11 személyiségjegy, ami veszélyt jelenthet a párkapcsolatra

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön, mindkét félnek minden nap erőfeszítéseket kell tenni, mert ennek hiányában a kapcsolat elkezd sodródni a szakítás felé vezető úton. Vannak azonban olyan személyiségjegyek, amik megnehezítik, ha nem egyenesen megakadályozzák ezt. Az általunk említett tulajdonságok nem sorolhatók egyértelműen a rossz kategóriába. Inkább csak szélsőséges és túlzásba vitt eluralkodásuk vetíti elő a kapcsolat felbomlását. Ráadásul ezek cseppet sem titkolt személyiségjegyek, így könnyű észrevenni és beazonosítani őket.

Lássuk ezeket a tulajdonságokat, illetve a válaszokat, miért is jelentenek ezek veszélyt a párkapcsolatra nézve.

Image by master1305 on Freepik


Egoista és önmegszállott

A túlzott magabiztossággal és önimádattal megáldott emberek általában rosszak az emberi kapcsolatok terén. Eleve nagy ajándék, ha az ilyen személy párkapcsolatban él, azaz talál valakit, aki el tudja viselni. Általában csak idő kérdése, hogy az egoizmus győzedelmeskedjen, és a partner úgy döntsön, jobb a másik nélkül, mint vele.

A magunkba vetett hit – még ha kicsit túlzott is – nem rossz tulajdonság. A probléma ott jelentkezik, ha a felek nem egyformán fektetnek a kapcsolatba. Ugyanis ez egy örök adok-kapok játék kell, hogy legyen. Enélkül nem működik. Az egoista ember számára pedig pont ez a nehéz: félretenni az önmegszállottságot és elismerni, hogy nemcsak ő a fontos.

Hazudozó

Hazugság, füllentés, az igazság homályosítása vagy éppen szépítése. Bizonyára mindannyian állítottunk már valótlant, viszont a párkapcsolatban a valótlan állítása – legyen az apró füllentés vagy komoly hazugság – aláássa a partner másikba vetett hitét.

A hazug emberek általában nem változnak. Ha egy dologban hazudnak, akkor fognak másban is. Egy ilyen alapon nyugvó kapcsolatból pedig az okos ember menekül.

Vitakerülő

Senki sem szeret vitatkozni, azonban nem rossz dologként kell rá gondolni. Egy kapcsolatban a vita olyan, mint egy kioldószelep. Segít csökkenteni a nyomást, és megakadályozza a hirtelen összeomlást. Természetesen a folyamatos hadakozás azt jelzi, hogy a párkapcsolat nem biztos, hogy működőképes. Azonban az eseti vitáknak fontos szerepük van az egészséges kapcsolatokban.

Az olyan ember, aki kerüli a vitákat és megtagadja a konfliktusok kezelését, azt kockáztatja, hogy akkora nyomás nehezedik a kapcsolatra, ami hirtelen és drámai robbanáshoz, majd szakításhoz vezet.

Image by ArthurHidden on Freepik

Folyamatosan flörtölő

A hűség egy párkapcsolat alappillére. Még a nyitott kapcsolatok is csak bizonyos szabályok között működőképesek. Sokan érvelnek amellett, hogy a flörtölés ártalmatlan. Ha viszont valakit a flörtölés éltet, az nagyobb eséllyel fogja megtenni a következő lépést. A partner megcsalása pedig a leggyorsabb útja egy kapcsolat befejezésének.

Felelősségkerülő

Aki nem vállal felelősséget a tetteiért, az általában nem is szokott bocsánatot kérni, és inkább azon fáradozik, hogy bebizonyítsa, az adott dolog miért nem az ő hibája. A felelősség elkerülése párhuzamba vonható az érzelmi intelligencia szintjével. A kapcsolat végéhez bármelyik tényező vezethet: az alacsony érzelmi intelligencia és a felelősségvállalási képtelenség is. A kérdés csak az, hogy a másik fél meddig tudja tolerálni.

Folyamatosan védekező

A felelősség elkerülése gyakran társul a védekezéssel, azaz ezek az emberek képtelenek felelősséget vállalni bármilyen cselekedetért, ezért folyamatosan védekeznek is.

Az eseti védekezés természetesen rendben van. Ha olyannal vádolnak meg minket, ami valótlan, akkor logikus, hogy megvédjük magunkat. A probléma ott van, ha valaki akkor is az ártatlanságát vallja, amikor nyilvánvaló, hogy bűnös.

Az állandóan védekező stratégiát gyakorló fél egy kapcsolatban így viselkedik: azt gondolja, hogy soha nem csinál semmi rosszat, és a partnere minden ok nélkül keresi a hibát. Képtelen felismerni a problémákat és lépéseket tenni a megoldásuk felé.

Image by senivpetro on Freepik


Túl impulzív

A spontaneitás segít felfrissíteni a kapcsolatot, általa új dolgokat lehet együtt kipróbálni és megélni, új tapasztalatokra lehet szert tenni. Ez pedig a hosszú távú kapcsolatot erősíti. Viszont a túlzásba vitt impulzivitás már az ellenkező hatást idézheti elő. Addig a mértékig segít, amíg a kapcsolatot szolgálja. Ha ez problémákat okoz a két fél között, vagy éppen ellentétes azzal, ami a legjobb a kapcsolatnak, akkor bizony szakításhoz vezethet.

Hiperkritikus

Bizonyos mértékig mindannyian kritikusak vagyunk magunkkal és másokkal szemben. A túlzásba vitt kritikusság azonban ártalmas a kapcsolatra nézve. Ha az egyik fél túl kritikusan viszonyul a párjához, akkor ez a társ azt fogja érezni, hogy nem elég jó, semmit sem tud jól csinálni, és az önbecsülése csorbát szenved. A kiutat és a mentális egészségének megőrzését a szakításban fogja látni.

A másik oldal az, amikor önmagával szemben gyakorol túlzott kritikusságot az ember. Kezdetben csak bosszantó lehet a társnak folyamatosan az önszapulást hallgatni, később vitákhoz vezethez.

Rosszul kommunikáló

A kommunikáció nem mindenkinek megy könnyen, azonban a társsal való kommunikációnál muszáj próbálkozni és erőfeszítéseket tenni. Ez az akarás mindenképpen pozitív irányba tereli a kapcsolatot. A hiánya viszont okozhatja egy kapcsolat végét, hiszen a beszélgetés egy jó kapcsolat alapköve. Fontos, hogy a felek ki tudják fejezni az érzéseiket, a problémáikat, a mindennapi dolgokat, amik foglalkoztatják őket.

Image by prostooleh on Freepik

Az elköteleződéstől félő

A párkapcsolat már önmagában egy elköteleződést jelent a másik fél iránt. Ha valaki fél magasabb szintre emelni a kapcsolatot, például a házasság keretébe, vagy irtózik a hosszú távú tervektől és a jövő tervezésétől, akkor valószínűleg ki is fog lépni a kapcsolatból.

Ennek a személyiségvonásnak az az érdekessége, hogy míg az eddig felsoroltak esetében a másik fél kezdeményezi nagy eséllyel a szakítást, addig az elköteleződéstől való félelem pont a jellemvonással rendelkezőt készteti lépésre.

Változtatni nem tudó

Bizonyos mértékig mindannyian félünk a változástól. Ugyanakkor a változás állandó, és ehhez alkalmazkodni kell. Annak, aki képtelen változni és változtatni, az ellenállás csak megnehezíti az életét – és persze a párja életét is. Fontos, hogy a felek elfogadóak tudjanak lenni a változással szemben, különben a megváltozott körülmények külön utakra terelhetik a pár tagjait.

Összességében elmondható, hogy a fent felsorolt személyiségjegyek egyike sem rossz. A problémát a túlzásba vitt vagy éppen túl szélsőséges formát öltött tulajdonságok okozzák. Figyeljünk ezekre, és akkor nem jelentenek veszélyt a párkapcsolatra!

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.