Hét dolog, amit rosszul tudunk történelemből

Vannak mítoszok a köztudatban, amelyeknek nem sok valóságalapjuk van, mégis tényként kezeljük azokat. Előszeretettel mondjuk például, milyen sötét volt a középkor.  A 19. századbeli fűzőkről is tudni véljük, hogy megnyomorították a belső szerveket és ájulást okoztak. Zokszó nélkül elhisszük, hogy az egyetlen emberi építmény, ami látszik az űrből az a kínai nagy fal.

De honnan vesszük mindezt, és egyáltalán igazak az állítások?

A rövid válasz az, hogy téveszmék alakították nézeteink.

A fűzők számtalan testi problémát okoztak

Például mindjárt itt vannak az előbb is említett fűzők, amelyeket nem csak az alakjuk formálására használták a nők. Sokan inkább hát és melltámaszként viselték, hogy mikor nehéz munkát végeztek, ne sérüljenek meg. Tehát az elsődleges cél nem a darázsderék elérése volt.

Éppen ezért a fűzők nem nyomták meg a belső szerveket, és nem is törték el a bordájukat a hölgyeknek. Ezek a téveszmék csak egy negatív kampányként kerültek a köztudatba a 19. században. Ugyanis néhány férfinak nagyon szúrta a szemét a fűzőt készítő, varrónők felemelkedése. Elvégre micsoda skandalum, hogy egyre több nő sikeres üzletasszonyként kezdte kinőni magát a hosszú évszázadok alatt rájuk szabott másodlagos szerepkörből. Ezért intéztek az előbb említett férfiak például a viktoriánus korban abnormális méretű derékbőséget mutató manipulált képeket, amelyek tulajdonképpen „Viktoriánus Photoshoppok”.

Szintén a 19. századból származik egy másik hiedelem.

A vikingek szarvas sisakot viseltek

Ha a vikingekről van szó, mindenki szarvas sisakkal képzeli el őket. Pedig ennek semmi köze a valósághoz, sosem viseltek a harcosok ilyeneket. Viszont egy kosztümtervező, nevezetesen Carl Emile Doeple megálmodott Wagner operájához (A Nibelung gyűrűjéhez) ilyen fejfedőt a vikingeknek. S ez olyannyira elterjedt, hogy ma is számtalan film és ábrázolás így mutatja őket.

A középkori ember azt hitte, hogy a Föld lapos

A középkort mindig sötétként jellemezzük. Főként, hogy úgy tudjuk sokan azt hitték a Föld lapos. Pedig mindez csak azért terjedt el, mert állítólag:

Ez a mondata aztán annyira beleégett a köztudatba, hogy a középkori embereket sokan azóta is butának tartják. Persze az tény, hogy nem mindenki volt tisztában a geográfiával. De egy átlagos tanultsággal rendelkező ember nem vette készpénznek Kolumbusz szavait. Főként nem a tengerészek, navigátorok, akik között már a 13. században is többen voltak, akik úgy vélték, a Föld kerek.

Einstein megbukott matematikából

Sokan vagyunk, akik a matematikában nem jeleskedtünk. Hányszor vigasztaltak szüleink azzal, hogy lehetünk még zsenik, hiszen Einstein is megbukott egyszer. Ez azonban nem igaz. Mert amin megbukott az a Zürichi Egyetem felvételi vizsgája volt. Azt pedig 16 évesen írta meg először – tehát két évvel hamarabb érettségizett -, de akkor nem vették fel, csak mikor elérte a 18. évét.

A kínai nagy fal látszik az űrből

A kínai nagy fal úgy él a köztudatban, hogy az egyetlen építmény, amely látszik az űrből. Ezt a mítoszt a NASA terjesztette el, ugyanakkor egy kínai asztronauta tagadta. Miután a dolog kitudódott az amerikai űrkutatóintézet visszakozott és azóta is ezt teszi. Hiszen a nagy fal mindössze 4-5 méter magas, így nem lehet látni az űrből. Viszont kivilágított városokat és más ember alkotta építményeket igen.

A Télapó mindig vörös köntöst viselt

Ha a Télapóra gondolunk, mindjárt piros köntösben képzeljük el. Pedig ez nem volt mindig így, sőt, ez a viselete csak a 20. században terjedt el. Előtte volt kék, zöld, fehér és persze piros gúnyája is. De általánossá a Coca Cola által vált, miután a Télapót az ikonikus piros színben ábrázolta az 1930-as években.

Az autót Henry Ford találta fel

Henry Ford úgy él a köztudatban, mint az az ember, aki feltalálta az autót. Ez azonban nem állja meg helyét a valóságban. Előtte Carl Benz már feltalálta a négy kerekű járgányt. Ford „csak” a benzinnel működő verziót alkotta meg Benz után tizennégy évvel.

Ezekből a példákból is látható, hogy jobb, ha nem hiszünk el mindent azonnal, amit leírva látunk. Inkább nézzünk utána a tényeknek. Persze vannak még ilyen mítoszok a köztudatban szép számmal és mindig is lesznek.

Te az itt felsoroltak közöl melyiket vetted eddig készpénznek?

EZ IS ÉRDEKELHET: