Mi a teendő, ha párod fél az elköteleződéstől?

Az elköteleződés nem jön mindenkinek magától. A múltbeli kapcsolatok, a sérüléstől való félelem és még sok egyéb tényező befolyásolja, hogy merünk-e komoly kapcsolatba ugrani. Bizony sok ember számára az elköteleződés egy hosszú folyamat része, nem történik meg egyik napról a másikra.

Ha komoly kapcsolatot keresel, de a párod vonakodik, több oka is lehet annak, hogy fél elkötelezni magát. Szánj időt arra, hogy megértsd a motivációit.

Vajon miért fél a párod az elköteleződéstől? Van néhány tippünk:

Előfordulhat, hogy párod megsérült a múltban

Az elköteleződéstől való félelem egyik gyakori oka a fájdalmas múlt. Sokan nem akarják maguk újra szívfájdalomnak kitenni, ezért nem engedik közel magukhoz igazán a párjukat. Előfordulhat, hogy a párod is ebben a cipőben jár. Ha így van, türelmesnek kell lenned, míg megbizonyosodik róla, te nem töröd össze a szívét és igazán bízhat benned.

Párod most lépett ki egy komoly kapcsolatból

A félelem mögött álló másik indíték az ex-hez is köthető. Lehet, hogy a párod még nem áll készen arra, hogy újra komolyan elkötelezze magát. Lehet, hogy több időre van szüksége. Próbáld meg nem erőltetni – az a jó, ha mindkét fél készen áll és ugyanazt akarja. Ez kulcsfontosságú egy egészséges kapcsolathoz.

Fél, hogy csalódást okoz

A párod tétovázása abból is fakadhat, hogy fél csalódást okozni. Ha attól tart, hogy nem felel meg az elvárásaidnak, vagy fél a kudarctól, az megakadályozhatja őt abban, hogy elköteleződjön. Ebben az esetben fontos, hogy beszélj vele, hogy megértsd te is, mi tartja őt vissza.

Lehet, hogy még nem biztos az érzéseiben

Lehet, hogy még nem biztos abban, te vagy számára a megfelelő. Ez nem jelenti azt, hogy itt az ideje a szakításnak: mindannyian különböző ütemben leszünk szerelmesek, ezért ilyenkor jobb, ha teszel egy lépést hátra, és időt adsz neki, hogy eldöntse, mit szeretne. Ha túl korán erőlteted, biztos, hogy elriasztod.

Egyáltalán nem akar elköteleződni, kalandokat keres

Az is lehetséges, hogy a párod egyáltalán nem is akar elköteleződni, hiszen ha kizárólagosan veled lenne, nem kalandozhatna. Vannak, akik nem alkalmasak komoly kapcsolatra. Ha te komolyabb dologra vágysz, ideje elengedned. Ő nem az a személy, aki neked való. Nem baj, ha megszakad a kapcsolatotok, jön majd valaki, aki nem fél.

Mit tehetsz, ha a párod fél az elköteleződéstől?

Ha úgy gondolod, hogy van esély, beszéljetek őszintén. Lehet, hogy nem lesz kellemes beszélgetés, viszont mindenképpen fontos a kapcsolat szempontjából. Ha meg tudjátok beszélni, mi rejlik a párod elköteleződéstől való félelme mögött, akkor képes leszel megérteni őt – és eldönthetitek, hogyan legyen tovább, hogy mindketten elégedettek legyenek.

Lehet, hogy végül nem lesztek megfelelőek egymás számára, de jobb, ha ez is kiderül, és nem vársz rá feleslegesen. A párod érzésein kívül ugyanis az is fontos, hogy mik a te vágyaid és igényeid. 

Soha nem könnyű azt érezni, hogy szerelmünk egyoldalú. Akár előre lépsz a pároddal, akár úgy döntesz, hogy változtatsz, emlékezz arra, mi fontos neked. A megfelelő kapcsolat létezik, és jár neked is. Ha ez most nem az, ne keseredj el. Eljön az igazi.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.