Vedd észre a jeleket, ha valaki az arcodba hazudik

Az egyik leginkább bosszantó, frusztráló, sőt sértő dolog, amit valaki tehet, ha egyenesen az arcába hazudik a másiknak. Még ha az csak egy kis ártatlan hazugság, akkor is.

Honnan tudhatod, ha valaki hazudik? Hogy jogod van-e dühösnek lenni? 

Szerencsére sokféleképpen meg lehet állapítani, ha valaki hazudik. Vannak árulkodó jelek, hangsúlyok, szokásostól eltérő viselkedések, amik mindig jelzik a hazugságot. Neked csak ismerni kell ezeket a jeleket, és leleplezni a hazugokat.

Lássuk, mik azok a jelek, amelyek árulkodóak lehetnek:

Aki hazudik, kerüli a szemkontaktust

Általában onnan tudhatod, hogy valaki hazudik neked, hogy nem néz a szemedbe. Emlékszel, amikor gyerekként rosszat tettél és hazudtál róla? A szüleid mindig azt követelték: „Nézz a szemembe!” amikor az igazat akarták hallani. Ez azért van, mert a szemkontaktus kerülése az első egyértelmű jele annak, hogy valaki hazudik.

Aki hazudik, idegesnek tűnik

Az izzadás is a jelek közé tartozik, akárcsak a kipirult arcbőr. A pupillák kitágulhatnak. Ez azért van, mert ha valaki hazudik, a teste ideges lesz, és erre az érzelemre megnövekedett pulzusszámmal és küzdj vagy menekülj reakcióval reagál.

A megnövekedett pulzusszám fokozza a véráramlást az egész testben, amitől a hazug izzad, és az arca kipirosodik. 

Ha felteszel valakinek egy egyszerű kérdést, és a kérdezett így reagál, az a személy valószínűleg nem mond igazat.

A történetük részletei nagyon homályosak

Ha valakit kérdezel valamiről, és a válasza nem tartalmaz elég részletet ahhoz, hogy a történet értelmet nyerjen, akkor a történet hazugság. Ez azért van, mert ebben az esetben a hazug nem tud villámgyorsan kitalálni egy kerek, egész, minden részletre kiterjedő mesét.

A túl sok részlet is gyanús

Van olyan hazug is, aki előre készül, és a meséjében túl sok olyan részletet közöl, amik teljesen szükségtelenek. Azért teszi ezt, mert nem akarja, hogy hazugságnak hidd a sztoriját, ezért a lehető legtöbb részletet igyekszik tálalni. Úgy tűnik tehát, hogy az igazat mondja, mert olyan sok részletet tud felidézni. De éppen ez lehet gyanús, hiszen egy ember legtöbbször nem emlékszik pontosan minden részletre.

A történet folyamatosan változik

Ha kérdezel valamit, és kapsz egy választ, majd nem sokkal később ugyanarra már egy másik választ kapsz, az egyértelműen azt jelenti, akivel beszélgetsz, nem mond igazat.

Egyes hazugok nem képesek a történetüket hihetővé tenni, és még az is előfordulhat, hogy elfelejtik az általuk közölt részleteket. Emiatt történhet meg, hogy két különféle válasszal állnak elő. Ne dőlj be a válaszuknak, mikor azt mondják: „Ó, csak elfelejtettem azt a részt”. Nem felejtették el, sokkal valószínűbb, hogy soha nem történt meg.

A hazug viselkedése védekező

Ha úgy érzed, hogy akit kérdezel, kötekedik, vitatkozik, vagy kissé arrogánsan válaszol a kérdésedre, kezdj el gyanakodni. 

A testbeszéd is árulkodó

Összerándulás, keresztbe tett karok, elfordított arc, szemkontaktus hiánya – ezek mind árulkodó jelek arról, hogy valaki hazudik. A testbeszéd biztos mutatója annak, hogy az ember valamit próbál megúszni. Tehát ha bármi abnormálisat látsz abban, ahogyan az általad kérdezett viselkedik, akkor lehet, hogy hazudik.

A habozás is árulkodó

Ha valaki dadogva keresi a szavakat, vagy csak habozik, amikor részleteket vagy magyarázatot kérsz, az annak a jele, hogy nem mond igazat. Az igazság ugyanis magától jön, anélkül, hogy sokat kellene gondolkodni rajta. A hazugságok megfogalmazása általában időbe telik – innen ered a habozás.

Változik a hangszín vagy a hangerő

Vagy túl magas, vagy túl alacsony… akárhogy is, van valami a beszédhangban, ami eltér a normálistól, amikor valaki hazudik. Ha valaki megpróbál némi tekintélyt adni a hazugságának, lehalkítja a hangját, hogy komolyabbnak tűnjön. De ha valaki ideges, a hangja magasabb lesz.

Minél idegesebb valaki, annál kevésbé tudja irányítani a hangját. Tehát ha valakinek furcsán cseng a hangja, akkor valószínűleg hazudik.

A száj vagy szem eltakarása is sok mindent elárul

Az, aki hazudik, dörzsölheti az arcát, nehogy a kérdező szemébe kelljen élnie, van olyan, aki a száját is eltakarja, mintha „gondolkodna”. Bármelyik gesztust is választja egy hazug, elég árulkodó jel.

Aki hazudik, a válasz előtt megismétli a kérdést

Mielőtt választ adna, megismétli a kérdés szavait? Bizony ez is egy taktika a hazugnak arra, hogy időt nyerjen a hazugságra. A kérdés megismétlése egyszerű módja annak, hogy időt teremtsen a legmeggyőzőbb történet kigondolására.

Néha nem lehet megállapítani, ha valaki hazudik, ám mindenképpen érdemes ismerni a jeleket, hiszen az, ha meg tudod állapítani, hogy valaki nem mond igazat, sok esetben nagyon hasznos lehet.

nyitókép: Image by rawpixel.com on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.