5 energiavámpír szokás, amit sajnos majdnem mindannyian csinálunk

Állandóan fáradtnak, kimerültnek érzed magad, sokszor már a reggeli ébredéskor olyan vagy mint a mosott sz@r? Gyakran érzed magad csüggedtnek?

Ha igen, akkor valószínűleg számos dolog leszívja az életerődet. Nem vagy egyedül vele.

Sokan küzdünk azzal a problémával, hogy az életünket olyan szokások uralják, amelyek inkább ártanak, mint használnak nekünk, s amelyek lemerítik az energiánkat.

Vegyünk sorra néhányat:

Image by lookstudio on Freepik


A poharat mindig félig üresnek látjuk

Amikor reggel felébredsz, pozitívan és optimistán nézel a napod elé, vagy azonnal a legrosszabbra számítasz, és felkészülsz a rád törő sz*rra? Ugye előfordul, hogy az utóbbi?

Ha az ébredés pillanatától a negatívra koncentrálsz, akkor az be is következik. Persze ez nem azt jelenti, hogy te vagy a felelős minden szörnyű dologért, ami veled történik, és nem is kell folyton mosolyogni és a pozitivitást erőltetni, különösen akkor nem, ha a világ éppen szétesik körülötted.

Ám az nem árt, hogyha egy átlagos napon megpróbálsz hálát vagy pozitivitást érezni legalább egy apró dologért amikor kinyitod a szemed. Lehet, hogy nem is gondolnád, de a ,,na, ma is szar napom lesz” helyett úgy nyitod ki a szemed, hogy ,,de jó, ma … lesz”, az már máshogy alapozza meg az egész napot.

Nem adjuk önmagunk

Euripidész görög drámaíró azt írta egyszer: „ Aki nem meri kimondani szabad gondolatait, az rabszolga .”

Azok, akik nem merik magukat adni a körülöttük lévő embereknek, ehelyett megjátsszák magukat azért, hogy mások nagyra értékeljék őket, végül rossz szolgálatot tesznek maguknak. Kevés dolog olyan kimerítő és ártalmas ugyanis az ember jólétére, mint a megjátszott viselkedés, hogy mások boldogok legyenek.

Ha olyan helyzetben vagy, hogy elvárt módon kell viselkedned, mondjuk azért, mert ez a munkád része (például a kiskereskedelemben vagy más ügyfélszolgálatban), gyakran tapasztalhatod, milyen fárasztó is a folyton kontroll alatt tartott viselkedés.

Annál, hogy állandóan meg kell játszanod önmagad, semmi nem kimerítőbb.

Egészségtelen megküzdési mechanizmusokat alkalmazunk

Nagyon érdekes időket élünk, melyek átvészelésére sokan használnak egészségtelen megküzdési mechanizmusokat. Az egyik leggyakoribb ezek közül a figyelemelvonás. Kaptad már magad azon, hogy órákig görgettél a telefonodon, vagy teljes évadokat néztél meg filmsorozatokból, esetleg számtalan órát játszottál – csak azért, hogy ne kelljen szembenézned a valósággal?

Egy másik megküzdési mechanizmus, ami gyakori, a különböző bódító szerek használata. Az alkohol és a kábítószer elaltatja az embert, sokan ezért döntenek úgy, hogy ezek közül legalább egyet megengednek maguknak. Te ne tedd, mert bár ezeknek az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet a negatív dolgokról, és rövid távon hatékonyan is működnek, az életenergiát azonban elszívják, és értékes órákat lopnak el az idődből.

Image by Drazen Zigic on Freepik


Felesleges vitákba bocsátkozunk

Sokan rendkívül sok időt vesztegetünk el azzal, hogy olyan dolgokon vitatkozunk, amik nem is számítanak igazán. De miért? Miért pazarolnál te is energiát lényegtelen dolgokon való vitára? Miért kell győznöd olyan kérdésben, ami senkit nem érdekel? Emlékszel az okos enged mondásra?

Ha azon kapod magad, hogy belekeveredsz egy vitába, aminek igazából nincs is tétje, tudatosan dönts úgy, hogy abbahagyod, és csinálj valami értékesebbet.

Halogatás (beleértve azt is, hogy nem alszunk el időben)

Ha tetszik, ha nem, a legtöbben rendszeresen halogatunk. Elhalasztjuk annak megtételét, amit tennünk kell, annak érdekében, amit tenni akarunk. Ez ahhoz vezethet, hogy rendszeresen kimerülünk – teljesen szükségtelenül.

Ha hiszed, ha nem, az egyik legrosszabb módja a halogatásnak, ha az alvást halogatod.

Lehet, hogy csak még egy fejezetet szeretnél elolvasni a könyvedből, vagy megnézni egy kedvenc műsorod egy újabb epizódját. Csak még valami… és máris kevesebbet alszol a szükségesnél. Ettől aztán egész nap nyűgös és ingerlékeny leszel, ami ismét kevés alváshoz és későn ébredéshez vezet, és így tovább.

Ha nem halogatsz, egy csomó energiát megspórolhatsz magadnak.

Ne feledd: ha tudatosan kizárod az energiarabló szokásokat az életedből, frissebb, energikusabb és hatékonyabb leszel.

nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.