Elutasítja a partnered szexuális közeledésed? Így kezeld!

Azok, akik régóta párkapcsolatban élnek, óhatatlanul is elvesztik a tüzet az évek alatt. A mindennapi rutin, a gyereknevelés, a folyamatos taposómalom felőrli a vágyat, és kiolthatja az utolsó szikrákat is.

Lehet, hogy te tudatában vagy ennek, és megpróbálsz a párodhoz közeledni, hogy újra fellobbanjon a láng, ám elutasítással találkozol. A párodnak nincs kedve. Mit tehetsz?

Image by wayhomestudio on Freepik


A szexuális elutasítás hatása a kapcsolatra

Ha párod elutasítja a szexuális közeledésed, az hatással lesz az elégedettségre. A következetes elutasítás előbb-utóbb távolságot hoz létre közted és partnered között, és ha folyamatosan elutasítanak, az az önbecsülésedre is komoly hatással lesz. Sérült önbecsülésed miatt nemkívánatosnak fogod érezni magad, ami érzelmileg is el fog távolítani a párodtól, tovább súlyosbítva az amúgy is fennálló problémát.

A szexuális elutasítás hűtlenséghez vagy a párkapcsolat teljes megromlásához vezethet. Persze fontos tudatában lenni annak, hogy az elutasítás nem mindig személyes támadás, és lehetnek mögöttes problémák, például stressz, depresszió vagy fizikai egészségügyi problémák, ám ebben az esetben is foglalkozni kell a dologgal.

Férfi kontra nő: Hogyan reagál a két nem a szexuális elutasításra

Ami a nemek közötti különbségeket illeti, természetesen van különbség a férfi és a nő elutasítás utáni reakciója között, bár ez nagymértékben változhat az egyéntől és a konkrét körülményektől függően. 

A férfiak nyíltabban mutathatják ki csalódottságukat, amikor szexuálisan elutasítva érzik magukat, míg a nők megtarthatják maguknak az érzéseiket. A férfiak úgy érezhetik, hogy férfiasságukat fenyegetik, míg a nők úgy érzik, személyüket utasítják el. A férfiak a szexet fizikai kapcsolatnak, míg a nők inkább érzelmi kapcsolatnak tekinthetik. Tehát elutasítás esetén, a hatás inkább fizikai jellegű lehet a férfiaknál, míg a nők érzelmileg lehetnek feszültebbek.

Image by stefamerpik on Freepik

Hogyan kezeld a partnered szexuális elutasítását – 6 tipp

Ne vedd magadra
A szexuális elutasítás frusztrációt és haragot kelthet az elutasító partner iránt. Ha nem kezeled egészségesen, ezek az érzelmek a kommunikáció megszakadásához vezethetnek, és tovább ronthatják a kapcsolatot. Ezért fontos, hogy legalább próbálj meg nem személyeskedni. Legyél tudatában annak, hogy ez a viselkedés nem biztos, hogy rólad szól. Valami történhet a partnered életében, amiről esetleg nem is vesz tudomást, például egészségügyi problémák, szorongás, csökkent szexuális vágy, ami elveheti a kedvét a szextől.

Nyíltan kommunikálj
Ennek fényében fontos nyílt és őszinte beszélgetést folytatnod a pároddal arról, hogy miért utasítja el a közeledésed. Kerüld a feltételezéseket, és figyelmesen hallgasd meg, amit mond. A kommunikáció az elégedettség és az egészséges szexuális élet kulcsa. A beszélgetéshez válassz megfelelő időpontot, ne zavarjon se a munkába rohanás, se a gyerekek, vagy bármi más, ami elterelheti a figyelmet.

Ne ítélkezz, amikor kifejezed az aggályaid
Nagyon fontos, hogy partnered is biztonságban érezze magát amikor beszéltek. Ne légy vádló vagy elítélő. Mondhatsz valami ilyesmit: „Régóta nem szexeltünk” vagy „Úgy érzem, eltávolodunk egymástól”.

Lehet, hogy a párod tudatában van annak, hogy elvesztette érdeklődését a szex iránt, de te ne feltételezz előre semmit arról, amit mond. És ami még fontosabb, ne ítélkezz. Mondd el a párodnak, hogy elégedetlen vagy a szexuális életetekkel, de úgy, hogy ne vádolj és ne bántsd meg közben.

Tartsd tiszteletben a határokat
Az is fontos, hogy tiszteletben tartsd a párod határait, és ne kényszerítsd őt szexuális tevékenységre, ha nem érzi jól magát. A beleegyezés minden szexuális tevékenység esetében döntő jelentőségű, kényszeríteni valakit soha nem szabad. Nincs azzal semmi baj, ha szexet akarsz, de ha a partnered nem akar szexelni, akkor ezt tiszteletben kell tartanod.

Koncentrálj az intimitás egyéb formáira
Ahelyett, hogy azt próbálnád kitalálni, hogyan vedd rá a párod arra, hogy legyen kedve a szexhez, próbálj más módon is mellette lenni. A szexuális tevékenység csak az intimitás egyik formája. Próbálj meg a pároddal való kapcsolat egyéb módjaira koncentrálni, mint például az ölelkezés, kézfogás vagy a masszírozás. Ezzel megerősítheted a kapcsolatotok, hiszen tudatod a pároddal, hogy törődsz vele.

Vigyázz a magad lelkére is
Természetesen nem kell elhanyagolnod magadat sem. A szexuális elutasítás keserűsége idővel felhalmozódhat. Ha úgy érzed, hogy folyamatosan elutasítanak, fontos, hogy beszélj a magad érdekében egy megbízható baráttal vagy szükség esetén kérd szakember segítségét, hogy ne kerüljön teljesen padlóra az önbecsülésed.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.