Az éretlen képtelen szeretni és megbecsülni

Párod úgy véli, kötelmed gondoskodni anyagi és érzelmi jólétéről? Kapcsolatotok megszakadt, de továbbra is igényt tart figyelmedre és pártfogásodra? Ha így van, alighanem éretlen.

A bajok gyökere

A gyermek gondozási és biztonsági szükségletének kielégítését szüleitől várja. A szülők általában igyekeznek megfelelni csemetéjük igényeinek, s megtanítják őt, hogyan lássa el magát fejlődésének különböző szakaszaiban. Még a csecsemő is képes magáról gondoskodni valamelyest: ujját szopja, cumit csócsál, elfoglalja magát egy játékszerrel, s megnyugszik.

Az éretlen (csalódott, dühös, türelmetlen) szülők megszégyenítik, például követelőzőnek, önzőnek nevezik gyermeküket csupán azért, mert igényli a törődést. „Kényelmetlen, hogy érzéseid és szükségleteid vannak, s hogy gondoskodnom kell rólad!” Az elhanyagolás másik módja, ha nem szabnak csemetéjüknek észszerű határokat.

A gyermekben, ha meg kell tagadnia érzéseit és szükségleteit, nő a harag és a neheztelés. Nem kérhet, és ellenséges érzéseit sem mutathatja ki büntetés kockázata nélkül, ezért befolyásolással, ravaszkodással igyekszik függőségi igényét kielégíteni. Dacos, és kötődési gondokkal küzd. Szeretetre vágyik, de nem mer elutasító szüleire támaszkodni.

A gyermek, ha elhanyagolják, bűnösnek, semmirevalónak érzi magát. Nem tanulja meg, hogyan kell magáról gondoskodnia. A gyermekkorban rögzült helytelen viselkedésmintákat viszi magával felnőtt kapcsolataiba.

Elakadt fejlődés

A gyermek eleinte határtalanul önző, ami természetes, hiszen nem tud gondoskodni magáról. Idővel azonban megtanulja, hogyan lássa el magát. Megtanul okszerűen gondolkodni, többé nem tulajdonítja nehézségeit másoknak vagy a körülményeknek, felelősséget vállal döntéseiért és tetteiért és így tovább.

Az éretlen, gyakorta hisztrionikus, borderline, narcisztikus és antiszociális viselkedészavarral sújtott ember azonban megreked a fejlődés kezdeti, kizsákmányoló szakaszában.

Ellenségesség és harag

A tizenéves szeretne önállóvá válni, de még mindig szüleitől függ, mert nem tudja eltartani magát. Függése okán dühös felmenőire. Hasonlóképpen az éretlen felnőtt, aki gyűlöli párját saját függősége miatt. „Nincs szükségem rád, de gondoskodnod kell rólam; nem hagyhatsz el!”

Az ellenséges függőség árulkodó jele a harag.

A függő azért dühös, mert környezetéből nem facsarhatja ki, amit az adott pillanatban akar. Társa pedig ezért, mert anyagilag és érzelmileg támogatnia kell egy éretlen felnőttet, aki nem hajlandó gondoskodni magáról, vagy olyan életszínvonalra vágyik, melyet támogatás nélkül nem tudna megteremteni.

A Bölcsesség Foglalata

A fejlődés korai szakaszában megrekedt ember nem akar felnőni, ám a kisgyermek szerepét sem hajlandó elfogadni.

Elvárja, sőt követeli, hogy minden körülménytől függetlenül fogadják el őt, hogy – csecsemőhöz hasonlóan – ne kelljen megfelelnie semmiféle igénynek és szabálynak. Hozzá azonban érett embernek kijáró, mi több, korlátlan hatalmat akar. Hatalmat akar, de a vele járó felelősség nélkül.

Önbecsülésének fenntartásához szakadatlan elismerésre és hitelesítésre van szüksége. Úgy hiszi, ha senki sem figyelne rá, ellátás, gondozás nélkül maradna. Éretlen viselkedése alkalmazkodási nehézség, súlyosabb esetben személyiségzavar formájában nyilvánul meg.

Párjait a határtalanul gondoskodó, mindent megbocsátó szülő szerepével ruházza fel. Ha nem az ő szükségleteivel törődsz vagy követelésekkel állsz elő, határokat szabsz neki, akkor ez szinte elviselhetetlen csalódás számára. Ha megtagadod, ami „jár neki”, duzzog, dühöng, vádaskodik.

Érzelmi és erkölcsi színvonala gyermeki. Állhatatlan, erőszakos, felelőtlen, felszínes, gondatlan, hálátlan, indulatos, ingyenélő, irigy, kapzsi, követelőző, nagyzásos, önhitt, önző, pimasz és a többi. Egyszóval csődtömeg, istencsapás.

Egész életében nem tanult meg egyebet, csak, hogy miként hívja fel magára, illetve szükségleteire a figyelmet, s hogyan befolyásolhat és gyötörhet hatékonyabban másokat. Sokszor még azt is elvárja, hogy kitaláld, mit szeretne. „Törődj velem! Unatkozom, szórakoztass!”

Érett, egyenrangú, kölcsönösen előnyös kapcsolatot tőle ne remélj. Biztos hátországot, feltétel nélküli odaadást, mérték nélküli csodálatot, kifogyhatatlan figyelmet, teljes körű ellátást kíván, s hogy melletted még rajongókat, szolgahadat is tarthasson. S nem szabad elszámoltatnod, sem elvárnod, hogy szolgálataidat valami módon viszonozza.

Nem várhatsz tőle hálát, hűséget, megbecsülést, szeretetet. Őszintén hiszi, hogy lehetett volna államfő, filmcsillag, űrhajós – ha nem áldozta volna fel magát érted. Köszönd meg neki e kiváltságot!

Nem kezelheted őt felnőttként. Fölösleges a vele folytatott vitákban a józan ész érveire hivatkozni vagy elfogadhatatlan viselkedését szemére vetni. Mindez úgyszólván semmit sem jelent neki. Nemigen hatnak rá még a fájdalmas tapasztalatok sem. Döntéseinek többségét érzelmei, és nem célszerű megfontolás szerint hozza meg. Sokszor meggondolás nélkül cselekszik, és nemigen aggodalmaskodik a következmények miatt. Hozzá még feljogosítva érzi magát, hogy különleges bánásmódot igényeljen, s kibújni igyekszik minden felelősség alól.

Vagy elfogadod a szolga szerepét, vagy megpróbálhatod rávenni, hogy kezeltesse érzelmi zavarát. De – ha nem akadályoznak ebben gyermekeitek, pénzügyeitek stb. –, jobban jársz, ha túladsz rajta.

Nem a te feladatod cserélni pelenkáját, pótolni nevelésével kapcsolatban mindazt, mit szülei elmulasztottak.

Vagy talán tudod, mit kezdj vele?

Ádám László

Professional girl photo created by freepic.diller – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.