Az éretlen ember és a hatalmi játszmák

Az éretlen ember, akiről már ejtettünk szót, gyakorta befolyásolással, hatalmi játszmákkal – végeredményben érzelmi bántalmazással – akarja magához kötni a számára fontos személyeket.

Azt szeretné, hogy párja – és hozzá még annyi rajongó, amennyit csak képes irányítani – vállalja az ő védelmét, a vele való törődés gondját. Neki természetesen nem kell ezért semmit adnia. A világ ugyanis – hite szerint – tartozik neki. Ha nem úgy történnek a dolgok, ahogyan azt ő akarja, jogosnak érzi, hogy dühöngjön, visszavágjon, s végül lecserélje hitvány szolgáit.

Elköteleződni nem tud, mások nélkül azonban nem képes létezni. Szolgáitól elvárja, hogy próbatételek sorozatával bizonyítsák kitartásukat és szeretetüket, miközben ő állandóan emeli a lécet.

Rombolja szolgái önbecsülését, összezavarja őket, hogy tőle függjenek, uralhassa őket, ne legyenek képesek elhagyni őt. S ha nem védik meg magukat, semmire sem becsüli őket.

Végeredményben mindig róla van szó, az ő érzékenységéről és igényeiről, s ezzel éppen azt teszi tönkre, ami hiányzik neki: az éltető emberi kapcsolatot.

Nő és férfi: viselkedésük tartalmilag nemigen különbözik. Játszmáiban előbbi gyakorta nőiségét (Kacér Nimfácska), utóbbi erőforrásait (Bőkezű Pártfogó) veti be fegyverként. Az alábbiakban – csupán azért, mert ők inkább érintettek – hölgyekről beszélünk.

Hercegnőnk, például, többé-kevésbé burkoltan közli, hogy ki nem elégíthető igény van rá, ő a verseny díja, s az ő szabályai szerint kell minden versenyzőnek játszania.

A versenyeztetés szelídebb formában bóknak tűnik. Te vagy a legjobb kakas, nagyobb taréjú Bökény, Gazsó és Táltos kakasnál.” A hízelgés látszólag növeli értékedet. Csakhogy, és ez a baj, nem saját értékeid emeltek magasabbra, hanem összehasonlítással nyertél.

A nyersebb befolyásolási formák, mint például a féltékenységi játszma, a kapcsolat befejezésével való fenyegetés, tisztességtelenek. Hercegnőnk bezsebeli a nyereséget, a többiek pedig nem kapnak semmit.

Kézről kézre adják őt, mert egyik sem akar kitartani mellette. Hölgyünk, ha egyéb értéke nincsen, komoly bajba kerül, ha szépsége elhervad, és már nem hullanak térdre előtte a tarka tollú, nagy taréjú, kapirgáló egyedek.

Vannak egyszereplős megmérettetések, pl. a hölgy nem mutat érdeklődést irántad; utolsó pillanatban lemondja a találkozót, vagy késik, de nem értesít, nem kér elnézést. Vagyis megmutatja, hol a helyed. „Ugorj át a tűzkarikákon, és akkor – talán – megengedem, hogy szolgálj.

A többszereplős versenyek megjelenési formáinak se szeri, se száma.
„- Inkább Bökény mellé ülök.”
„- Gazsóval boldogabb voltam.”
„- Nem gond, ha nem akarsz elkísérni. Megkérem Táltost.”

Miről is szólnak a fenti kijelentések?Sok lehetőségem van. Ha nem pitizel, könnyen találok mást. Megszerzem, amire szükségem van, te meg próbálkozz csak!” Ne érjen váratlanul, ha párodról kiderül, hogy vannak életében mások is. Nem csak Bökény, Gazsó és Táltos, hanem puszipajtásod, Gereben is.

Vizsgáljuk meg, mit mond a hatalmi játszma párodról:

Önző – Nem a kapcsolat építésére, hanem az előnyök megszerzésére összpontosít.

Igénytelen és közönséges – Nők számára a férfiak versenyeztetése többnyire nem igényel különösebb erőfeszítést. A magamutogatás nem feltétlenül vet fel tartalmi igényeket.

Reményvesztett – A csodálat, a hódítás, a hatalom illékony élményével próbálja feledtetni életének hiábavalóságát. Olyasmit kerget, amit nem tud ellenőrzése alatt tartani, állandósítani. Belső források híján főleg kívülről származó hitelesítésre szorul. Csakhogy az így felépített önértékelést szakadatlanul táplálni kell megerősítésekkel.

Bizonytalan – Érzelmileg nem mer függeni senkitől. Szeretne tartozni valakihez, de retteg a kiszolgáltatottságtól. Közeledni szeretne, mert vágyik a figyelemre és a gondoskodásra, de fél, hogy elhagyják. Eltávolodik, de akkor meg hiányozni kezd neki a biztos hátország és a törődés.

Hogyan kezelheted a hatalmi játszmákat?

Ha maradsz, csak idődet pazarlod. Olyan emberre bízod sorsodat, aki fűt-fát ígér, de nem törődik veled.

Nyafog, hogy kicsi a lakás, autója kényelmetlen, s ennél ő többet érdemel.

Állj ki magadért! Próbáld visszaállítani a kapcsolat egészséges határait. Ragaszkodj szükségleteidhez, megbecsültségedhez. Ha feláldozod magad érte, te is bajba kerülsz. Ugyanazon követ kötöd mindkettőtök nyakába.

Ha kiesel párod kegyének áramlataiból, őrizd meg nyugalmadat.

Ne dühöngj, és főleg ne esedezz megbocsátásért, szeretetért. Ezzel megerősíted viselkedését, és folytatja a játszmát, immár nagyobb hatalom birtokában, melyet te adtál kezébe.

Meg kellene tanítanod, ne tegye tönkre életét azzal, hogy korlátlanul kihasznál másokat. Ám ez legtöbbször nem megy. Küzdeni fog kitüntetett helyzetének megtartásáért. Megpróbál elbizonytalanítani, leértékelni, legyűrni, hogy uralhasson, hogy ne tudj szabadulni a rád erőltetett szolgaszerepből.

Próbálkozz, de csak egyszer vagy kétszer. Hívd fel párod figyelmét a tisztességes, kölcsönösen előnyös, együttműködésen alapuló kapcsolat lehetőségére. „Nem érzem magam biztonságban, ha erőszakoskodsz velem, például összehasonlítasz más jelöltekkel. Nem akarok részese lenni az efféle versenynek. Kapcsolatunk kettőnkről szól, mindkettőnk elégedettségéről. Szeretném, ha te is így gondolkodnál.”

Ha ezek után sem adja fel játszmáit, kívánj neki sok szerencsét és boldogságot, s lépj tovább.

Ádám László

Car photo created by senivpetro – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.