Játszmák és befolyásolás – élet a mesterkedő hálójában

Az életben gyakran megfigyelhető jelenség, hogy felebarátaink egyike-másika játszmákkal akarja érdekeit érvényesíteni, megszerezni mindazt, amire szüksége van. Befolyásolással igyekszik akaratát rákényszeríteni másokra. Kerüljön bármibe is – ha nem ő viseli a terheket.

Mesterkedőnk, hite szerint, egyedül nem tud szembenézni gondjaival. Bizonyos tekintetben igaza is van. Tudniillik a felnőttre jellemző, alkalmazkodó magatartás idegen tőle. Szüksége van szülőpótlékokra, akik gondoskodnak biztonságáról, anyagi és érzelmi jólétéről. S közönségre, rajongókra, akik hitelesítik a magáról kialakított nagyszerű, de hamis képet.

Játszmáinak lényege a mindent átható valóságtorzítás.

Azért él a befolyásolás módszerével, mert jószerével csak ezt ismeri, ezt tanulta meg. S viselkedését igyekszik álcázni, hogy áldozatai lehetőség szerint ne ismerjék fel élősködő, kizsákmányoló törekvéseit.

Az effajta viselkedés kialakulásában elsősorban a zsarnoki vagy túlságosan megengedő szülőnek van szerepe. Előbbi elnyomja gyermekének önállósodási törekvéseit, utóbbi nem jelöl ki neki észszerű határokat. A gyermek megtanulja, hogyan juthat figyelemhez és gondoskodáshoz alakoskodással, csábítással, erőszakoskodással.

Milyen jegyek alapján ismerheted fel az efféle embert?

Együttérző képessége fejletlen. Erkölcsi és érzelmi színvonala gyermekre jellemző. Érzelmei felszínesek, nem hitelesek. Fensőbbséges, fölényes és öntelt. Szeszélyes, indulatos, könnyen sértődő, követelőző. Jellemzően másokat vagy a körülményeket teszi felelőssé bajaiért.

Egyenrangú kapcsolatokra képtelen. Csak akkor érzi magát többé-kevésbé biztonságban, ha minden helyzetet ő ural, mindenkit ő irányít. Határtalanul mohó és önző, nem ismer határokat és mértéket. Nem tűr ellentmondást. Semmilyen szabálynak és igénynek nem akar megfelelni. Számára az észszerű megalkuvás is vereség, tekintélyének csorbítása.

A körültekintést gyávaságnak, a becsületességet, nagylelkűséget, önzetlenséget kihasználandó gyengeségnek, az együttérzést, kedvességet megvetendő érzelgősségnek tekinti. A meghittséget fojtogató közelségként éli meg.

Ha nemet mondasz neki, azt személye elleni támadásnak tekinti. Az építő bírálatot (ha egyáltalán képes meghallgatni) sértésnek veszi, és bosszúálló természete okán valamiképp elégtételt szerez magának.

Milyen célokért küzd?

Meg akarja kapni, amire vágyik. Nyomban és azonnal. Különben feldühödik, és addig rágja füledet, míg türelmed fogytán – vérmérsékletedtől függően – az Úr nevét veszed szádra hiába, beállsz szegénylegénynek, hazaköltözöl szüleidhez, Teréz Anya nyomdokaiba lépsz és a többi.

Ha nem állsz sarkadra, nem teszel semmit, idomításod addig tart, míg ázalaggá, véglénnyé nem változtat.

Felebarátod, tudnod kell, nem akar megváltozni. A józan ész érvei leperegnek róla. S nem győzheted le saját fegyverével, mert ő a mesterkedést kora gyermekkora óta gyakorolja.

Végeredményben csupán egyetlen lehetőséged van. Meg kell változtatnod saját viselkedésedet.

Ellenszegülhetsz, és végső esetben ki is léphetsz a kapcsolatból, ha úgy ítéled meg, nincs értelme harcolni jogaidért. Bármit teszel, zsarnokod elszántan küzdeni fog, hogy visszafoglalhassa állásait. Végül vagy alkalmazkodik, vagy (ha kemény játékos) más, könnyebben kezelhető áldozatot keres.

Első lépés önállóságod felé, hogy ne erősítsd meg viselkedését. Ne add meg neki, amire vágyik. Akkor sem, ha fejtetőre állítja körülötted a világot. Nem kényszeríthet semmire, ami ellenkezik akaratoddal.

Ha követelőzik, húzd az időt. Mondd, hogy meg kell gondolnod a dolgot, mielőtt érdemben válaszolsz. Ne hagyd magad eltéríteni elhatározásodtól. Fordíts neki hátat egy időre, s ne törődj vele, ha falra mászik, erőszakoskodik. Jogod van megvédeni érdekeidet.

Alkalmazd az elakadt lemez módszerét. Biztosíts róla zsarnokodat, hogy megérted, mit szeretne, mit érez az elutasítással kapcsolatban, de nem teszel kedvére. Így döntöttél, és vállalod a következményeket. Ne magyarázkodj, ne védd meg magad. S addig ismételd álláspontodat – tudod, mit szeretne, érted, miért csalódott, dühöng, de nem hátrálsz meg –, míg fel nem adja.

Ha már érdemeket szereztél az ellenállásban, fejlettebb módszerekhez is folyamodhatsz.

Nevezd nevén mesterkedését, valódi szándékát, és adj számot érzéseidről ezzel kapcsolatban. S határozd meg, mit szeretnél; kínálj lehetőséget észszerű megalkuvásra.

„Megértem, hogy rá akarsz venni, dolgozzak helyetted. De ha dühöngsz, felemeled a hangod, kényelmetlenül érzem magam, és semmit sem teszek. Próbáljunk megegyezni. Kínálj valamit munkámért cserébe.”

Ne számíts gyors előrehaladásra. Zsarnokod mindent megpróbál majd, hogy visszaszerezze az irányítást. Szorongást, félelmet, bűntudatot kelt benned. Például befeketít mások előtt, bizonytalanságban tart, dühöng, elutasít, fenyeget, hiúságodat piszkálja, megszégyenít, vértanúként állítja be magát és a többi. Mindezeket el kell viselned, ha vissza akarod szerezni szabadságodat.

Úrrá lehetsz félelmeiden, ha pillanatra sem feledkezel meg róla, hogy gyarló ember vagy, sebezhető, és ezen semmiképp nem változtathatsz.

Csak akkor leszel valóban szabad, ha elfogadod a lehetőséget, hogy mindent elveszíthetsz.

Ádám László

EZ IS ÉRDEKELHET: