Empátiás fáradtság – ismerd fel, védd magad

Már egészen kicsi korunktól azt tanuljuk, hogy ha valaki bánatos vagy fájdalmat érez, és mi tudunk segíteni, tegyük meg. Így amikor azt látjuk, hogy egy barátunk érzelmi problémával küszködik, segíteni szeretnénk – kérjük, mondja el, mi bántja, beszéljen velünk, hogy jobban érezze magát.

A probléma akkor kezdődik, amikor mindenki bizalmasává válunk, és olyan sokat kell foglalkoznunk mások gondjaival, hogy saját magunkkal egyszerűen nem tudunk.

Az empátiás fáradtságról akkor beszélünk, ha folyamatosan másokon segítünk, és önmagunkra nem jut időnk. A tüneteket észrevesszük, megéljük, mégsem eszmélünk rá, hogy tulajdonképpen mi van velünk.

Érzelmi lábtörlőkké válunk, pedig – bár az empátia egy nagyon szép, becsülendő dolog – határt kell tudni szabni, egyensúlyt kell tudni teremteni, mert ha mindig csak adunk, előbb-utóbb kiégünk.

Egy empatikus ember könnyen szenvedhet empátiás fáradtságától, ha túl sokat próbál magára vállalni.

Image by shurkin_son on Freepik

Mikor a barátom elmondta, hogy szakított a párjával, segítséget és tanácsot kért, szívesen meghallgattam. Próbáltam segíteni. Aztán újra hívott, és újra és újra. Folyamatosan panaszkodott, mindig ugyanazt mondta el. Nem akart kilépni a helyzetéből, de folyamatosan beszélni ajkart róla. Én pedig mindig meghallgattam, de ez egy idő után lehangolt. Végül már nem akartam felvenni, ha hívott, mert előre tudtam, mit fog mondani

– mesélte el Júlia, aki eleinte rosszul érezte magát amiatt, ahogy érzett. Szeretett volna ott lenni a barátja mellett, hogy segítsen, de így kevés ideje maradt saját magára. Tudta, ha megpróbálja az érzéseit elmagyarázni a barátjának, feldúlja vagy megsérti. Így inkább nem szólt. Viszont egyre kimerültebbnek érezte magát, és nem tudta, hogyan is kezelheté a helyzetet.

Csak sokára jött rá, hogy a lehangoltság, amit érez, az empátiás fáradtság.

Image by pressfoto on Freepik

Az empátiás fáradtság jelei

1. Kimerültnek érzed magad
Nem edzel többet, nem csinálsz semmit másképp, mégis fáradtnak érzed magad. Ráadásul ez nem fizikai fáradtság, hanem mentális és érzelmi. Az oka az, hogy túl sokat vállalsz, és nehezen tudod feldolgozni az egészet.

2. Tudod, mit fog mondani a barátod, mielőtt kimondja
Amikor felhív az, akinek segítesz, alapvetően tudod, mit fog mondani. Annyiszor hallottad már. És ez már a telefon felvétele előtt fáraszt.

3. Egyre jobban idegesít a segítségkérő
Az empátiás fáradtság egyik tünete az is, hogy a segítségkérő személye elkezd egyre jobban bosszantani. Dühös leszel rá, mert egyre többet követel tőled.

Kiabálni akarsz vele, és el akarod mondani, hogy ne tegye már meg újra és újra ugyanazt a dolgot, de tudod, hogy ez félreérthető lenne, és még nagyobb problémát okozna. Tehát csak nyelsz egyet, de ez csak fokozza a kimerültségedet.

4. Bűntudatot érzel
Bűntudatot érzel, amiért bosszús vagy, és bűntudatot érzel azért is, mert szeretnél egy kis időt magadra, miközben úgy érzed, segítened illik.

5. Nem tudsz nemet mondani
Mindig igent mondasz, még akkor is, ha nem akarod? Milyen érzéseket kelt ez benned? Bosszús vagy, bűntudatos és valószínűleg fáradt. Empatikus fáradtságban szenvedsz, mert folyamatosan igent mondasz, ahelyett, hogy nemet mondanál, és megkímélnéd magad.

6.  Nem tudsz ellazulni akkor sem, amikor megpróbálsz magadnak egy kis időt adni
Az empatikus fáradtság tipikus tünete az is, hogy ha kimerültél, akkor is nehezen tudod kikapcsolni a telefont, és magadra koncentrálni, amikor lehetőséged lenne rá. Tudod, hogy kellene, és tényleg szeretnéd, de a bűntudatod nem enged ellazulni.

Nincs ok a bűntudatra

Amikor valaki nehéz időszakon megy keresztül, és talál valakit, akivel beszélhet, hajlamos ragaszkodni ahhoz a személyhez. Ez teljesen normális dolog. Az is, aki hallgat, jól érzi magát, ha segíthet. De ha ez hirtelen annyira rendszeressé válik, hogy már sok lesz a segítő félnek, a folyamatot meg kell lazítani, mielőtt a segítő a felszín alatt növekvő haragot kezdene érezni.

Az empátiás fáradtság alatt érzett harag 100%-ban normális. Ki ne fáradna el, ha állandóan ugyanazt hallaná? Kinek ne lenne elege abból, hogy újra és újra ugyanazt mondja el?

Image by Freepik

Hogyan lehet legyőzni az empátiás fáradtságot?

Ez talán kegyetlenül hangzik, de aki szeretne sikeresen túllépni az empátiás fáradtságon, és jobban szeretné érezni magát, annak időt kell szánnia az első számú prioritásra – azaz önmagára.

Kapcsolja ki a telefont, csak egy napra. A világ forgása nem áll meg, és semmi sem fog felrobbanni. Ebben a 24 órában csak olyan dolgokat kell csinálni, amik élvezetet okoznak – egyedül, vagy olyanokkal, akikkel öröm együtt lenni.

Ilyenkor fel kell tölteni a saját akkumulátorokat, és egy rövid időre pihenőidőt kell adni a léleknek.

Elfáradtál?
Gyakorolj egy kis önszeretetet. Vegyél egy forró fürdőt, olvass egy könyvet, menj el sétálni, menj el edzőterembe, ha szereted, edd meg kedvenc ételeidet, hívd fel egy barátodat, akivel mindig nevetsz, lényegében csináld azt, amiért a lelked kiált és nézd meg, milyen jó érzéssel tölt el.

Természetesen, ha újra bekapcsolod a telefont, valószínűleg lesznek nem fogadott hívásaid. De ne feledd, nem azért kerültél erre a bolygóra, hogy valakinek az állandó lelki szemeteskukája légy! 

Először magadon segíts, ha másokon akarsz segíteni!

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.