A kilépés jót tenne neked: 6 jel, hogy itt az ideje munkahelyet váltani

Vasárnap este már azon kattog az agyad, hogy holnap megint munka? Nem érdekel, untat, vagy a gondolat, hogy menni kell félelemmel tölt el? Mikor érezted utoljára, hogy értékelik a munkádat? Rendszeresen panaszkodsz munkatársaidnak vagy barátaidnak a munkahelyi frusztráció miatt?

Ha mindez igaz rád, biztos, hogy nem a neked való helyen dolgozol.

Persze minden munkahelyen, és minden ember életében vannak jobb és rosszabb időszakok. Van, mikor semmi másra nincsen szükség, csak néhány szabadnapra. De vajon honnan lehet tudni, hogy mikor van szükség egy kis időre, és hogy mikor van ideje komolyan más munka után nézni?

Honnan tudhatod, hogy készen állsz-e munkahelyváltásra? Íme néhány jel, amelyek arra utalnak, hogy ideje továbblépni:

Image by pressfoto on Freepik

1. Gyakran érzed magad stresszesnek és fáradtnak

Úgy érzed, már nem jársz örömmel munkába? A régi szárnyak, amelyek röpítettek, mára eltűntek? Kevesebbet alszol, gyakrabban vagy ingerlékeny és rosszkedvű?

Ezek bármelyike ​​a stresszszint emelkedésének tünete lehet – egyfajta korai figyelmeztető rendszere a testnek, amely arra utal, hogy a dolgok nem egészen úgy állnak, ahogy kellene. A stressz befolyásolhatja hangulatod és az immunrendszered, így fogékonyabbá válsz a megfázásra és a rossz hangulatra, valamint romlik a teljesítményed is; ha nem kezelik, komolyabb egészségügyi problémák is kialakulhatnak.

Tehát ha úgy érzed, hogy a tested folyamatosan próbál jelezni valamit, érdemes szánni rá egy percet, és megpróbálni megérteni az üzenetet.

2. Nem hiszel úgy a munkádban, mint régen

Amikor elkezdtél dolgozni a jelenlegi munkahelyeden, az tele volt lehetőségekkel, és büszke voltál arra, hogy ott dolgozhatsz, ám mára a hited, a bizalmad, a motivációd eltűnt?

Lehet, hogy a cég hozott olyan döntéseket, amik nem kedvezőek neked? Vagy a vezetőség alakult át? Vagy talán csak arról van szó, hogy a gondolkodásod fejlődött, és kezded úgy érezni, hogy a cég értékei már nem illeszkednek elég szorosan a sajátodhoz?

A közös értékek hiánya erőteljes motiváció lehet a tovább lépésre. 

Ha ismerős az érzés, akkor itt az ideje, hogy elkezdj keresni egy új céget, amelyben igazán hihetsz.

3. Az órát nézed

Régen reggelente izgatottan ébredtél fel, mert annyira motivált, hogy mit érhetsz el az előtted álló nap folyamán. Még plusz projekteket is vállaltál. Most számolod vissza az órákat a munkaidő végéig. Csábító, hogy csak minimális erőfeszítéseket tegyél, a megúszásra hajtasz, és semmilyen plusz feladatot nem vállalsz már.

Mindenki megérdemli, hogy olyan munkát végezzen, ami iránt lelkesedik. Ha rád jellemzőek a fent említett minták, itt az ideje, hogy keress egy új helyet, olyat, ami újra lángra lobbantja a szenvedélyedet.

4. Képességeid nem egyeznek meg a beosztásoddal

Néha az embereket olyan dolgokra veszik fel, amikben igazán jók, de nem feltétlenül szeretik őket. Lehet, hogy valaki jártas a szoftverértékesítésben, de szívesebben foglalkozna marketinggel. Lehet, hogy nagyszerűen tud táblázatokat készíteni, de szívesebben találkozna az ügyfelekkel, ahelyett, hogy egész nap a számítógép képernyőjénél ülne. 

Talán te is azon kaptad magad, hogy szívesen csinálnál valami mást?

Bár ezt nem mindig könnyű megvalósítani, természetes, hogy személyes érdeklődésedet össze akarod hangolni a munkáddal – de minél tovább húzod az időt, annál nehezebb váltani. 

Tehát itt az ideje, hogy élj a lehetőséggel, amíg lehet, és nézd meg, mit érhetsz el egy számodra érdekesebb pozícióban.

5. Láthatatlannak érzed magad

Úgy érzed, hogy a véleményedet és a befektetett munkádat nem ismerik el? Lehet, hogy figyelmen kívül hagynak? Más aratja le a te babérjaidat? Lehet, hogy a csapaton belüli kapcsolatok már nem olyan szívélyesek vagy együttműködőek, mint korábban, és a csapattagok már nem szocializálódnak együtt.

Időd jelentős részét minden héten a munkatársaiddal töltöd, ezért fontos, hogy értékes tagnak érezd magad, és hogy a légkör barátságos, produktív és bátorító legyen. Ha mindent megtettél a dinamika javítása érdekében, de a dolgok még mindig nem működnek, akkor itt az ideje, hogy keress új munkahelyet.

6. Kinőttél a jelenlegi munkakörödből

Néha nehéz lehet elfogadni, hogy egy beosztás – bármennyire is szereted a társaságot és a helyet, már nem elég jelentős a számodra. Egy olyan munkakörben maradni, amelyből már kinőttél, hűség vagy a változás iránti félelem miatt, hosszabb távon demotiváló élmény lehet.

Az idő múlásával mindenki fejleszti a készségeit és tapasztalatait, és készen áll az új kihívásokra. Előfordulhat, hogy a munkáltatónak egyszerűen nincs meg az erőforrása vagy az üzleti lehetősége ahhoz, hogy megfelelően fejleszthessen téged, ezért kénytelen vagy váltani.

Ha a szíved azt súgja, keresned kéne új munkahelyet, és a fent említett pontok közül több is illik rád, ne habozz! Nézz körül és lépj. A változás mindig jó!

nyitókép: Image by master1305 on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.