív gondolatot nem találtunk benne. Elmesélték, hogy 1,5 hónappal korábban volt egy pár, akiknél hasonló rendellenességet találtak, és ők nem is gondolkodtak azon, hogy megtartsák a babát. Úgy éreztem, hogy napjainkban már protokoll lett, ha bármi nem tökéletes a kisbabánál, akkor a megoldás az abortusz. Ez teljesen sokkolt.”

Férjével úgy határoztak, alaposabban körüljárják a témát, és meg is találták az egyik nagy hazai hasadékcentrum főorvosát, aki azonnal rendelkezésükre állt, és rögtön reálisabb képet festett a rájuk váró teendőkről: vázolta a szükséges kezeléseket, nem titkolta, hogy lesznek nehézségek, de biztatta is őket.

Találtunk az ismeretségi körben egy anyukát is, akinek ajak-, szájpadhasadékos a kisfia, hozzájuk is elmentünk beszélgetni. Láttuk rajtuk, hogy nekik ez mennyire nem probléma, és már el is felejtették az ezzel járó korábbi procedúrát.”

A beszélgetések során egyre egyértelműbbé vált, hogy számukra az abortusz nem lehet opció.
Nem kellett sok idő a döntéshez: ma már óvodába jár a csöppség, értelmes, szép, életerős fiúcskává cseperedett, akinek nem okozott gondot a beilleszkedés sem. A szülőknek mégis időről időre eszébe jut, hogy miért ajánlják fel az abortuszt szinte automatikusan egy ilyen diagnózis esetén, és vajon hány szülőt sikerül meggyőzni a beavatkozásról? Hány szülő várja aggódva gyermeke születését, mert rémisztő képet festettek a hasadékosságról?

Sok család közös története indul hasonló nehézségekkel. Lehetne másképp is?

A Hasadékon Átsegítő Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy mindenki, aki hasadékkal született, megkapja a megfelelő támogatást ahhoz, hogy boldog életet éljen. Mert az érintett családok bizony sok nehézséggel szembesülnek, annak ellenére is, hogy egy jól kezelhető, aprónak számító elváltozásról van szó. A fenti házaspárhoz hasonlóan sokan már a várandósság idején ijesztő félinformációkból tudnak csak tájékozódni, de a születés után sem mindig jobb a helyzet: bár a hasadékos újszülöttek sokszor nem igényelnek speciális ellátást, máig előfordul, hogy a szülészetek intenzív osztályra, PIC-re küldik a babákat, a kétségbeesett szülők pedig könnyen azt hihetik, súlyos állapotban van a gyermekük. Holott a hasadékos babák táplálása némi tanulás után otthon is kivitelezhető, nem ritkaság a sikeres szoptatás sem.

Az egyesület egyik fő célja a hasadékossággal és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos információk naprakész, érthető átadása, hosszú távon pedig nemzetközi bevált gyakorlat alapján szeretnék már a diagnózis, de legkésőbb a születés pillanatától „fogni a szülők kezét”.

Nagyon fontos lenne az első pillanattól támogatni a szülőket, családokat az elfogadásban. Ha száraz orvosi szövegek helyett közérthető információkhoz juthatnak, hasonló cipőben járó családokkal találkozhatnak az újdonsült szülők, sokkal könnyebb átlendülni a nehézségeken, és abban bízunk, hogy így segíthetünk a kisbaba és a szülők közötti korai kötődés elmélyítésében is.”

– mondja Rákász-Losonczy Judit, az egyesület elnöke, aki maga is érintett.

„Sokan rágódnak ilyenkor, hogy mit ronthattak el, ki lehet a hibás, gyászolják a megálmodott tökéletes kisbaba képét. Jó, ha ilyenkor van kit felhívni, van kitől kérdezni: a sorstárs közösség szerepe elvitathatatlan ezekben a helyzetekben. Nemcsak lelki támogatásról van szó, hanem gyakorlati segítségről is: sok esetben egy bevált cumisüveg tipp vagy egy a témában jártas szoptatási tanácsadó telefonszáma is kincset ér.”

A hasadékkal született gyermekekre az elváltozás súlyosságától függően egy vagy több műtét vár párhónapos kortól akár tizenéves korig: nem csupán esztétikai kérdésről van szó, de sok esetben a beszéd és az evés funkcionális javításáról is. Ezeknél a gyerekeknél gyakoribb a beszédkésés és az orrhangzós beszéd, sokuknak van szüksége fül-tubusra és fogszabályozásra is: ideális esetben egy komplett szakmai team követi nyomon a gyermekek állapotát, hogy tervezhetők legyenek a szükséges kezelések. Magyarországon Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben is megtalálhatók az ún. hasadékcentrumok, amelyek tb-finanszírozott segítséget nyújtanak a szülőknek.

A hasadékos babáknak két mosolya van: a széles mosoly, amivel születnek, és a „végleges” mosoly, amit az ajakzáró műtét után kapnak meg. Amerikai Facebook csoportokban gyakran látunk műtétre készülő kisgyerekeket „Ma megkapom az „örök mosolyomat”!” feliratú pólóban. Keserédes pillanat ez a szülőknek is: egy-két óra alatt egy óriási, félve várt változás következik be a gyermek külsejében, sokan számolnak be arról, hogy hiányzik nekik a hónapok alatt megszokott -mások számára szokatlan- széles mosolyú arcocska.”

Az ellátás tehát megoldott, a lelki támogatásra viszont ennek keretei között már sokszor nem jut energia, idő.

A különböző életszakaszok különböző nehézségeket jelenthetnek az érintettek és környezetük számára: a műtétekre való felkészülés, a közösségbe illeszkedés, iskolai helytállás, de akár a párválasztás is újabb akadályok elé állítja a hasadékosokat. De ezek az akadályok nem leküzdhetetlenek!

Már elindultak online beszélgetéseink, amelyeket a későbbiekben személyes találkozók formájában is megszervezünk majd. Segítő szakemberekkel és sorstársakkal járunk körbe olyan témákat, mint a műtétekre való felkészülés, beszédfejlesztő eszközök kicsiknek, vagy éppen technikák az iskolai kiközösítés ellen.”

meséli Judit.

A hasadékosságról és az egyesület munkájáról a www.hasadekonat.hu oldalon tudhatsz meg többet!

(A fotókon ugyanaz a kisfiú szerepel: ajakműtét előtt és után.)

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.