5 finom jel, hogy valóban érett felnőtt lettél

Felnőtt lett, mondják ránk, mikor elfújjuk a tortán a 18 gyertyát. Felnőtt lett, veregetnek vállon, mikor megkapjuk az első fizetésünk. Igen, vannak lépcsők az életünkben, amiken fellépdelve egyre közelebb és közelebb kerülünk ahhoz, hogy felnőttek legyünk.

De vajon mikor válunk igazán felelősségteljes, érett felnőtté? Van egyáltalán olyan? Mitől érett egy felnőtt igazán?

Vannak bizonyos finom jelek, amik azt mutatják, hogy haladunk az élet útján, és már tudunk felelősséget vállalni. Hogy talán (de csak talán) elmondhatjuk magunkról, érett felnőttek vagyunk.

Ilyen például…

Felelősségteljesebben költjük a pénzt

Aki azt mondja, hogy a pénz minden rossz gyökere, annak valószínűleg igaza van. De a szomorú valóság az, hogy a pénz fontos. Bizonyos értelemben a béke és a biztonság érzését kelti. Felnőttként már tudjuk ezt, és megpróbálunk bölcsen gazdálkodni. Nem vásárolunk állandóan olyan dolgokat, amiktől csak egy pillanatig érezzük jól magunk (kivéve a csoki), inkább olyan dolgokra költjük a pénzt, amiket hosszú ideig használhatunk. Sokkal kevesebbet költünk impulzusok alapján, ez egyértelmű jele annak, hogy felelősségteljesebbé váltunk.

Próbáljuk nem felégetni a hidakat magunk körül

Egy jó kapcsolat a minden. A kapcsolatrendszer létfontosságú. Ez tény, amit nem árt, ha minden felnőtt észben tart. A munkahelyi vagy magánéleti kapcsolatok korlátlanul hasznosak lehetnek, ezért az okos, érett felnőttek ápolják a kapcsolataikat. Tiniként még könnyedén égetünk hidakat, rombolunk barátságokat, valahányszor valaki feldühít, de felnőttként megtanuljuk, hogy nem jutunk egyedül sehova.

 Megtanuljuk, hogy a falak építése nem véd meg – valójában inkább elszigeteltebbé tesz.

Elismerjük, ha hibáztunk

Van, aki pontosan tudja, hogy hibázott, mégis tagadja. Ez azonban nem érett felnőttre utaló magatartás. Érettként, ha megbántjuk valakinek az érzéseit, bocsánatot kérünk. Nem adunk ugyan garanciát arra, hogy soha többé nem fordul elő, mert egyetlen ember sem tökéletes, de megpróbálunk odafigyelni. Ha elrontunk egy munkát, kijavítjuk azt, ami elromlott, és tanulunk belőle. Bevalljuk, ha hibáztunk, mert tudjuk, tiszteletre méltóbb beismerni a hibát, mint hazudni róla.

Kimondjuk, amit érzünk

Egy érett felnőtt tudja, hogy az emberek nem gondolatolvasók, és egyáltalán nem mindig tudják, mit gondolunk és érzünk. Nem várhatjuk el mindig, hogy megkérdezzék, jól vagyunk-e. Az emberek a saját életükkel vannak elfoglalva. Mindenkinek vannak drámái. Érett felnőttként felismerjük, hogy az élet rövid, ezért kerüljük a mellébeszélést. Egyenesen a lényegre térünk, és nem konfrontáló, produktív módon közöljük az igényeinket. Konkrétan elmondjuk, mi bánt vagy bosszant. Mert eddigre megértettük, csak így tarthatunk fenn egy egészséges kapcsolatot – nyílt beszélgetéssel.

Pontosan tudjuk, mit várunk el a párunktól

A szívfájdalom szívás, de mindegyik okosabbá tesz. Minden romantikus kapcsolatunk megtanít valamire. Ahogy öregszünk, egyre jobban tudatosul bennünk, hogy egy hosszú távú kapcsolat két emberről szól, akik hajlandóak együtt dolgozni. Nem az számít igazán, ki a legszebb, és nem is a legjobban kinéző ember marad az életünkben, hanem az, aki megérti, hogy egy kapcsolat nem könnyű, és hajlandó kompromisszumot kötni a sikerért. Érett felnőttként olyasvalakit keresünk, aki türelmes és képes kitartani még akkor is, ha a baj tartós.

Érett felnőtté válunk. Tapasztalataink, sikereink és bukásaink tesznek minket azzá. Megismerjük önmagunk és másokat, megtanuljuk kezelni a pénzünk és a sorozatos változásokat, s mire mindezzel végeztünk, biztonsággal megtaláljuk a saját utunk. Melyen aztán haladhatunk.

Study girl photo created by andreas – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.